ظهارات تکان دهنده دکتر نوری شادکام در خصوص تعداد واقعی بیماران کرونا در استان یزد:
برای پیدا کردن تعداد واقعی بیماران مبتلا به کرونا باید عدد ۳۱۱۹ در ۱۰ یا ۲۰ ضرب شود
تنها ۵ تا ۱۰ درصد از بیماران کرونایی نیاز به بستری پیدا می کنند معنای این جمله این است که این ۳۱۱۹ نفر بستری شده در استان، جزو آن ۱۰ درصد هستند
برای پیدا کردن تعداد واقعی بیماران مبتلا به کرونا ۳۱۱۹ باید در عدد ۱۰ ضرب شود و اگر ۵ درصد بیماران را نیازمند بستری بدانیم این عدد باید در ۲۰ ضرب شود تا تعداد واقعی بیماران کرونا در استان یزد به دست بیاید.
کرونا در استان یزد همچنان مبتلا میکند و جان میگیرد اما دادههای بیمارستانهای ریفرال کرونا در استان نشان میدهد بروز موارد شدید این بیماری، رشد ملایم و نزولی پیدا کرده و این استان جزو ۱۳ استانی است که به گفته مسئولان وزارت بهداشت کشور از مرحله پیک بیماری عبور کرده است.
مردم استان یزد در هفته پایانی سال گذشته و مخصوصا هفته آغازین سال جاری همانند بسیاری از هموطنان، روزهای سختی را پشت سر گذاشتند بطوری که تنها طی یک روز از تعطیلات نوروزی ۸۴ نفر و در مجموع ۱۱۶۴ نفر از شهروندان یزدی به بیماری کرونا مبتلا شدند و ۱۵۵ نفر هم جان خود را از دست دادند.
در گفتگو با دکتر محمود نوری شادکام معاونت درمان دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی در خصوص پیشبینی وضعیت شیوع بیماری کرونا در استان، درصد بالا و دو برابری فوتیهای ناشی از بیماری کرونا در استان یزد نسبت به کل کشور، چرایی شیوع بالای این بیماری در شهرستانهای میبد و اردکان، تاثیر ضدعفونی معابر سطح شهر توسط نیروهای داوطلب مردمی و دلیل عدم اطلاعرسانی منظم و روزانه تعداد مبتلایان در استان یزد پرسیدیم.
ورودی و خروجی بیماران بیمارستان های استان ثابت شده است
دکتر محمود نوری شادکام معاونت درمان دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی و عضو ستاد استانی مقابله با کرونای یزد در گفتگو با بشارت یزد در خصوص وضعیت شیوع بیماری کرونا در استان گفت: در حال حاضر ورودی و خروجی بیماران بیمارستان های استان تقریباً در یک وضعیت ثابت قرار گرفته است. برای مثال روزانه تعداد ۷۰ تا ۸۰ بیمار مشکوک به کرونا در بیمارستانها بستری و همین تعداد هم مرخص میشوند.
امیدوار هستیم از تاریخ ۲۰ فروردین وارد فاز نزولی ابتلا به بیماری کرونا شویم
وی به پیش بینی درباره آینده و مدیریت بیماری کرونا در استان پرداخت و افزود: در حال حاضر بیمارستانهای استان مجموعا ۳۲۵ نفر به دلیل علائم این بیماری بستری هستند و اگر مردم رعایت کنند و همچنان بحث فاصله گذاری اجتماعی را مورد توجه قرار دهند و هشدارها را جدی بگیرند امیدوار هستیم از تاریخ ۲۰ فروردین وارد فاز نزولی ابتلا به بیماری کرونا شویم اما از سوی دیگر باید گفت این موضوع به صورت کامل قابل پیش بینی نیست.
دکتر نوری شادکام به ارائه آمارهای مربوط به بیماری کرونا در استان یزد اشاره و عنوان کرد: تا این لحظه ۳ هزار و ۱۱۹ نفر که مشکوک به بیماری کرونا بودهاند یعنی بیمارانی که علائم تنفسی، تب بالا و سیتی مثبت داشتهاند، در بیمارستانهای استان بستری شدهاند که از این تعداد ۲ هزار و ۵۸۱ نفر با حال عمومی خوب از بیمارستانهای استان مرخص شدهاند.
تعداد واقعی بیماران کرونایی استان مشخص نیست.
