یزد، رتبه اول ابتلا به دیابت و سرطان و رتبه آخر «سواد سلامت» در کشور را دارد

محمود نوری شادکام، سرپرست دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی یزد مطالبات دانشگاه علوم پزشکی یزد از سازمان‌های بیمه‌گر استان در ابتدای اردیبهشت امسال ۱۱هزار میلیارد ریال بوده و اکنون این رقم با حسابرسی مجدد در ۱۵ آذرماه به ۱۶ هزار میلیارد ریال افزایش یافته است. از این مبلغ یکهزار میلیارد ریال مربوط بیمه تامین اجتماعی و بقیه مربوط به سایر بیمه هاست. این طلب ها می‌تواند سیستم پزشکی استان را دچار مشکل کند، چرا که کارانه پزشکان را نتوانستیم پرداخت کنیم، البته پرستاران و کارمندان را تا حدودی پرداخت کردیم؛ این بدهی ها باعث نارضایتی و دلسردی پزشکانی می‌شود که غیر از دانشگاه، درآمد دیگری ندارند

هشدار مسئولان علوم پزشکی استان به یزدی ها درباره زندگی پرخطر و به دور از سلامتی:

معاون دانشگاه علوم پزشکی: یزدی ها نسبت به آزمایش تشخیص هپاتیت و ایدز بی تفاوت نباشند زیرا افرادی در استان به این بیماری ها مبتلا هستند اما خود خبر ندارند

  • محمود نوری شادکام، سرپرست دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی یزد مطالبات دانشگاه علوم پزشکی یزد از سازمان‌های بیمه‌گر استان در ابتدای اردیبهشت امسال ۱۱هزار میلیارد ریال بوده و اکنون این رقم با حسابرسی مجدد در ۱۵ آذرماه به ۱۶ هزار میلیارد ریال افزایش یافته است. از این مبلغ یکهزار میلیارد ریال مربوط بیمه تامین اجتماعی و بقیه مربوط به سایر بیمه هاست. این طلب ها می‌تواند سیستم پزشکی استان را دچار مشکل کند، چرا که کارانه پزشکان را نتوانستیم پرداخت کنیم، البته پرستاران و کارمندان را تا حدودی پرداخت کردیم؛ این بدهی ها باعث نارضایتی و دلسردی پزشکانی می‌شود که غیر از دانشگاه، درآمد دیگری ندارند
  • محمد هادی فرخ زادی، معاون امور بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی: یزد رتبه اول کشوری در ابتلا به دیابت را داریم، رتبه اول کشوری در ابتلا به فشار خون بالا، رتبه اول کشوری در ابتلا به سرطان، رتبه اول کشوری در درصد  افراد دارای فعالیت فیزیکی کم، رتبه ۱۱ کشوری در چاقی، رتبه سوم کشوری از نظر کلسترول بالای خون و نیز از نظر تغذیه با میوه و سبزیجات در رتبه آخر کشور هستیم. هرچند در کسب رتبه های کنکور چندین سال حائز رتبه بودیم ولی در سواد سلامت استان آخر هستیم

سعیده درخش/ سرپرست دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی یزد در نشست با رسانه های استان ضمن گرامیداشت روز دانشجو گفت: دانشجویان به اقتضای سن در شرایط خاص قرار دارند و انسان‌هایی آزاد اندیش، عدالت طلب و آرمانگرا هستند.

محمود نوری شادکام در ادامه افزود: رسانه ها صدای مردم هستند و باید صدای مردم را به موقع شنید.

نوری شادکام بعد از گذشت دوماه از تصدی مدیریت دانشگاه علوم پزشکی، در اولین نشست خبری خود با رسانه ها اظهار کرد: رسانه ها بازتاب کننده و منعکس کننده مشکلات و معضلات مردم هستند و هم نقطه نظرات مسئولین را منعکس می‌کنند.

وی خطاب به معاونین خود در این نشست گفت: به معاونین خود توصیه می‌کنیم تا شماره رسانه های حاضر را در گوشی موبایل خود ذخیره  کنند و پاسخگوی رسانه ها باشند و ارتباط خود را با رسانه ها حفظ کنند.

