یزد در تامین آب آشامیدنی به شدت وابسته به آب انتقالی است

جواد محجوبی: تاکنون تنها ۶۶ کیلومتر از ۷۳۰ کیلیومتر خط دوم انتقال آب خلیج فارس از سمت یزد به سمت جنوب لوله گذاری شده و این خطوط امکان اتصال به خط اول و حتی جایگزینی خط اول را به لحاظ فنی دارد

سالانه معادل یک میلیارد مترمکعب از منابع آب کوهرنگ برای مصرف شرب، کشاورزی و صنعت استان اصفهان مورد بهره برداری قرار می گیرد و فقط شش درصد از این منابع به استان یزد منتقل می شود و این در حالی است که مردم بعضی از شهرهای استان اصفهان نیز از خط انتقال آب به یزد بهره برداری می کنند

حدود ۱۴۰ میلیون متر مکعب آب در استان تولید و یا وارد می شود که از این مقدار ۶۰ میلیون مترمکعب آب از طریق خطوط انتقال آب بین حوزه ای و ۸۰ میلیون مترمکعب از منابع محلی تامین می شود که بخش قابل توجهی از منابع داخلی آب در یزد کیفیت مطلوبی ندارد

مدیرعامل شرکت آب منطقه ای استان در بازدید از دفتر روزنامه بشارت یزد وضعیت طرح های انتقال آب به یزد را تشریح کرد:

  • جواد محجوبی: تاکنون تنها ۶۶ کیلومتر از ۷۳۰ کیلیومتر خط دوم انتقال آب خلیج فارس از سمت یزد به سمت جنوب لوله گذاری شده و این خطوط امکان اتصال به خط اول و حتی جایگزینی خط اول را به لحاظ فنی دارد
  • سالانه معادل یک میلیارد مترمکعب از منابع آب کوهرنگ برای مصرف شرب، کشاورزی و صنعت استان اصفهان مورد بهره برداری قرار می گیرد و فقط شش درصد از این منابع به استان یزد منتقل می شود و این در حالی است که مردم بعضی از شهرهای استان اصفهان نیز از خط انتقال آب به یزد بهره برداری می کنند
  • حدود ۱۴۰ میلیون متر مکعب آب در استان تولید و یا وارد می شود که از این مقدار ۶۰ میلیون مترمکعب آب از طریق خطوط انتقال آب بین حوزه ای و ۸۰ میلیون مترمکعب از منابع محلی تامین می شود که بخش قابل توجهی از منابع داخلی آب در یزد کیفیت مطلوبی ندارد

هادی رحیم دل/ مدیرعامل شرکت آب منطقه ای یزد در بازدید از دفتر روزنامه بشارت یزد وضعیت طرح های انتقال آب به یزد را تشریح کرد.

جواد محجوبی با بیان این مطلب که خط دوم انتقال آب به یزد از خلیج فارس سرچشمه می گیرد، گفت: شرکت چادرملو موظف است خط اول انتقال آب خلیج فارس را به مخازن شرب اردکان متصل نماید و در این زمینه، کار ۸۰ درصد پیشرفت فیزیکی داشته است.

محجوبی در بازدید از دفتر گروه رسانه ای بشارت نو، در خصوص خط دوم انتقال آب که از سمت یزد به جنوب در حال لوله گذاری است و اقدامات اولیه لازم در خصوص آن رخ داده، اظهار کرد: تاکنون تنها ۶۶ کیلومتر از ۷۳۰ کیلیومتر خط دوم انتقال آب خلیج فارس از سمت یزد به سمت جنوب لوله گذاری شده و این خطوط امکان اتصال به خط اول را به لحاظ فنی دارد.

مدیرعامل شرکت آب منطقه ای استان یزد با تاکید بر اهمیت تخصیص آب به استان گفت: خط دوم انتقال آب خلیج فارس، تخصیص دویست میلیون متر مکعب آب را دارد و از این میزان صد میلیون متر مکعب متعلق به استان کرمان و صد میلیون متر مکعب متعلق به یزد است که در هر استان نیز، ۵۰ میلیون متر مکعب برای مصرف شرب و ۵۰ میلیون متر مکعب برای مصرف صنایع اختصاص خواهد یافت. همچنین شهرستان های ابرکوه، مروست و خاتم، امکان بهره بندی از خطوط انتقال آب دریا به استان اصفهان را دارند.

وی با اشاره به اینکه ارزش اقتصادی آب در سال جاری ۹۸ هزار تومان برای هر متر مکعب لحاظ شده است، اظهار داشت: قیمت آب خامی که از منطقه هرمزگان به یزد انتقال می یابد کاملا بر اساس نرخ دولتی است و در واقع ارزش ذاتی آب محاسبه نمی گردد بلکه هزینه اقتصادی آن مانند هزینه شیرین کردن، انتقال، تعمیر و نگه داری خطوط لوله آب مورد محاسبه قرار می گیرند.