وی در پاسخ به این سوال که چرا نسبت جانباختگان ناشی از بیماری کرونا در استان یزد ۲ برابر فوتیهای کل کشور است، توضیح داد: این ادعا به هیچ وجه صحت ندارد چرا که مخرج کسر یعنی تعداد واقعی بیماران کرونایی استان مشخص نیست. ما ۳ هزار و ۱۱۹ نفر مشکوک به کرونا در استان یزد داریم که در بیمارستانها بستری شدهاند. اما فقط از ۱۸۰۰ نفر از آنها تست گرفته شده است که از این تعداد هم تا این لحظه تست هزار و ۱۶۴ نفر از آنها مثبت شده است. چه بسا فردی باشد که کرونا داشته باشد اما تست او منفی باشد. از سوی دیگر ما از بسیاری از افرادی که به بیماری کرونا مبتلا شدهاند و حتی از همه آنهایی که در بیمارستان بستری بودند هم تست نگرفتهایم.
معاونت درمان دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی یزد به تشریح دلایل عدم تست گرفتن از همه بیماران مشکوک پرداخت و اظهار کرد: کمبود کیت تشخیص بیماری یکی از دلایل این موضوع است. همچنین کسی که بیماری او محرز بوده دلیلی برای گرفتن تست نبوده و از طرف دیگر کمبود نیروی انسانی هم مزید بر علت شده است
۳ هزار بیمار بستری شده، تنها ۵ تا ۱۰ درصد کروناییهای استان هستند
وی با بیان اینکه تنها ۵ تا ۱۰ درصد از بیماران کرونایی نیاز به بستری پیدا می کنند، خاطرنشان کرد: معنای این جمله این است که تعداد ۳ هزار و ۱۱۹ نفر بستری شده در استان جزو آن ۱۰ درصد هستند که برای پیدا کردن تعداد واقعی بیماران مبتلا به کرونا باید در عدد ۱۰ ضرب شود و اگر ۵ درصد بیماران را نیازمند بستری بدانیم این عدد باید در ۲۰ ضرب شود تا تعداد واقعی بیماران کرونا در استان یزد به دست بیاید.
آماری که اعلام میشود به هیچ وجه تعداد بیماران قطعی کرونا در استان یزد نیست
دکتر محمود نوری شادکام با تاکید بر اینکه نمی توان بدون داشتن آمار دقیق تعداد مبتلایان به کرونا در استان در خصوص بالا بودن آمار مرگ و میر این بیماری در استان نسبت به کل کشور قضاوت کرد، یادآور شد: بنابراین عدد هزار و ۱۶۴ نفر به هیچ عنوان مخرج کسر و تعداد بیماران قطعی کرونا در استان یزد نیست و اگر ما از همه افراد مشکوک به بیماری کرونا تست می گرفتیم و تست هم به روش واقعی و درست انجام می شد یعنی فرد سرفه کند خلط در دهان او جمع شود و سپس از آن نمونه برداری شود، ادعای دو برابر بودن فوتیهای استان صحیح بود.
از همه کسانی که مشکوک به بیماری بودند تست نگرفتیم
وی ادامه داد: بنابراین یک مقدار در تهیه نمونه آزمایش و مقداری هم در تهیه کیت کافی مشکل داشتیم و در مجموع از همه کسانی که مشکوک به بیماری بودند هم تست نگرفتیم و فقط از بین کسانی که در بیمارستان بستری بودند و حال وخیم داشتند آزمایش انجام شده است. بسیاری از مبتلایان به کروناویروس سرپایی درمان شدند و یا فقط مبتلا شده اند و بدون مراجعه به مراکز درمانی خوب شدند که تعداد آنها بسیار زیاد است.
ستاد ملی کرونا هر بار یک تصمیم متفاوتی میگیرد
وی در پاسخ به سوال دیگری مبنی بر اینکه چرا آمار مربوط به بیماران کرونا هر چند روز یکبار اطلاع رسانی می شود، اذعان کرد: واقعیت این است که آمارهایی که ارائه میشود آمار تستهای مثبت است که هر بار در مورد اعلام آن تصمیمی در سطح کلان گرفته می شود. یک بار میگویند از همه بیماران بستری شده در بیمارستانها و یک بار می گویند از بیماران بدحالی که در آی سی یو بستری هستند تست بگیرید و دوباره اخیرا اعلام کردهاند که از بیماران سرپایی هم تست بگیرید. به همین دلیل که در این قضیه شفافیت لازم وجود ندارد و تصمیمات مرتباً تغییر می کند نمیتوانیم آمار دقیقی را اعلام کنیم. برای همین ما روی بیماران تست مثبت، تاکید زیادی نداریم و فقط روی بیماران بستری شده با سی تی مثبت اقدام میکنیم.
