آمار و دلایل بیکاری استان از زبان معاون سازمان مدیریت و برنامه ریزی استان یزد:

۳۲ درصد شاغلین رسمی یزد غیربومی هستند

وجود مهاجرین غیر یزدی بر بیکاری استان ثاتیرگذار است. در ۶ ماه نخست سال۹۷، حدود ۳۰ درصد و در سال جاری ضمن اینکه از تعداد شاغلین این سازمان کاسته شده اما محل تولد ۳۲ درصد شاغلین بیمه شده تامین اجتماعی استان محل تولدشان سایر استانها بود. بنابراین مهاجرین غیر یزدی در اشغال بازار کار استان پررنگ عمل می کنند و لازم است در این زمینه برای سرمایه گذاری در زمینه ایجاد اشتغال برای افراد بومی و تحصیلکرده استان تهمیدات لازم را در نظر بگیرند.

محمدحمید فخرالدین معاون آمار و اطلاعات سازمان مدیریت و برنامه ریزی استان یزد در زمینه رشد بیکاری در استان گفت: اجرای طرح نیروی کار به صورت فصلی انجام می شود و دقیقا براساس استانداردهای جهانی کار صورت می گیرد

فخرالدین افزود: عده ای معتقدند یکساعت کار در هفته ملاک خوبی برای تعیین بیکار بودن یا کار داشتن افراد نیست که به نظر من این اشتباه است و براساس دستورالعمل سازمان حهانی کار ، هر فرد به اندازه هر تعداد ساعت کاری که انجام می دهد شمارش می شود.

معاون آمار و اطلاعات سازمان مدیریت و برنامه ریزی استان یزد تصریح کرد: برای تشخیص بیکار بودن یا نبودن فرد این موضوع مطرح است که کسی که در هفته مرجع، بیکار باشد و در سه هفته گذشته هم  بیکار بوده و به دنبال کار بوده به قصد درآمد، اگر حتی یکساعت هم کار نکرده باشد بیکار مطلق محسوب می شود.

وی خاطر نشان کرد: همچنین به افرادی که بین یک تا  ۴۴ ساعت در هفته کمتر کار می کنند اشتغال ناقص زمانی گفته می شود.

فخرالدین اضافه کرد: در استان یزد از سال ۹۲،  کم کم نرخ بیکاری سیر صعودی داشته است بطوریکه در این سال نرخ بیکاری استان ۶.۵ درصد بود که کم کم افزایش پیدا کرد و از سال ۹۴ دو رقمی شد و در پایان سال۹۷، به ۱۳.۹ درصد رسیده است .

وی خاطر نشان کرد: در سال ۹۲، نرخ بیکاری مردان ۴.۴ درصد و زنان ۲۰.۷ درصد بود که این رقم در سال ۹۷ در گروه مردان و زنان به ترتیب ۹.۲ و ۳۰.۴ درصد رسید.

تغییر ذائقه کاری عامل افزایش نرخ بیکاری

معاون آمار و اطلاعات سازمان مدیریت و برنامه ریزی استان یزد تصریح کرد: عامل افزایش نرخ بیکاری استان تغییر ذائقه کاری در جامعه و تقاضای زنان تحصیل کرده برای کار است همان طوری که  ۶۴ درصد دانشجویان مراکز آموزشی عالی را زنان تشکیل می‌دهند و به همین نسبت هم زنان متقاضی کار افزایش می‌یابند.

وی افزود: در برخی موارد در سال‌های گذشته برای بعضی از تحصیل کرده های استان فرصت شغلی فراهم نشد و مجبور به ادامه تحصیل در مقاطع بالاتر شدند و اکنون هم بیکار هستند که این هم یکی از عوامل افزایش نرخ بیکاری است.

معاون آمار و اطلاعات سازمان مدیریت و برنامه ریزی استان یزد خاطر نشان کرد: آمارها نشان می‌دهد در سال‌های گذشته تعداد متقاضیان شاغلین بخش کشاورزی در استان کاهش یافته و اما به تعداد آن شاغلین خدمات و صنعت افزوده شده است و از طرف دیگر نرخ رشد جمعیت استان ۲.۵۳ درصد افزایش یافت که  در این زمینه یزد جزء ۳ استان با بالاترین نرخ رشد جمعیت کشور است که تقربیا یک درصد این افزایش جمعیت مربوط به زاد و ولد و ۱.۵ درصد مربوط به مهاجرت است.

فخرالدین افزود: بسیاری از مهاجرین به علت وجود زمینه اشتغال در استان جذب بازار کار شدند همچنین بسیاری از مشاغل حوزه صنعت و خدمات این خطه به دلیل اینکه نیاز به نیروی تحصیل کرده نبوده جذب شدند و از سوی دیگر فرصت شغلی برای مردان و زنان تحصیلکرده در استان ایجاد نشده است.