سرپرست دانشگاه علوم پزشکی یزد فرصت‌ها و ظرفیت‌های این دانشگاه را وجود جوانان و دانشجویان با انگیزه خواند و گفت: بخش زیادی از انتصابات دانشگاه در دوره جدید با بهره‌گیری از جوانان و بانوان صورت گرفته است.

بدهی سنگین بیمه ها به علوم پزشکی یزد

وی در ادامه به چالش های موجود در دانشگاه پرداخت و با بیان اینکه مطالبات این دانشگاه از سازمان‌های بیمه‌گر استان در ابتدای اردیبهشت امسال ۱۱هزار میلیارد ریال بوده است، گفت: اکنون این رقم با حسابرسی مجدد در ۱۵ آذرماه به ۱۶ هزار میلیارد ریال افزایش یافته است.

نوری شادکام ادامه داد: از این مبلغ یکهزار میلیارد ریال مربوط بیمه تامین اجتماعی و بقیه مربوط به سایر بیمه هاست.

وی اظهار کرد: این طلب ها می‌تواند ما را دچار مشکل کند، چرا که کارانه پزشکان را نتوانستیم پرداخت کنیم، البته پرستاران و کارمندان را تا حدودی پرداخت کردیم؛ این بدهی ها باعث نارضایتی و دلسردی پزشکانی می‌شود که غیر از دانشگاه، درآمد دیگری ندارند.

نیمی از ظرفیت بیمارستانی استان در اختیار غیربومیان

وی درستکاری، پاکدستی و امانت داری را از خصوصیات بارز پزشکان استان دانست و گفت: عملکرد این قشر موجب شده برخی از بیماران از استان‌های همجوار برای درمان به این استان بیایند و به طور متوسط بین ۴۵ تا ۵۵ درصد تخت‌ بیمارستان‌های استان به اعمال جراحی بیماران غیربومی اختصاص دارد.

کمبود تخت «آی سی یو» و «دیالیز» در یزد

وی اضافه کرد: نسبت تخت استان به جمعیت ۲.۵ تخت به ازای هر ۱۰ هزار نفر است و در این زمینه برای بستری بیماران بومی کمبودی وجود ندارد، فقط استان در زمینه تخت آی سی یو، دیالیز، شیمی درمانی و پرتو درمانی با کمبود روبرو بوده و در دیگر زمینه‌ها تخت‌های خالی وجود دارد.

افزایش نظارت ها بر زیرمیزی گرفتن برخی پزشکان

نوری شادکام در پاسخ به سوال خبرنگار بشارت یزد درخصوص زیرمیزی گرفتن برخی پزشکان گفت: حدود ۲۵ هزار نفر در استان به صورت مستقیم و غیرمستقیم در حوزه سلامت فعالیت می کنند، اکثریت این قشر اخلاق حرفه‌ای را رعایت می‌کنند، شاید تعداد محدودی زیرمیزی دریافت کنند که همین تعداد هم قابل قبول نیست.

سرپرست دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی یزد یادآور شد: در این زمینه برنامه داریم تا سیستم نظارتی را تقویت کنیم تا در حق بیماران احجافی صورت نگیرد.

نوری شادکام با بیان اینکه زیرساخت‌های بهداشتی و درمانی استان نسبت به میانگین کشور در سطح قابل قبولی است، تصریح کرد: ۶ هزار و ۲۰۰ دانشجو در ۱۰۷ مقطع تحصیلی از رشته‌های بهیاری و بهورزی تا رشته‌های فوق تخصص پزشکی مشغول به تحصیل هستند.

سرپرست دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی یزد گفت: دانشگاه در حوزه درمان، افق حرکت در مرز علم در حوزه های مختلف اعم از تولید مثل و ناباروری، هوش مصنوعی، پیوندهای اعضا و افزایش تخت‌های شیمی درمانی و نوسازی و به‌سازی تجهیزات درمانی و غیره ‌را مدنظر دارد.

