نارضایتی یزدی ها از مشقت های سفر مناطق توریستی داخلی و خارجی؛
چرا بلیط پرواز و هزینه تورهای گردشگری از مبدا یزد گران تر از تهران و اصفهان است؟
موضوع گرانی هزینه تورهای گردشگری از مبدا یزد، باعث شده برخی برای سفر و شرکت در این تورها، استفاده از خدمات و تورهای گردشگری شهر های دیگری مانند اصفهان و تهران را انتخاب کنند، چرا که هزینه تورهای مشابه اعزامی از این شهرها به نسبت تورهای یزد ارزان و به صرفه تر است. چالش دیگری که هم اکنون گردشگری داخلی را درگیر کرده، به صرفه تر بودن هزینه های تورهای گردشگری به مقصد برخی کشورهای خارجی نسبت به سفرهای داخلی و تورهایی مانند کیش و قشم است. اما تنها یک فعال در این عرصه که برگزارکننده تورهای گردشگری استان است، حاضر به گفتگو برای بررسی علل و راه کارهای رفع این مشکل شد.
یک فعال گردشگری در گفتگو با بشارت یزد:
یزد نیازمند پروازهای مستقیم خارجی است
- سهیل فلاح: ایرلاین های مختلف کشور در تهران متمرکز هستند و هواپیما، امکانات و خدمه بیشتری در فرودگاه تهران مستقر اند؛ با توجه به همین موضوع، روزانه پروازهای متعددی از ایرلاین های مختلف، از مبدا تهران به مقصدهای مختلف انجام می شود و فضای رقابتی در فروش بلیط شکل گرفته است
- مشکلات از داخل کشور است و بی انصافی ها نیز توسط خودمان صورت می گیرد؛ وقتی یک هتل بدون هیچ دلیلی و صرفا برای جبران خسارت هایش، قیمت اتاق ها را افزایش می دهد و مسافر نیز از ناچاری از خدمات آن هتل استفاده می کند و نظارتی بر این مسئله صورت نمی گیرد، نباید انتظار داشت که هزینه سفر داخلی چندان تفاوتی با هزینه سفرهای خارجی داشته باشد. طبیعی است گردشگران نیز ترجیح دهند سفر خارجی را انتخاب کنند، مگر اینکه کسی شرایط سفر به خارج از کشور را نداشته باشد
«سهیل فلاح» سابقه ای ۱۷ ساله در برگزاری تورهای داخلی از جمله پروازهای کیش را دارد و ۵ سال است که در همین حیطه با گروه پیشگامان کویر نیز همکاری میکند؛ فلاح در رابطه با هزینه تورهای گردشگری داخلی از مبدا یزد به شهرهایی مانند کیش و قشم اظهار داشت: به نظرم مقایسه هزینه تورهای یزد با شهرهایی مانند تهران و اصفهان از اساس غلط است؛ چرا که در ارتباط با هزینه شرکت در تورهای گردشگری فاکتورهای مختلفی باید بررسی شوند. اولین و مهم ترین موضوع، قیمت بلیط پروازهاست. نرخ بلیط توسط سازمان هواپیمایی کشور تعیین و نظارت می شود و برگزارکنندگان تورگردشگری در این موضوع دخل و تصرفی ندارند. به طور مثال اگر سقف نرخ بلیط پرواز یزد-کیش را ۹۰۰ هزار تومان در نظر بگیریم، مجری تور با توجه به شرایط می تواند مبلغ کمتری از مسافر دریافت کند، اما دریافت مبلغ بیشتر توسط تورگردشگری به هیچ عنوان امکان پذیر نیست.
هزینه تورهای گردشگری بستگی به تقاضای سفر دارد
این فعال و مجری تورهای گردشگری در ادامه تصریح کرد: تورهای گردشگری در فصل های مختلفی از سال فعالیت دارند؛ در برخی از فصول تقاضا و مسافر کمتری وجود دارد که اصطلاحا به آن “Low Season” می گویند. در برخی از فصول نیز تقاضای بیشتری وجود دارد که به آن “High Season” می گویند. مجری تورهای گردشگری معمولا یک پرواز را بصورت چارتر و اختصاصی برای برگزاری تور خود رزرو می کند و پیش فرض بر آن است که پرواز با حداکثر تعداد مسافر انجام می شود. هزینه پرواز باید به تعداد کل صندلی های هواپیما پرداخت شود. در فصولی که تقاضای کمتری برای پرواز وجود دارد، مجری تور میتواند هزینه بلیط کمتری از مسافر دریافت کند تا پرواز با مسافران بیشتری انجام شود و مجری دچار ضرر کمتری شود؛ اما به طور کلی تحت هیچ شرایطی مجری نمی تواند بابت هزینه پرواز، مبلغ بیشتری را از گردشگر دریافت کند.