این مقام مسئول با تاکید بر این موضوع که آب شرب استان یزد به منابع آبی کوهرنگ وابستگی شدیدی دارد و در صورت نبودن آب کوهرنگ مردم یزد با مشکل جدی آب آشامیدنی روبرو می شوند، تصریح کرد: سالانه معادل یک میلیارد مترمکعب از منابع آب کوهرنگ برای مصرف شرب، کشاورزی و صنعت مورد بهره برداری قرار می گیرد و فقط شش درصد از این منابع به استان یزد منتقل می شود و این در حالی است که مردم بعضی از شهرهای استان اصفهان نیز از خط انتقال آب به یزد بهره برداری می کنند.

وی در ادامه افزود: حدود ۱۴۰ میلیون متر مکعب آب در استان تولید و یا وارد می شود که از این مقدار ۶۰ میلیون مترمکعب آب از طریق خطوط انتقال آب بین حوزه ای و ۸۰ میلیون مترمکعب از منابع محلی تامین می شود که بخش قابل توجهی از منابع داخلی آب در یزد کیفیت مطلوبی ندارد. البته در برخی مناطق مانند چرخاب و یزدگرد نیز کیفیت آب مطلوب بوده و یا در اردکان با تلفیق آب انتقالی و آب چاه، قابلیت مصرف وجود دارد

مدیرعامل شرکت آب منطقه ای استان یزد با تاکید بر اهمیت تبیین ضرورت انتقال آب به یزد اظهار داشت: در استان یزد منابع آب محلی کمی و کیفی خوبی وجود ندارد و به عنوان مثال در حوزه کشاورزی ۲۳۰۰ حلقه چاه وجود دارد که ۷۰۰ حلقه چاه کمتر از پروانه مجاز بهره برداری می کنند و این امر به دلیل فقر شدید سفره منابع آب زیرزمینی است.

 محجوبی درباره مخالفت کشاورزان شرق استان اصفهان با انتقال آب به یزد اظهار داشت: مسئله شرق استان اصفهان، مشکل وابستگی مردم به کشاورزی سنتی است که آبخواه است. در طول زمان نیز علاوه بر کاهش شدید منابع آب زیرزمینی منطقه؛ از منابع آب سطحی نیز به دلیل خشکسالی های پی در پی کاسته شده است. این امر در نهایت منجر به آزادسازی های مدیریت شده از پشت سد شده است.

وی افزود: به این ترتیب در برخی سالها کشاورزان منطقه تنها یک کشت انجام داده و برخی سالها نیز اصلا کِشتی صورت نگرفته است. به همین دلیل آنها با انتقال آن به یزد مخالفت دارند. این در حالیست که سالانه تنها شش درصد از منابع آب کوهرنگ به استان یزد انتقال می یابد. لذا می بایست برای مشکل معیشت جامعه کشاورزی شرق اصفهان چاره ای از جنس تغییر الگوی کشت و یا بخشی تغییر  الگوی رزق اندیشید.

مدیرعامل شرکت آب منطقه ای استان یزد در ادامه گفت: با توجه به مشکلات کمبود منابع آبی در استان، توانستیم اولین استانی باشیم که مجوز انتقال آب از دریا را دریافت نماییم.

او افزود: این طرح از سال ۹۳ آغاز شد و میزان ۲۰ میلیون متر مکعب در سال برای مصارف صنعتی استان یزد اختصاص یافت و در حال حاضر نیز از این منابع آب برای صنایع فولاد غدیر، ارفع و گندله چادرملو استفاده می شود.

این مقام مسئول در خصوص باز تخصیص صنایع پر آب خواه در امر استفاده از آب پساب اظهار کرد: به موجب بند عین تبصره ۸ قانون بودجه سال ۱۴۰۲، صنایع پر آب خواهی که معادل ۳۰۰ هزار متر مکعب در سال از منابع آب استفاده می کنند باید با منابع آب غیر متعارف بازتخصیص داده شوند. به این ترتیب  آب انتقالی سه کارخانه قطع و مقرر شد تا آب آزادشده به مصرف شرب شهروندان اختصاص یابد.

محجوبی در پایان اظهار کرد: خط پدافندی اتصال خط اول خلیج فارس به مخازن شرب یزد در حال حاضر به میزان حدود ۲۰۰ لیتر در ثانیه  آب شرب ضروری تامین می کند و مقرر شده تا تاریخ ۳۱ شهریور میزان یک میلیون و دویست هزار متر مکعب آب شرب از این طریق در دوران پیک برای مصرف یزدی ها تامین شود.

دیدگاهتان را بنویسید