مهمترین معضل زندانیان پس از آزادی، اشتغال است

رضا ذوالفعلی نژاد: یکی از مهمترین معضلات زندانیان پس از آزادی نداشتن شغل بخاطر سوء سابقه است و متاسفانه نگاه جامعه به زندانیان هم بسیار بدبینانه است ۹۶ درصد از زندانیان استان مرد هستند و اغلب زندانیان زن را افراد…

رضا ذوالفعلی نژاد: یکی از مهمترین معضلات زندانیان پس از آزادی نداشتن شغل بخاطر سوء سابقه است و متاسفانه نگاه جامعه به زندانیان هم بسیار بدبینانه است

۹۶ درصد از زندانیان استان مرد هستند و اغلب زندانیان زن را افراد غیر بومی ستشکیل می دهند. ۶۳ درصد از زندانیان استان مرتکب جرایم مواد مخدر، ۱۷ درصد جرایم سرقت و مابقی نیز سایر جرایم را دارند

 

 

صالح مستوفیان/ به مناسبت هفته قوه قضاییه، خبرنگاران و اهالی رسانه یزد مهمان نشست خبری مدیرکل زندان های استان یزد بودند. در ابتدای این نشست مدیرکل زندان های استان با گرامیداشت هفته قوه قضاییه و مقام رفیع شهید بهشتی و ۷۲ تن از یارانش علی الخصوص شهید یزدی حادثه هفتم تیر، دکتر پاکنژاد به ارائه گزارشی از عملکرد اداره کل زندان های استان یزد پرداخت.

 رضا ذوالفعلی نژاد با اشاره به اینکه سازمان زندان ها یکی از نهادهای وابسته به قوه قضاییه است، وظایف و اهداف این سازمان را متعدد و گسترده دانست و اظهار داشت: در عنوان سازمان زندان ها کلمات تامینی و تربیتی ذکر شده است که بخش تامینی آن شامل نگهداری زندانیان و حبس آنهاست و بخش تربیتی آن شامل اصلاح رفتار زندانیان و پاکسازی روحی آنها برای بازگشت به جامعه و در پیش گرفتن یک زندگی سالم است. این مهم در راستاتی تحقق فرمایش امام(ره) مبنی بر اینکه «زندانها باید به دانشگاه تبدیل شود» صورت می گیرد.

مدیرکل زندان های استان یزد پذیرش زندانیان و درمان بیماری های جسمی آنها در بدو ورود به زندان، توجه به مشکلات روحی و روانی زندانی شدن بواسطه جدا شدن فرد از محیط اجتماع و خانواده به کمک مشاورین و روانشناسان، اجرای برنامه های اصلاحی و تربیتی شامل برگزاری کلاس های فرهنگی، هنری و ورزشی و همچنین حرفه آموزی و سوادآموزی به زندانیان برای آماده شدن آنها جهت بازگشت به جامعه و دامان خانواده از اهم فعالیت هایی است که در زندان یزد صورت می گیرد.

 

تاثیر تحصیلات در پیشگیری از وقوع جرم

ذوالفعلی نژاد با اشاره به اینکه ۷۵ درصد زندانیان را افرادی کم سواد یا بیسواد تشکیل می دهند که نشاندهنده تاثیر سواد در پیشگیری از وقوع جرم است، بیان داشت: بر همین اساس اداره کل زندان های استان با همکاری نهضت سوادآموزی به برگزاری کلاسهای سوادآموزی برای ۲۷۱ نفر از زندانیان در سال گذشته اقدام کرده و زندان یزد در این زمینه در کشور پیشروست و مورد تقدیر قرار گرفته است. همچنین ۱۸۷ نفر زندانی در مقطع متوسطه مشغول تحصیل هستند.

وی با اشاره به اینکه ۶۵ نفر از زندانیان استان دانشجوی دانشگاه علمی و کاربردی در رشته حقوق هستند که ۴ نفر آنها فارغ التحصیل شده اند، افزود: طی توافقی که با دانشگاه جامعه علمی و کاربردی یزد صورت گرفته، زندانیان دانشجو در این مرکز دانشگاهی می توانند پس از آزادی نیز ادامه تحصیل بدهند.

مدیرکل زندان های استان یزد با اشاره به وجود ۶ باب کتابخانه با ۳۰ هزار جلد کتاب در زندان یزد بیان داشت: برای اولین بار در کشور در زندان یزد کتابخانه تخصصی شهدا راه اندازی شد و زندان یزد در اجرای برنامه های فرهنگی و ورزشی مقام های مختلفی را در سطح کشور کسب کرده است.