دلایل شیوع بالای بیماری کرونا در شهرستانهای اردکان و میبد
عضو ستاد استانی کرونا در یزد درباره شیوع بالای بیماری کرونا در شهرستانهای اردکان و میبد نسبت به دیگر نقاط کشور و استان توضیح داد: اردکان و میبد دو شهری هستند که ارتباطات بیشتری نسبت به شهرهای دیگر استان دارند. مراودات این دو شهر با استان های دیگر مثل قم و تهران زیاد است و در جاده ترانزیتی هم واقع شدهاند. از طرفی شهر کارگری هستند و تعداد زیادی مهاجر از استان های دیگر در این دو شهر ساکن هستند. بنا به این دلایل، اولین شهرهایی که در استان آلوده شد این شهرستانها بودند که در ادامه به یزد هم سرایت کرد.
وی ادامه داد: شهرهای دیگر استان به دلیل ارتباط کم با استانهای دیگر و قرار گرفتن در حاشیه و دور بودن از جاده ترانزیت آلودگی کمتری دارند. از جمله ابرکوه و خاتم که آمار بسیار پایینی دارند.
دکتر محمود نوری شادکام شرایط حال حاضر اردکان و میبد را بهتر از گذشته توصیف کرد و گفت: شاید در روزهای اول شیوع، توصیههای بهداشتی در اردکان و میبد رعایت نمیشد اما در ادامه مردم به هشدارها توجه جدی کردهاند و برای همین آلودگی در این دو شهرستان هم کمتر شده است. در اواخر اسفند تعداد بیماران کرونایی در اردکان به ۱۰۴ نفر و در میبد به ۱۰۰ نفر رسیده بود اما در بازدیدی که اخیرا از اردکان داشتیم تعداد بیماران این شهرستان به ۳۵ نفر و در میبد به ۲۰ بیمار رسیده بود که نشان دهنده وضعیت بهتر این دو شهرستان است.
مشخص نیست که وایتکس چقدر می تواند در محیط باز موثر باشد.
وی در خصوص ضد عفونی و گندزدایی معابر و تاثیرات آن بر کاهش آلودگی، تشریح کرد: وایتکس ماده ای است که اگر مقدار ۵ سیسی از آن با ۲۰۰ سیسی آب حل شود با این نسبت می توان یک ماده ضدعفونی کننده خوب با قدرت از بین برندگی ویروس به دست آورد اما اگر این نسبت به درستی رعایت نشود این ماده فقط میتواند برای ضدعفونی کردن سطوح منزل مفید باشد اما مشخص نیست که این ماده چقدر می تواند در محیط باز موثر باشد. این را باید متخصصان این امر نظر بدهند
تا حد امکان بیماران قطعی و مشکوک را جداگانه بستری میکنیم
معاونت درمان دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی یزد در خصوص نحوه بستری بیماران مشکوک و قطعی کرونا در بیمارستانهای استان گفت: اصولاً در بیمارستان ها تاکید بر این است که هر کدام از بیماران در یک اتاق ایزوله و جداگانه بستری شوند اما بعضی وقتها به خاطر شلوغی و تعداد بالای بیماران این امکان وجود ندارد که هر یک از بیماران در یک اتاق جداگانه بستری شوند. در این موارد سعی بر این است که بیمارانی که تست مثبت دارند در کنار هم قرار بگیرند اما واقعیت این است که کسانی که در بیمارستان بستری می شوند و علائمی مانند تب، تنگی نفس و سی تی مثبت دارند در یک اتاق قرار میگیرند.
وی افزود: در حال حاضر بر اساس پروتکل ها کسانی که سیتی مثبت دارند و علائم هم داشته باشند کرونا مثبت تلقی می شوند و دیگر کاری به تست آنها نداریم و برای آنها اقدامات لازم انجام می شود اما تا حد ممکن باید تلاش شود تا این بیماران از هم جدا شوند. هرچند که در این مدت حجم بیماران به گونه ای بوده است که ما نتوانستیم اتاق جداگانهای برای اینها در نظر بگیریم. اما برای آنها ماسک و وسائل حفاظتی در نظر گرفته می شود تا حد المقدور آلودگی کمتر منتقل شود.