در نشست خبری ستاد مبارزه با مواد مخدر استان یزد مطرح شد:
️ ۲۹ هزار نفر در یزد تحت درمان متادون قرار دارند که ۱۷۴۰ نفر از آنها زن هستند
به طور کلی ۲۹ هزار بیمار تحت پوشش مراکز سوء مصرف مواد مخدر هستند که بیش از ۲۷ هزار نفر از آنان را مردان و ۱۷۴۰ نفر از آنان را زنان تشکیل می دهند و اکثر مراجعه کنندگان به وسیله داروی متادون تحت درمان قرار می گیرند.
به مناسبت هفته مبارزه با مواد مخدر نشست خبری با حضور دبیر و روسای کمیته های تخصصی شورای هماهنگی ستاد مبارزه با مواد مخدر در محل استانداری یزد برگزار شد.
به گزارش بشارت یزد، در ابتدای جلسه دبیر شورای هماهنگی ستاد مبارزه با مواد مخدر استان ضمن گرامیداشت یاد و خاطره شهدای مبارزه با مواد مخدر، هفته مبارزه با مواد مخدر را به اهالی رسانه تبریک گفت و به ارائه عملکرد این شورا در یکساله گذشته پرداخت.
برگزاری نشستهای تخصصی برای حل بحران اعتیاد و قاچاق
سید مصطفی کرباسی با اشاره به مسئله اعتیاد در جهان و تاثیرات منفی این پدیده در توسعه پایدار، آنرا همتراز با بحران هایی چون فقر، محیط زیست و تسلیحات هسته ای دانست و خاطر نشان کرد: پدیده اعتیاد میتواند نوجوانان و جوانان را که از سرمایه های اجتماعی تمام کشورهای جهان به حساب می آیند، درگیر کند و آنها را تا مرز نابودی بکشاند.
کرباسی با بیان اینکه ۲۶ ژوئن از سوی سازمان ملل به عنوان روز جهانی مبارزه با قاچاق مواد مخدر و جهان عاری از اعتیاد شناخته می شود، شورای هماهنگی مبارزه مواد مخدر در کشور و استان نیز ضمن پاسداشت این روز جهانی، به انعکاس اقدامات جمهوری اسلامی ایران در راستای مقابله با این پدیده شوم خواهد پرداخت.
این مقام مسئول با اشاره به منویات رهبر انقلاب در خصوص مبارزه با قاچاق و مصرف مواد مخدر نیز خاطر نشان کرد: درصددیم امسال نیز به مناسبت هفته مبارزه با قاچاق و اعتیاد مواد افیونی، به صورت مجازی نشست های تخصصی را برای حل بحران مذکور برگزار نماییم.
وی در ادامه بر بیان الویت های این شورا در سال پیشرو پرداخت و گفت: الویت اول شورای هماهنگی مبارزه با مواد مخدر در سال جاری اقداماتی از قبیل پیشگیری از اعتیاد و جمع آوری جائران در سطح مناطق آلوده بوده است. همچنین در الویت دوم برآنیم که با حمایت از معتادان بهبود یافته و صیانت از حقوق اجتماعی این افراد، از بازگشت آنان به دامان اعتیاد جلوگیری کنیم.
وی همچنین ضمن تاکید بر برنامه این شورا برای ارتقاء سطح فعالیت های اطلاعاتی خود در شناسایی و برخورد با باندهای مواد مخدر، افزود: امیدواریم با اصلاح قانون و رفع خلاهای قانونی در راستای مبارزه و پاکسازی مناطق آلوده، بهره مندی از تجربه و دانش متخصصان و شرکت های دانش بنیان، مبارزه با اعتیاد تسهیل یابد.
کنترل مناطق کویری در دستور کار نیروی انتظامی
در ادامه این نشست، جانشین فرمانده انتظامی استان یزد نیز با بیان اینکه مواد مخدر همیشه مورد توجه بوده است، افزود: یکی از مهمترین آسیب های اجتماعی، اعتیاد و مواد مخدر است.
سرهنگ محمدرضا هاشمی فر افزود: کمیته مقابله با عرضه مواد مخدر به دلیل آسیب های جدی اعتیاد بر جامعه، هر روزه ضمن رصد موارد مشکوک در برخورد با مواردی نظیر عرضه و تولید و توزیع، اقدامات مثبتی را انجام داده است.
نائب رئیس کمیته مقابله با عرضه مواد مخدر افزود: راهبرد اصلی این کمیته حفظ و نجات مردم از آسیب های اجتماعی مواد مخدر بوده و در این راستا تلاش داریم با ارتقا سطح امنیت اجتماعی در حوزه های مختلفی همچون پاکسازی مناطق آلوده، کنترل محورهای مواصلاتی استان به عنوان شاهراه اصلی کشور، برخورد با باندهای کلان و خرده فروشان و… با این پدیده شوم مقابله نماییم.
وی ادامه داد: رصد مناطق کویری، نظارت جهت جلوگیری از تولید مواد افیونی و آمادگی کامل نیروی انتظامی برای برخورد قاطعانه با قاچاقچیان مواد مخدر در کوتاه ترین زمان ممکن در دستور کار این نهاد بوده است.
هاشمی فر ضمن اشاره به اهمیت کمک رسانی مردم برای بازدهی عملکرد نیروهای انتظامی، افزود: از مردم انتظار داریم چنانچه موارد مشکوکی را مشاهده کردند با شماره ۱۱۰ تماس بگیرند تا ماموران بتوانند اقدامات لازم را انجام دهند.