 

اشتغال و حرفه آموزی مددجویان، مهمترین اولویت سازمان زندان ها

ذوالفعلی نژاد موضوع اشتغال و حرفه آموزی مددجویان را یکی از مهمترین اولویت های سازمان زندان ها دانست و افزود: تعداد مددجویان شاغل در زندان یزد ۱۲۴۹ نفر است. تعداد ۴۰۵ نفر از مددجویان مولد با توجه به قراردادهایی که اداره کل زندان های یزد با شهرداری، منابع طبیعی، بنیاد مسکن و بخش های خصوصی منعقد کرده، با این سازمان ها و شرکت ها فعالیت کرده و ماهانه ۷۰ درصد حقوق قانون کار را از کارفرمای خویش دریافت می کنند.

وی با اشاره به برگزاری ۱۴۵ دوره حرفه آموزی در ۷۰ رشته مختلف توسط زندان یزد گفت: تعداد ۴۴۴۶ نفر زندانی در این دوره ها شرکت کردند که از این تعداد ۳۹۳۷ نفر موفق به اخذ گواهی نامه مهارت بدون درج مکان زندان در آن شدند تا بتوانند پس از آزادی، از طریق این حرفه ها برای خود و خانواده نان آوری کنند.

 

 سوء سابقه، بلای جان زندانیان پس از آزادی

مدیرکل زندان های استان یزد اشتغال را یکی از مهمترین عوامل بازدارنده و پیشگیرانه از وقوع جرم در جامعه دانست و با اشاره به اقدامات زندان یزد در زمینه مددکاری و حمایت از خانواده زندانیان، بیان داشت: یکی از مهمترین معضلات زندانیان پس از آزادی نداشتن شغل بخاطر سوء سابقه است و متاسفانه نگاه جامعه به زندانیان هم بسیار بدبینانه است. انتظار می رود کارآفرینان و صاحبان مشاغل در یزد که استانی صنعتی نیز می باشد، در برداشت خود از زندانیان تغییر ایجاد کنند و بدانند بسیاری از زندانیان مرتکب جرایم غیرعمد شده و پس از آزادی از زندان هیچ مشکلی ندارند و اگر صاحب شغل شوند تاثیر بسیار مهمی در بازسازی روحی و روانی آنها داشته و خانواده آنها نیز از تبعات زندانی بودن رها می شوند.

ذوالفعلی نژاد افزود: انگ زندانی بون بر یک مددجو پس از آزادی مهمترین عامل بازگشت وی به سوی جرم و زندانی شدن مجدد است و لازم است برای رفع این معضل در جامعه فرهنگسازی صورت بگیرد و سایر نهادها و دستگاه ها نیز به میدان بیایند و به زندانیان و خانواده های آنها کمک کنند. اداره کل زندانها به تنهایی با توجه به محدودیت ها و کمبود بودجه ای که دارد قادر به پوشش تمام زندانیان نیست.

 

۶۵ درصد از زندانیان یزد بومی هستند

مدیرکل زندان های استان یزد ۹۶ درصد از زندانیان استان را مرد و مابقی را زن اعلام کرد و افزود: ۶۳ درصد از این زندانیان مرتکب جرایم مواد مخدر، ۱۷ درصد جرایم سرقت و مابقی نیز سایر جرایم را دارند. ۶۵ درصد از زندانیان یزد بومی هستند. همچنین ۷۵ درصد زندانیان استان سواد زیر دیپلم دارند و ۷۸ درصد آنها نیز شغل آزاد و عمدتا کارگر ساده هستند.

وی با اشاره به اینکه برای اولین بار کارگاهی در خارج از زندان برای حرفه آموزی زنان زندانی در یزد تاسیس شده است، بیان داشت: در این کارگاه ترمه بافی و شیرینی پزی به زندانیان زن آموزش داده می شود و در حال حاضر ۱۶ زندانی در این کارگاه ها حرفه آموزی می کنند. ذوالفعلی نژاد با بیان اینکه اغلب زندانیان زن زندان یزد را غیربومی ها تشکیل می دهند، اظهار داشت: مشکلات زندانیان زن بیشتر از مردان است و بر این اساس سعی شده علاوه بر پرداخت حقوق به آنها بخاطر انجام فعالیت هایی در زندان، از مرخصی و حضور در کنار خانواده نیز برخوردار باشند تا آسیب های اجتماعی خانواده آنها به حداقل ممکن برسد.

