نظارت بر آتشبس از آستانه
وزارت امور خارجه قزاقستان، دیروز جمعه و تنها یک روز پس از پایان دور دوم مذاکرات آستانه که با محوریت دستیابی به راه حل سیاسی برای برونرفت از بحران سوریه برگزار شد، به نتایج این اجلاس اشاره کرد که مهمترین…
وزارت امور خارجه قزاقستان، دیروز جمعه و تنها یک روز پس از پایان دور دوم مذاکرات آستانه که با محوریت دستیابی به راه حل سیاسی برای برونرفت از بحران سوریه برگزار شد، به نتایج این اجلاس اشاره کرد که مهمترین آن تشکیل یک کارگروه مشترک از سوی ایران، روسیه و ترکیه است که بر روند آتشبس در سوریه نظارت داشته باشند.
تا کنون طی ابتکار عمل ایران، روسیه و ترکیه مذاکرات مستقیم آستانه با حضور استفان دی میستورا، نماینده سازمان ملل در امور سوریه، نظام این کشور و مخالفان در دو مرحله برگزار شده است.
به گزارش راشاتودی و به گفته وزارت خارجه قزاقستان، جدا به حساب آوردن گروههای مخالف مسلح نظام سوریه و سازمانهای تروریستی از جمله وظایف این کارگروه به حساب آمده و علاوهبر آن اقدامات اعتماد آفرین به منظور تسویه سیاسی بحران سوریه نیز باید در دستور کار آن قرار گیرد.
توافق بدون صدور بیانیه پایانی
همچنین «بشار الجعفری» نمانیده دولت سوریه و «محمد علوش» نماینده معارضان از توافق در نشست «آستانه۲» بر سر تشکیل کمیته آتشبس در سوریه خبر دادند.
بشار الجعفری، نماینده دولت سوریه در نشست آستانه۲ (پایتخت قزاقستان) با بیان اینکه بیانیهای در پایان این نشست صادر نشده است، از وجود توافقی بین همه طرفها برای مبارزه با تروریسم و نظارت بر آتشبس خبر داد.
به نوشته خبرگزاری رسمی سوریه (سانا) الجعفری در طی یک کنفرانس خبری، گفت: عدم صدور بیانیه پایانی در نشست آستانه ۲ به این دلیل است که هیات ترکی و گروه معارضان دیر به نشست آستانه رسیدند و این نشاندهنده این است که ترکیه و معارضان اراده جدی برای شکست مذاکرات دارند و بدین صورت ترکیه صلاحیت این را ندارد که بین کشورهای ضامن آتشبس حضور داشته باشد.
او افزود: توافقی میان همه طرفها به امضاء رسید که به موجب آن همه به مبارزه با تروریسم ملزم هستند.
نماینده سوریه در سازمان ملل در ادامه گفت: سوریه به تلاشهای خود برای آزادی وجب به وجب خاک خود از اشغال تروریستها از جمله داعش، النصره و مشتقات آن ادامه میدهد.
بشار الجعفری پس از آن، با مثبت ارزیابی کردن این مذاکرات، گفت: ارزیابی ما از این مذاکرات مثبت است، مذاکراتی که در راستای هدف اصلی یعنی تثبیت آتشبس بود و باعث جدایی بین گروههای طرفدار راهحل سیاسی و تروریستها میشود.
از سوی دیگر «محمد علوش» سرکرده هیات معارضان نیز از امضای توافقی برای تشکیل کمیته نظارت بر آتشبس خبر داد و با انتقاد از حضور ایران در این کمیته گفت: سخن از نقش ایران در مکانیزم نظارت بر آتشبس غیردقیق است و نقش ایران در سوریه به کلی مردود است.
او افزود: در نشست آستانه توافق کردیم که کمیتهای شامل ترکیه و روسیه و کشورهای عربی برای نظارت بر آتشبس تشکیل شود.
علوش در ادامه گفت: به طرف روسی گفتیم که حجم رنجی که ملت سوریه درگیر آن هستند، به چه میزان است؛ روسها به ما گفتند که برنامهای برای شکستن محاصره از غوطه شرقی به ما تحویل خواهند داد.