متناسب نبودن مدرک تحصیلی دانش آموختگان استان با بازار کار 

وی اضافه کرد: متناسب نبودن مدرک تحصیلی دانش آموختگان با تقاضای بازار کار ، باب طبع نبودن شغلها برای افراد تحصیل کرده و همخوانی نداشتن توزیع جغرافیایی شغل در پهنه استان از دیگر عوامل رشد نرخ بیکاری در استان است.

معاون آمار و اطلاعات سازمان مدیریت و برنامه ریزی استان یزد در گفتگو با خاطر نشان کرد: یکی از عوامل نرخ بیکاری استان در سال‌های اخیر این بوده  که مهاجران علاوه بر اینکه خودشان بخشی از بازار کار استان را به خود اختصاص داده اند با خانواده مهاجرت کردند که آنها هم متقاضی کار و درآمد هستند که در نرخ بیکاری استان اثرگذار است.

نرخ بیکاری استان ۱۵.۱ درصد

وی تصریح کرد: نرخ بیکاری استان در تابستان امسال به ۱۵.۱ درصد رسید ضمن اینکه آمارها نشان می‌دهد که استان در بهار سال ۹۴، نرخ بیکاری ۱۵.۴ درصد را تجربه کرده که این رقم در تابستان ۹۷ ، ۱۴.۱ درصد بود یعنی یک درصد نسبت به سال گذشته افزایش پیدا کرده است.

فخرالدین با بیان اینکه از مجموع جمعیت استان ۸۰ تا ۸۵ هزار نفر بیکار و دارای اشتغال ناقص هستند تصریح کرد: بین اشتغال ناقص زمانی با بیکاری مطلق رابطه مستقیم وجود دارد یعنی هرگاه اشتغال ناقض زمانی کاهش یابد ، بیکاری هم افزایش می یابد.

معاون آمار و اطلاعات سازمان مدیریت و برنامه ریزی استان یزد افزود: در

تابستان سالجاری ، ۵۹ هزار و ۹۰۶ نفر بیکار در استان وجود داشت  که ۳۰ هزار و ۶۲۸ از این تعداد مرد و ۲۹ هزار و ۳۶۷ زن بودند از سوی دیگر با ۲۳ هزار و ۱۹۰ نفر اشتغال ناقض زمانی روبرو بودیم که ۲۰ هزار و ۳۹ از این اشتغال ناقص مردان و سه هزار و ۱۵۱ نفر زنان بودند.

وی جمعیت بیکار استان در تابستان سال ۹۷ را ۵۶ هزار و ۴۱۸ نفر بیان کرد و گفت: از این تعداد  ۲۸ هزار و ۲ نفر مرد و ۲۸ هزار و ۴۱۵ نفر زن بودند همچنین اشتغال ناقص در تابستان ۹۷ ، ۳۰ هزار و ۷۵۶ نفر بود  که در این بخش مردان ۲۷ هزار و زنان ۴۵۷ نفر بودند.

وی با بیان اینکه براساس آمار ثبتی سازمان تامین اجتماعی، وجود مهاجرین غیر یزدی بر بیکاری استان ثاتیرگذار است خاطر نشان کرد: در ۶ ماه نخست سال ۹۷، ۳۰ درصد شاغلین بیمه شده تامین اجتماعی استان محل تولدشان سایر استانها بود که در همین مدت در سالجاری ضمن اینکه از تعداد شاغلین این سازمان کاسته شده اما محل تولد ۳۲ درصد آنها یعنی ۲.۵ درصد افزایش دارد.

معاون آمار و اطلاعات سازمان مدیریت و برنامه ریزی استان یزد افزود: این آمار نشان می دهد استان یزد یک استان مهاجر پذیر است  و افراد مهاجر، بیکار هستند برای یافتن شغل به این استان عزیمت می کنند و همین موجب شده که ۲.۵ درصد به شاغلین تامین اجتماعی با محل تولد سایر استانها افزایش پیدا کند.

فخرالدین اضافه کرد: بدین ترتیب مهاجرین غیر یزدی در اشغال بازار کار استان پررنگ عمل می کنند و لازم است در این زمینه برای سرمایه گذاری در زمینه ایجاد اشتغال برای افراد بومی و تحصیلکرده استان تهمیدات لازم را در نظر بگیرند.

وی گفت: لازم است با سیاستگذاری و سرمایه گذاری در زمینه افزایش فعالیت شرکت های دانش بنیان ، ایجاد اشتغال متناسب با تحصیل کرده ها ، جذب نیروی بومی و استخدام نیروی کار بومی توسط مسوولان دولتی ، صاحبان تولیدی و صنعتی استان بتوان در یک دوره میان مدت نرخ بیکاری استان را کاهش داد.

دیدگاهتان را بنویسید