شهرهای دیگر درحال جذب بیماران غیر بومی یزد هستند
افسانه طاهرنژاد/ هر روز هفته اگر مراجعه ای به مراکز درمانی یزد خصوصا محدوده بلوار طالقانی یا بیمارستان های بزرگ شهر داشته باشید، تصور خواهید کرد که سیزده به در است و شما تقویم را گم کرده اید! حجم…
افسانه طاهرنژاد/ هر روز هفته اگر مراجعه ای به مراکز درمانی یزد خصوصا محدوده بلوار طالقانی یا بیمارستان های بزرگ شهر داشته باشید، تصور خواهید کرد که سیزده به در است و شما تقویم را گم کرده اید! حجم بالای ماشین های پارک شده با پلاک های مختلف در خیابان، پیاده رو و کوچه ها به همراه خانواده هایی که فرشی کنار خودروی خود پهن کرده اند و در سرما یا گرما سرانجام درمان مریضی را انتظار می کشند. این روایت بسیاری از مسافرانی است که بخاطر تبحر پزشکان یزدی و خدمات مناسب درمانی به یزد سفر می کنند اما از میزبان محبت زیادی نمی بینند و اغلب در اسکان و گذراندن سفر خود با مشکل مواجه اند، آنهم در شرایطی که دغدغه سلامت بیمار خودرا دارند.
توریست درمانی یکی از محورهای ۶ گانه توسعه استان یزد است و با توجه به اینکه یزد بخاطر کم آبی در آینده چندان امکانی برای توسعه صنعتی و کشاورزی ندارد و از طرفی سرشار از پزشکان و کادر درمانی متخصص است، قابلیت فوق العاده ای در توریست درمانی دارد. خصوصا آنکه به دلیل محرومیت استانهای شرق و جنوب شرقی کشور از خدمات مناسب درمانی یزد سالهاست که محل رجوع بیماران شهرستانی شده و عملا این برند در آن مناطق خود را تثبیت کرده است و برای تداوم و توسعه تنها نیاز است مسئولان زیرساخت های مناسب آن را فراهم سازند. زیرساخت هایی همچون توسعه بیمارستانی و مراکز درمانی، ایجاد شبکه هوشمند جذب بیمار و نظارت دقیق بر عملکرد درمانی و در نهایت ایجاد فضاهای مناسب برای اسکان همراهان بیمار و گردگری در شهر.
متاسفانه در سالهای اخیر علیرغم هشدارها نسبت به نیاز مبرم استان به توسعه توریسم درمانی شاهد آن هستیم اغلب پروژه های بیمارستانی با تعطیلی مواجه شده بطوریکه یافتن تخت بیمارستان در یزد کیمیاست و با نوبت های گاهی چندماهه روبروست. از طرف دیگر بسیاری از همراهان بیمار شهرستانی مکان مناسبی برای استقرار ندارند و هیچ برنامه ای جهت تشویق آنها به گردشگری در یزد طراحی نشده است. همه این غفلت ها در حالی صورت گرفته که استان های شرقی و جنوب شرقی کشور در سالهای اخیر به سمت توسعه مراکز درمانی خود رفته و تلاش می کنند این حجم بالای بیماران را در شهرهای مبداء نگه دارند.
در کنار از دست رفتن فرصتها برای جذب حدکثری و آبرومند بیماران داخلی، هیچ اقدامی در استان برای جذب بیماران خارجی نیز صورت نگرفته در حالیکه سالهاست طرح پرواز مستقیم از کشورهای منطقه خصوصا عراق برای درمان بیماران آن کشورها بر روی میز مسئولین خاک می خورد غاقل از اینکه کشورهایی همچون ترکیه به سرعت در حال جذب آنها هستند. متاسفانه جهانی شدن یزد هم انگیزه ای برای تسریع در این موضوع ایجاد نکرده است. غفلتی که به گفته عضو شورای شهر یزد تاوان سنگینی برای یزدیها و سیستم درمانی آنها در آینده بوجود خواهد آورد.
یزد راهی جز توسعه گردشگری و توریست درمانی ندارد
رئیس کمیسیون خدمات شهری شورای شهر یزد با اشاره به اهمیت توریست درمانی در یزد اذعان داشت: یزد که به شدت با مسئله خشکسالی رو به رو است باید از فرصت های نابی مانند توریسم درمانی استفاده کند و اجازه ندهد که عدم مدیریت، این فرصت را از دست بدهد.
مهدی کاشفی زاده توریست درمانی را حاصل سال ها رنج و زحمت اطبا یزدی دانست و بیان داشت: پزشکان حاذق یزدی در طول سالها تلاش و ارائه خدمات حرفه ای و دلسوزانه، نام خوشی از جامعه پزشکی یزد به جای گذاشته اند که باعث شده بیماران از منطقه شرق و جنوب شرق کشور علیرغم وجود بزرگترین بیمارستان تخصصی و فوق تخصصی در استان کرمان، باز هم برای درمان یزد را انتخاب کنند. البته ارزان بودن خدمات پزشکی یزد نسبت به سایر شهرها نیز از عوامل تاثیرگذار در زمینه جذب توریست سلامت است.
کاشفی زاده ضمن گلایه از عدم مدیریت توریسم درمانی در استان که آن را تنها منبع درآمد یزد در این اوضاع خشکسالی پیش بینی کرد، اظهارداشت: توریسم درمانی مانند قطاری است که اکنون سرعت گرفته ولی برخی موانع و عدم نظارتها باعث می شود که این قطار به مرور از حرکت بایستد و مهمترین راه درآمد یزدی ها از بین برود. بنابراین باید توریسم درمانی در یزد به عنوان مهمترین راه درآمدزایی برای تمام یزدی ها بیشتر مورد توجه قرار گیرد و با مدیریت صحیح و بررسی تمام جنبه ها به گسترش آن بپردازیم.