محمد علوش ادامه داد: در نشست آستانه خواستم کمیتهای متشکل از کشورهای عربی از جمله عربستان، اردن، قطر و امارات و روسیه و ترکیه برای نظارت بر آتشبس بدون حضور ایران تشکیل شود، ولی با آن موافقت نشد.
دور نخست مذاکرات آستانه در تاریخ ۲۳ و ۲۴ ژانویه (۴ و ۵ بهمن ماه جاری) با هدف آتشبس سراسری برگزار شد و توانست گامهای مثبتی برای حل بحران سیاسی بردارد. مذاکراتی که برای اولین بار بدون حضور هیچ نمایندهای از عربستان و قطر و تنها حضور سفیر آمریکا در قزاقستان به عنوان ناظر، برگزار شد.
بشار الجعفری رییس هیات مذاکره کننده دولت سوریه در مذاکرات آستانه، از قزاقستان، جمهوری اسلامی ایران و روسیه به خاطر موفقیت آمیز بودن این دور از مذاکرات تشکر کرد.
خبرگزاری رسمی سوریه (سانا) به نقل از الجعفری گزارش داد، امیدواریم این مسیر ادامه یابد و موفقیت آمیز باشد و در راستای خواستههای ملت سوریه برای بازگشت امنیت به اراضی سوریه صورت گیرد.
آخرین تحولات میدانی در سوریه
وزارت خارجه سوریه با ارسال نامه به دبیر کل سازمان ملل و رئیس شورای امنیت از تجاوزات خطرناک و مستمر ترکیه به سوریه انتقاد کرد.
دمشق اعلام کرد، تجاوزات ترکیه در راستای دشمنیای آشکار رژیم ترکیه از ۵ سال پیش است؛ دشمنی که در انواع حمایت نظامی، مادی و لجستیکی از گروههای تروریستی مسلح متجلی شده است.
به گزارش «سانا» وزارت خارجه ادامه داد، دولت سوریه بار دیگر از شورای امنیت میخواهد که مسوولیت حفظ صلح و امنیت بینالملل را بر عهده گیرد و تجاوزات رژیم ترکیه به ملت سوریه را متوقف کند.
در تازهترین جنایت ترکیه علیه ملت سوریه، جنگندههای ترک امروز در شهر الباب ۲۰ غیر نظامی از جمله ۸ کودک را کشتند.
گروه موسوم به «دیدهبان حقوق بشر در سوریه» نیز اعلام کرد که حداقل ۴۱۹ شهروند الباب بهدست نظامیان ترکیه در داخل این شهر کشته شدهاند که از این میان ۵۱ زن و ۸۸ کودک دیده میشود.
دیدهبان حقوق بشر در سوریه همچنین افزود ۳۲۸ نفر دیگر نیز شامل ۴۷ زن و ۷۹ کودک در حاشیه الباب کشته شدند در حالی که مشخص بود از عناصر گروه تروریستی «داعش» نبوده و هیچ ارتباطی هم با آنها نداشتند.
بر این اساس، تنها در پنجشنبه گذشته حداقل ۲۴ نفر در عملیات نظامیان ترکیه برای تصرف الباب جان خود را از دست دادند.
دیمیستورا نماینده ویژه سازمان ملل در امور سوریه اما هنوز درباره این آمار و ارقام اظهار نظری نداشته است.
دولت «رجب طیب اردوغان» رییسجمهور ترکیه سوم شهریور سال جاری دستور داد تا عملیات نظامی تجاوزکارانهای با نام سپر فرات در شمال سوریه و با هدف ادعایی پاکسازی داعش از مرز ترکیه (هدف اصلی بیرون راندن شبهنظامیان کرد از مناطق غربی رودخانه فرات) آغاز شود.
تا کنون حدود ۲۰۰۰ کیلومتر مربع از مناطق شمال سوریه به اشغال ترکیه و تروریستهای تحت حمایتش درآمده است و این کشور عملیات سپر فرات را برای ایجاد یک منطقه حائل پنجهزار کیلومتر مربعی ادامه خواهد داد. اردوغان چندی پیش تصریح کرده بود هدف از لشگرکشی ترکیه به سوریه، ساقط کردن دولت «بشار اسد» رییسجمهور قانونی این کشور است.