وی یکی دیگر از ظرفیت‌های این دانشگاه را وجود پزشکان و متخصصان نخبه در استان که مورد وثوق و اعتماد مردم هستند، ذکر کرد و گفت: البته زیرساخت‌های بهداشتی و درمانی استان در سطح کشور قابل قبول است و بخش خصوصی و خیریه استان در این حوزه نیز وضعیت بسیار خوبی در کشور دارد.

وی از اهتمام کشور به اجرای نظام ارجاع در حوزه بهداشت خبر داد و گفت: با جدیت کنترل و کاهش بیماری‌هایی که کمیت و کیفیت زندگی مردم را تحت تاثیر قرار می‌دهد را دنبال خواهیم کرد.

اهمیت احیای شورای سلامت

سرپرست دانشگاه علوم پزشکی یزد با اشاره به اهمیت احیای شورای سلامت، گفت: در حوزه غذا و دارو باید ضمن تامین نیازهای دارویی استان، حداقل برای شش ماه نیاز استان ذخیره سازی شود و نظارت بر سلامت مواد غذایی مصرفی مردم نیز با جدیت پیگیری شود.

نوری شادکام با بیان این که در حوزه آموزش نیز تلاش دانشگاه بر توسعه ارتباطات در سطح بین المللی است، ابراز امیدواری کرد که در عین حال دانشگاه در رتبه‌بندی‌های جهانی نیز جایگاه مناسبی را کسب کند.

وی ادامه داد: دانشگاه اهتمام جدی به رفع کمبودهای استان در برخی تخصص‌ها دارد و در حوزه پژوهش نیز تلاش خواهد کرد تا ضمن توجه به موضوع رتبه‌بندی، با دور شدن از مقوله صرفاً تولید مقاله، به حوزه‌های فناوری و اختراعات و تولید فراورده‌ها به صورت ویژه‌تری بپردازد

برخورد قاطع با تخلفات عطاری ها

در ادامه این نشست خبری بهروز حیدری، معاون غذا و دارو دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی به سوالات خبرنگاران پاسخ داد.

وی در پاسخ به سوال خبرنگار یزدانه در خصوص فعالیت عطاری ها و فروش برخی داروهای غیر قانونی گفت: مجوز عطاری ها از طریق صمت صادر می‌شود و از طریق درگاه ملی مجوز ها می‌توانند اقدام کنند اما در مورد بحث نظارت بر روی عطاری ها اقدام می کنیم و با تخلفاتی که صورت می‌گیرد برخورد و به دادگاه ارجاع می‌دهیم.

حیدری در ادامه در پاسخ به سوال خبرنگاری در مورد حضور بیش از اندازه داروخانه در برخی از نقاط شهر بیان کرد: قبلا در مورد راه‌اندازی داروخانه ها آیین نامه بر اساس جمعیت شهر بر اساس امتیازبندی رعایت فاصله و همه اینها مجوز صادر می‌شد ولی بعد از شکایت کردن به دیوان عدالت، آیین نامه ابطال شد و سازمان غذا و دارو مجبور شد که متناسب با درخواستی که وجود دارد خیلی از این قیدها را حذف کند، بنابراین چیزی که شاهد هستیم دیوار به دیوار یک منطقه، داروخانه احداث شده اما در برخی از نقاط شهر کمبود داروخانه داریم.

رتبه آخر یزد در تغذیه با میوه و سبزیجات

محمد هادی فرخ زادی، معاون امور بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی یزد نیز در این نشست به سوالات رسانه ها در مورد پویش تغذیه سالم و بیماری های رفتاری توضیحاتی را ارائه داد.

وی افزایش سطح سواد سلامت مردم و آموزش را از وظایف این معاونت برشمرد.