عضو شورای شهر یزد در خصوص ساخت مهمانسرای ویژه بیماران زاهدانی در یزد گفت: در سالهای گذشته جلساتی پیرامون ساخت یک مهمانسرا برای هموطنان زاهدانی در شهر یزد برگزار شد، امسال نیز جلسه ای با اعضای شورای شهر زاهدان داشتیم تا بار دیگر موضوع ساخت این مهمانسرا با جدیت پیگیری شود، اما به نظرم رغبت دوستان در شورای شهر زاهدان نسبت به ساخت این مهمانسرا کاهش یافته است ضمن اینکه منابع موثق به ما اطلاع داده اند مسئولین شهرهای شرق و جنوب شرق در حال تدوین برنامه هایی هستند تا دیگر همشهریانشان برای درمان به یزد سفر نکنند و اگر این چنین شود، درآمد شهر پایین می آید و از انواع کسبه تا خود پزشکان بخش اعظمی از درآمد خود را از دست می دهند.
کاشفی زاده در ادامه بیان داشت: شهر یزد با توجه به بحران کم آبی نمی تواند کشاورزی و صنایع پرآبخواه را در خود گسترش دهد، بنابراین باید دنبال روشی برای درآمدزایی باشیم که دیگر نیاز به منابع آبی زیاد نبوده و از طرفی محیط زیستمان را نیز آلوده نکند، غیر از گردشگری و توریسم درمانی به سمت هر کار دیگری برویم، شکست می خوریم. دراین راستا از دوره قبل شورا شهر یزد زمینی در نزدیکی فرهنگسرای بهمن و زمین دیگری در محدوده اکرمیه و اکرم آباد برای ساخت مهمانسرای ویژه بیماران زاهدانی پیش بینی شد که متاسفانه موضوع بدون پیگیری ابتر باقی ماند.
رئیس کمیسیون خدمات شهری شورای شهر یزد با تاکید بر عزم جدی شورا برای مدیریت توریسم درمانی و حضور بیماران زاهدانی در یزد اظهار داشت: علیرغم تلاش های شورای قبل، در این شورا پیگیر این مسئله هستیم که توریسم درمانی را به عنوان یک راه درآمد مهم و ضروری در شهر یزد مدنظر قراردهیم. وی در ادامه یادآور شد: حدود۸۰ درصد مراجعه کنندگان به کلینیک خاتم الانبیاء یزد غیر بومی هستند و حال اگر از این موقعیتی که به دست آمده، استفاده نکنیم واقعا ضرر می کنیم و تلاش ۱۰۰ساله پزشکان یزدی به باد می رود.
توسعه یزد، الگویی برای شهر زاهدان
نشست مشترک اعضای شورای شهر زاهدان و یزد نکات قابل توجه دیگری هم داشت که مهمترین آن اذعان زاهدانی ها به توسعه کمی و کیفی خود یزد و علاقه آنها به الگوبرداری از یزد برای توسعه شهر زاهدان بود. هرچند بسیاری از یزدیها خود منتقد توسعه این شهر هستند و بر این باورند یزد از قافله پیشرفت عقب مانده اما الگو برداری شورای شهر زاهدان از مبانی توسعه یافتگی یزد نشان از عمق محرومیت و کمبود منابع مالی و رفاهی در استان سیستان و بلوچستان است.
یکی از اعضای شورای شهر زاهدان با بیان این موضوع که مردمان یزد همواره سختکوش بوده اند و شم اقتصادی آنها برای کل ایران باعث افتخار است، اظهار داشت: خیر و منفعت یزدی ها در شهرستان خاش برای تمام ما مشهود است، یزدی هایی که سالیان پیش در این سرزمین با حفر قنات، کشاورزی را رونق دادند و تقریبا شهر خاش را یادگار تلاش یزدی می دانیم. وی در ادامه پیرامون میزان بودجه شهرداری زاهدان در مقایسه با یزد گفت: علیرغم جمعیت تقریبا برابر یزد و زاهدان، بودجه شهر زاهدان حدود یک سوم یزد است. سوالمان این است که شهرداری یزد چگونه موفق به اخذ این مبلغ بالای بودجه شده و راه کسب درآمدهای پایدار شهرداری یزد چیست؟
همچنین اعضای شورای شهر زاهدان با اعلام اینکه متاسفانه زاهدان دومین شهر حاشیه نشین کشور است، اظهارداشتند: زاهدان با توجه به خشکسالی های پی در پی، جمعیت روستایی خود را از دست داده و روستاییان برای کار به زاهدان مهاجرت کرده اند به گونه ای که ۳۰ تا۴۰درصد جمعیت شهر زاهدان، حاشیه نشین هستند.
موضوع دیگری که توجه اعضای شورای شهر زاهدان را به خود جلب کرده بود میزان سرانه فضای سبز یزد بود که چگونه یک شهر کویری موفق شده به ازای هر فرد ۲/۱۵ متر مربع فضای سبز داشته باشد در حالی که این مورد در شهر زاهدان تقریبا نزدیک به صفر است. چگونگی بهره برداری از پساب برای آبیاری فضای سبز شهری نیز از دیگر سوالات اعضای شورای شهر زاهدان از همتایان یزدی خود بود که به نظر می رسد پاسخ مناسبی از اعضای شورای شهر دریافت نکنند چرا که یزدیها نیز در استفاده از پسآب برای آبیاری فضای سبز هیچ اقدام ملموسی انجام نداده و در ابتدای راه هستند.