وی در ادامه ضمن تشریح وضعیت فعلی و سابقه پرواز های یزد-کیش عنوان کرد: در گذشته پروازهای بسیار معدودی از مبدا یزد به کیش انجام می شد؛ اما تقریبا از سال ۸۹ به بعد، با افزایش تقاضای مردم و رونق گردشگری، رفته رفته تعداد پروازها نیز افزایش یافت به طوری که در حال حاضر به صورت میانگین، روزانه یک پرواز از مقصد یزد به کیش انجام می شود که برای گردشگری و خدمات هواپیمایی استان یزد یک نکته مثبت و حائز اهمیت به شمار می آید؛ چرا که در بسیاری از شهرستان ها و استان های مشابه دیگر، همین تعداد پرواز روزانه نیز انجام نمی شود. تحقق این امر بدون تلاش دفترهای خدمات گردشگری و فعالان این عرصه در استان امکان پذیر نبود.
تمرکز ایرلاین های مختلف در تهران، عامل ارزانی نرخ بلیط ها
فلاح ارزان تر بودن بلیط از مبدا تهران به مقاصد مختلف گردشگری را تایید کرد و گفت: به دلایل متعددی هزینه پرواز از مبدا تهران نسبت به سایر شهرهای کشور ارزان تر است. یک دلیل این است که ایرلاین های مختلف کشور در تهران متمرکز هستند و هواپیما، امکانات و خدمه بیشتری در فرودگاه تهران مستقر اند؛ با توجه به همین موضوع، روزانه پروازهای متعددی از ایرلاین های مختلف، از مبدا تهران به مقصدهای مختلف انجام می شود و فضای رقابتی در فروش بلیط شکل گرفته است. طبیعتا در چنین فضایی هزینه ها کاهش می یابد و مسافر گزینه های مختلفی برای انتخاب دارد. ایرلاین های مختلف تهران مجبورند حتی پرواز های چارتر را با هزینه مناسب تری در اختیار تورهای گردشگری قرار دهند. طبیعتا در شهری مانند اصفهان نیز همین موضوع با شدت و ضعف کمتر جریان دارد ولی هزینه ها به نسبت تهران بیشتر هستند. به همین ترتیب، هزینه ها در شهر یزد نیز از اصفهان بیشتر است.
فلاح در ادامه با تاکید بر اینکه امروزه ذائقه مردم یزد عوض شده و ترجیح می دهند با پرداخت هزینه بیشتر، مستقیم از یزد در تورهای گردشگری موردنظرشان شرکت کنند، گفت: امروز مردم حاضرند هزینه ما به التفاوت شرکت در تور گردشگری مدنظرشان نسبت به تورهای ارزان تر از مبدا شهرهایی مانند تهران را پرداخت کنند، اما مستقیما و بدون طی طریق اضافه از یزد عازم مقصد گردشگری شوند.
این فعال گردشگری در ادامه افزود: موضوع دیگر در هزینه های برگزاری یک تور گردشگری، هزینه هتل محل اقامت است. متاسفانه هتل ها در فصول “High season” هزینه اقامت بیشتری را از برگزار کننده دریافت می کنند. هر چند هیچ تغییری در کیفیت هتل و خدمات آن نسبت به فصول “Low Season”صورت نگرفته است. در این موضوع نیز تور برگزار کننده سفر دخیل نیست و بی انصافی از جانب هتلداران است.
فلاح در ادامه این گفتگو عنوان کرد: در فصولی از سال که سفرهای کمتری انجام می گیرد و تقاضا به دلایل مختلف کم تر است، تورهای گردشگری طبعا یا دچار تضرر می شوند و یا سود کمتری دریافت میکنند؛ بدیهیست که در فصول شلوغ تر و مناسب تر برای سفر، تورها نیز هزینه بیشتری از مسافر دریافت کنند تا بتوانند سرپا بمانند و ضررهای خود را جبران کنند.