فرخ زادی در ادامه به چالش های حوزه بهداشت در یزد پرداخت و گفت: متاسفانه یزد رتبه اول کشوری در ابتلا به دیابت را داریم، رتبه اول کشوری در ابتلا به فشار خون بالا، رتبه اول کشوری در ابتلا به سرطان، رتبه اول کشوری در درصد  افراد دارای فعالیت فیزیکی کم، رتبه ۱۱ کشوری در چاقی، رتبه سوم کشوری از نظر کلسترول بالای خون و نیز از نظر تغذیه با میوه و سبزیجات در رتبه آخر کشور هستیم. هرچند در کسب رتبه های کنکور چندین سال حائز رتبه بودیم ولی در سواد سلامت استان آخر هستیم. سواد سلامت یعنی اینکه چقدر اطلاعات داریم و چقدر به کار می‌بریم مثلا در فشار خون و دیابت جز استان های اول هستیم ولی از نظر ابتلا و اثر بخشی درمان جز استان‌هایی هستیم که وضعیت خوبی نداریم.

وی در خصوص واکسن روتاویروس گفت: این واکسن در ۱۳۸ کشور تزریق شده و تزریق آن الان در ایران آغاز شده و نوزادان در چند نوبت این واکسن را دریافت می کنند و بخش اعظمی از مشکلات اسهال و استفراغ که نیاز به درمان‌های طولانی و بستری داشت از بین می رود.

وی به سند پیشگیری از بیماریهای غیر واگیر اشاره کرد و گفت: از سال ۹۵ برنامه ۱۰ ساله ابلاغ شده و تا سال ۱۴۰۴ تمام برنامه ها باید اجرا می شد، پیشرفت این برنامه ۴۰ درصد بوده است که با جلسه ای که رئیس دانشگاه با استاندار یزد داشتند قرار شد این برنامه بروزرسانی شود.

معاون امور بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی همچنین به برنامه خطر سنجی سکته قلبی، عروقی و بیماری‌های غیرواگیر در معاونت بهداشت که در حال انجام است، اشاره کرد و گفت: افراد با سن ۳۰ سال به بالا با مراجعه به پایگاه های سلامت و خانه های بهداشت به صورت رایگان آزمایش خون و چکاپ می شوند و همچنین ریسک سکته قلبی و مغزی آنها تا ۱۰ سال آینده بررسی می شود و بر اساس این ریسک ها اطلاعات لازم به افراد داده می‌شود و این یک خدمات کاملا رایگان است اما اقبال عمومی صورت نگرفته است.

وی آمار بیماری رفتاری در هپاتیت B وC  در استان یزد را زیر ۱۰ درصد عنوان کرد و گفت: از جمعیت مبتلایی که شناسایی کردیم ۱۰ درصد مراجعه و کارهای درمانی آنها و اطرافیان برای پیشگیری انجام گرفته است ولی بقیه مراجعه نکرده اند! در خصوص بیماری HIV هم ۴۳ درصد شناسایی شدند و متاسفانه افرادی با HIV مثبت در سطح شهر زندگی می‌کنند که نه خودشان می‌دانند که درمان مناسب برای آنها انجام شود و نه احتیاط لازم برای اینکه بقیه افراد در ارتباط با آنها صورت می گیرد. وی با اعلام شماره تلفن ۰۳۵۳۳۶۲۹۱۷۰۰ از شهروندان و افرادی که رفتار پرخطر دارند، خواست همه‌روزه از ساعت ۷ تا ۶ بعد از ظهر برای دریافت راهنمایی و مشاوره در خصوص بیماری ایدز تماس بگیرند.

وی در پایان در مورد پاسخ به سوال خبرنگار حوزه زنان در مورد زگیل تناسلی و تبلیغات شبکه‌های مجازی برای درمان این بیماری گفت: طبق برنامه‌های آموزشی که در اداره بهداشت ارائه می شود، برای کسانی که مبتلا هستند غیر از کارهای درمانی، آزمایشات بیماری های عفونی در خصوص هپاتیت و ایدز هم انجام‌ می‌گیرد و برای درمان معرفی می‌شوند ولی این مورد هم نیاز به سواد سلامت افراد جامعه دارد تا مردم روش های انتقال و پیشگیری را بدانند.

وی پیشنهاد داد: سواد سلامت در خصوص بیماری ها باید در سطح مدارس تا آموزش عالی، به افراد آموزش داده شود.

دیدگاهتان را بنویسید