رویکرد آموزش و پرورش پیشگیری از آسیب های اجتماعی است
در ادامه این نشست نیز مدیرکل اداره آموزش و پروش استان راهبرد اصلی این اداره را اجرایی شدن سند تحول بنیادی دانست و خاطر نشان کرد: مهمترین رویکرد فعلی در اداره آموزش و پرورش استان، رویکرد پیشگیری از آسیب های اجتماعی است و در این راستا مراقبت از سلامت اجتماعی دانش آموزان از اهداف اصلی آموزش و پروش محسوب می شود.
عباسعلی دانافر با اشاره به سه عرصه فعالیت آموزش و پرورش در کمیته فرهنگی و پیشگیری از آسیب های اجتماعی شورای هماهنگی مبارزه با مواد مخدر، ادامه داد: این سه عرصه شامل پیشگیری از اجرایی کردن طرح هایی برای صیانت از سلامت دانش آموزان به منظور پیشگیری از آسیب های اجتماعی، همکاری با تمامی ارگانهایی که در زمینه پیشگیری از آسیب ها فعالیت دارند و در نهایت ارائه طرح یاری گران زندگی از سوی اداره آموزش و پرورش در این زمینه است.
رئیس کمیته فرهنگی و پیشگیری از آسیب های اجتماعی شورای هماهنگی مبارزه با مواد مخدر با اشاره به مساعدت داوطلبانه دانش آموزان در طرح یاری گران زندگی، افزود: این طرح که با هدف مراقبت از دانش آموزان از آسیب های اجتماعی تهیه شده است و تا پایان برنامه شش توسعه این طرح ما را همراهی خواهد کرد. این طرح با هدف بومی سازی حل معضلات اجتماعی در استان طراحی شده و در حال حاضر ۳۴۲ مدرسه در استان در دو پایه تحصیلی اول و دوم متوسطه را تحت پوشش خود قرار داده است.
دانافر همچنین از مشارکت مثبت دانش آموزان و استقبال آنها از این طرح گفت و افزود: این طرح در کل کشور اجرا شده و متولی آن اداره مبارزه با مواد مخدر و وزارت آموزش و پرورش است.
این مسئول با اشاره به ضرورت توجه به آسیب های اجتماعی و وظیفه آموزش و پرروش در این زمینه، افزود: ۲۵ الی ۳۵ درصد دانش آموزان در معرض آسیب های اجتماعی بوده و اجرای طرح های مشارکت جویانه از سوی دانش آموزان به این دستگاه در این امیر خطیر یاری می رساند
وی در ادامه از طرح نماد که با الویت اقدامات پیشگیرانه صورت می پذیرد صحبت کرد و گفت: این طرح نیز با هدف اقدامات پیشگیرانه صورت می پذیرد و تمامی افراد مرتبط با آموزش و پرورش اعم از دانش آموزان و معلمان و والدین را در بر می گیرد.
۲۹ هزار معتاد تحت پوشش مراکز ترک اعتیاد
همچنین نائب رئیس کمیته درمان و پیشگیری شورای هماهنگی مبارزه با مواد مخدر نیز در ادامه این نشست ضمن گرامیداشت هفته مبارزه با مواد مخدر و شهدای نیرو انتظامی که در این راه به شهادت رسیده اند، بیان داشت: هدف کمیته درمان و پیشگیری، پیشگیریهای ثانویه و ثالثیه بوده است. به طور کلی سه مرحله از پیشگیری وجود دارد که مرحله نخست مربوط به حوزه مقابله است که این وظیفه خطیر بر عهده نیروهای انتظامی بوده و مراحل دوم و سوم این پیشگیری که شامل درمان است، بر عهده این کمیته قرار دارد.
محمد حسین زارع افزود: به طور کلی ۲۹ هزار بیمار تحت پوشش مراکز سوء مصرف مواد مخدر هستند که بیش از ۲۷ هزار نفر از آنان را مردان و ۱۷۴۰ نفر از آنان را زنان تشکیل می دهند.
مدیر درمان دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی ادامه داد: ۱۳۹ مرکز سو مصرف مواد مخدر در استان وجود دارد که از این تعداد ۱۱۶ مرکز تحت پوشش وزارت بهداشت بوده و ما بقی تحت پوشش سازمان بهزیستی قرار دارد.
وی افزود: اکثر مراجعه کنندگان به وسیله داروی متادون تحت درمان قرار می گیرند و ما بقی نیز با داروهایی همچون بوپرنورفین و دیگر داروی های مرسوم و تحت نظر پزشک درمان می شوند.
وی ادامه داد: ۸۷مرکز در یزد وجود دارد و در شهر های میبد، تفت، بافق، بهاباد، خاتم، ابرکوه، مهریز و شکذر به ترتیب، ۵ ، ۱۰ ، ۷ ، ۲ ، ۶ ، ۴ ، ۶ و ۷ می باشد.
زارع در ادامه با اشاره به افزایش ده درصدی مراجعه به مراکز سو مصرف مواد مخدر در سال گذشته، خاطر نشان کرد: این افزایش را می توان به دلیل گرانی مواد مخدر دانست که در برخی معتادان انگیزه ترک آن را به وجود آورده است.
زارع افزود: ۵۱ درصد مراجعه کنندگان به تریاک، ۲۵ درصد به شیره، ۱۵ درصد به هروئین، ۵ درصد متادون غیرقانونی، ۴ درصد تریاک سوخته و مواد توهم زا و شیشه اعتیاد دارند.
زارع در پایان در خصوص کمپ ها نیز افزود: کمپ ها تحت پوشش سازمان بهزیستی قرار دارد که در حال حاضر ۱۴ کمپ فعال مجوز دارد که از این تعداد ۱۳ کمپ متعلق به مردان و یک کمپ به زنان تعلق دارند. در این کمپ ها ۶۰۰۰ نفر تحت درمان قرار دارند.