این فعال گردشگری در رابطه با هزینه های برگزاری تورهای گردشگری خارجی مانند تور تفلیسِ گرجستان نیز اظهار کرد: هزینه این تورها با توجه به خدماتی که در کشورهای مقصد به مسافر ارائه می شود، با دو نرخ ریالی و دلاری محاسبه می شود. به عنوان مثال هزینه پرواز از مبدا به کشور مورد نظر به صورت ریال در قیمت تورها محاسبه می شود ولی هزینه خدماتی که در فرودگاه مقصد به مسافر ارائه می شود، باید به صورت دلار توسط برگزار کننده پرداخت شود. هزینه های خدمات فرودگاهی در کشورهای خارجی نرخ ثابتی دارد. به عنوان مثال فرودگاه نجف مبلغ ۸۰۰۰ دلار را برای فرود هواپیما و خدمات فرودگاه دریافت میکند؛ طبیعتا این هزینه باید به تعداد مسافران تقسیم شود و هر مسافر مبلغی را بابت این هزینه پرداخت کند. زمانی که تعداد مسافران بیشتر باشد این هزینه بین مسافرانِ بیشتری تقسیم شده و نرخ پرداختی کاهش مییابد و زمانی که مسافر کمتر باشد این هزینه بیشتر خواهد شد. با توجه به همین نکته، هزینه ای که بابت این خدمات از مسافر اعزامی از یزد در یک هواپیما با ۵۰ مسافر دریافت می شود به نسبتِ مسافری که از تهران و با یک هواپیمای دارای ۳۰۰ مسافر سفر کرده برابر نخواهد بود.
نیاز گردشگری یزد به پروازهای مستقیم خارجی
فلاح در ادامه خاطر نشان کرد: برای گردشگری یزد افتخار است که پروازهای خارجی از مبدا فرودگاه یزد به کشور مقصد انجام گیرد. همین که در فرودگاه مقصد، نام یزد بر روی تابلوهای اعلانِ پرواز نمایش داده شود، به خودیِ خود نوعی تبلیغ برای گردشگری یزد است و باعث آشنایی مردم کشورهای مختلفی با شهر یزد به عنوان یک مقصد گردشگری خواهد شد. طبیعتا برای تداوم این پرواز ها باید هزینه پرداخت شود و گردشگران نیز در پرداخت این هزینه ها سهیم هستند. واضح است که پس از مدتی که پروازهای خارجی به صورت مستمر در طول سال از مبدا یزد انجام شود، به نسبت تقاضا، هزینه ها نیز کاهش خواهد یافت و فشار کمتری متوجه مسافران و گردشگران خواهد بود. در حال حاضر هزینه این گونه پروازها به این دلیل بالاست که پرواز ها به صورت موردی و شاید فقط چند بار در سال انجام می شوند. خوشبختانه در حال حاضر افرادی هستند که حاضرند هزینه بیشتری بابت پرواز مستقیم از یزد به مبدا مورد نظرشان را بپردازند ولی به عنوان مثال مجبور نباشند برای سفر به فرودگاه امامِ تهران بروند و از آنجا پرواز کنند.
این فعال گردشگری در ادامه به صرفه بودن هزینه تورهای خارجی نسبت به تورهای گردشگری داخلی را تایید کرد و گفت: متاسفانه شرایط به گونه ای رقم خورده که مسافران انتخاب می کنند به جای استفاده از تورهای گردشگری داخلی، سفر با تورهای خارجی را انتخاب کنند و هزینه ها نیز یا تقریبا برابر است یا حتی کمتر و به صرفه تر است. این موضوع قطعا به گردشگری داخلی نیز آسیب خواهد زد و باعث خروج سرمایه خواهد شد.
بی انصافی ها توسط خودمان صورت می گیرد
وی در ادامه افزود: دلیل هزینه منطقی تورهای خارجی این است که هزینه اقامت در هتل های خارجی، یک نرخ مشخص است و این هزینه به دلار محاسبه و به تورها اعلام می شود. اما هزینه اقامت در یک هتل داخلی به مراتب بیشتر است؛ از نظر کیفیت هتل و خدمات نیز هتل های خارجی کیفیت و خدمات بیشتری دارند. مشکل این است که در داخل کشور برخی انصاف را رعایت نمی کنند و هر کس فقط به فکر منفعت خویش است.
فلاح خاطر نشان کرد: البته یک هتل دار داخلی هم دلایل خود را برای نرخ های سنگین اقامت دارد و به طور مثال هتلداران نیز مدعی هستند که چون با گسترش کرونا و از رونق افتادن گردشگری دچار تضرر شده اند، حال باید آن زیان و ضرر را جبران کنند و این امر با دریافت هزینه های بیشتر از مسافر بابت اقامت در هتل تحقق خواهد یافت.
این فعال گردشگری در انتها تاکید کرد: مشکلات از داخل کشور است و بی انصافی ها نیز توسط خودمان صورت می گیرد؛ وقتی یک هتل بدون هیچ دلیلی و صرفا برای جبران خسارت هایش، قیمت اتاق ها را افزایش می دهد و مسافر نیز از ناچاری از خدمات آن هتل استفاده می کند و نظارتی بر این مسئله صورت نمی گیرد، نباید انتظار داشت که هزینه سفر داخلی چندان تفاوتی با هزینه سفرهای خارجی داشته باشد. طبیعی است گردشگران نیز ترجیح دهند سفر خارجی را انتخاب کنند، مگر اینکه کسی شرایط سفر به خارج از کشور را نداشته باشد.