 

آزادی زندانیان جرایم غیر عمد در استان نیازمند ۲۵ میلیارد تومان

مدیرکل زندان های استان یزد با اشاره به اینکه ۲۵ میلیارد تومان نیاز است تا زندانیان جرایم غیر عمد استان آزاد شوند، گزارشی از اقدامات صورت گرفته برای آزادی این زندانیان در یزد ارائه کرد و گفت: کمک های خوبی خصوصا در ماه مبارک رمضان در قالب جشن های گلریزان توسط مردم و خیرین برای آزادی زندانیان جرایم غیر عمد شده اما هنوز با مبلغی که برای آزادی تمام آنها نیاز است فاصله داریم. البته بخشی از حل این مشکل گذشت شاکیان این پرونده هاست که در این زمینه نیز اقدامات موثری صورت گرفته و باید تداوم یابد.

ذوالفعلی نژاد تعداد محکومین به قصاص در یزد را ۵ نفر اعلام کرد و ابراز امیدواری نمود با گرفتن رضایت از اولیاء دم آنها نیز از قصاص رهایی یابند.

وی با اشاره به بودجه یک میلیارد و دویست میلیون تومانی برای حمایت از اشتغال زندانیان پس از آزادی و اعطای وام و کمک به آنها اظهار داشت: این بودجه جوابگوی تعداد زندانیان آزاد شده نیازمند کمک نیست و باید سایر دستگاه ها خصوصا خیرین و صاحبان مشاغل در استان صنعتی یزد به یاری زندانیان بیایند تا با ایجاد شغل برای آنها زمینه سالم زندگی کردن زندانیان پس از آزادی فراهم شود. 

مدیرکل زندان های استان یزد تعداد زندانیان کانون اصلاح و تربیت یزد را زیر ۳۰ نفر دانست و گفت: اغلب این زندانیان را فرزندان اتباع بیگانه تشکیل می دهند. وی در ادامه افزود: ساختمان جدید کانون اصلاح و تربیت به دلیل تامین نشدن بودجه از سال ۹۰ تاکنون بلاتکلیف مانده است و نیازمند ۵/۱ میلیارد تومان بودجه است. طی مذاکراتی که با مسکن و شهرسازی شده قرار است تا پایان سال تحویل داده شود.

 ذوالفعلی نژاد در خصوص ساخت ساختمان جدید زندان مرکزی یزد نیز تامین نشدن بودجه را عامل توقف آن دانست و گفت: برای ساخت زندان مرکزی جدید یزد، جانمایی در جاده خضرآباد و مطالعات اولیه صورت گرفته اما بخاطر نبود بودجه بلاتکلیف مانده است.

مدیرکل زندان های استان یزد در پاسخ به سوال خبرنگار بشارت یزد مبنی بر ارتباط زندان یزد با دانشگاه های استان برای انجام پژوهش های مختلف اجتماعی و علمی گفت: هرساله سرفصل هایی جهت انجام فعالیت های پژوهشی از طرف سازمان زندان های کشور به زندان یزد معرفی می شود و با لحاظ شدن شرایطی دانشجویان خصوصا در مقاطع ارشد و دکترا می توانند پژوهش های خود را در زندان یزد انجام دهند.

ذوالفعلی نژاد در پاسخ به این سوال که اجرای طرح پابندهای الکترونیکی در یزد چه بازخوری داشته است، گفت: یزد اولین استان پس از تهران است که از پابندهای الکترونیکی برای زندانیان استفاده کرده و تاکنون ۱۹ زندانی در یزد مشمول این طرح شده اند. وی اجرای این طرح را در کاهش جرایم کیفری و آسیب های اجتماعی برای خانواده زندانیان بسیار موثر دانست و گفت: پابندهای الکترونیکی برای جرایم با حبس های زیر ۵ سال اجرا می شود. این طرح در ابتدای راه خود است و در آینده با فراهم شدن زیرساخت های آن می توانیم زندانیان بیشتری را مشمول این طرح کنیم. 

 مدیرکل زندان های استان یزد کم سن ترین زندانی زندان یزد را ۱۲ سال با جرمی در حوزه مواد مخدر و مسن ترین زندانی را  85 ساله با جرم کلاهبرداری اعلام کرد و گفت: قدیمی ترین زندانی یزد از سال ۱۳۷۵ ساکن زندان است.

 ذوالفعلی نژاد با اعلام اینکه نوزادان زنان زندانی تا ۲ سالگی می توانند در کنار مادرشان باشند، بیان داشت: بعد از ۲ سالگی نوزادان به بهزیستی تحویل داده می شود و در حال حاضر ۴ نوزاد در زندان یزد ساکن هستند.

دیدگاهتان را بنویسید