مسئولین و هنرمندان خانه های خود را به بافت تاریخی بیاورند
بافت تاریخی شهر یزد یکی از مهمترین ویژگیهای گردشگری، اجتماعی و فرهنگی این استان بوده که بعد از ثبت در لیست آثار جهانی یونسکو نگهداری و معرفی بیش از پیش ابعاد مختلف آن اهمیت دو چندان پیدا کرده است. بافت…
بافت تاریخی شهر یزد یکی از مهمترین ویژگیهای گردشگری، اجتماعی و فرهنگی این استان بوده که بعد از ثبت در لیست آثار جهانی یونسکو نگهداری و معرفی بیش از پیش ابعاد مختلف آن اهمیت دو چندان پیدا کرده است.
بافت تاریخی یزد مجموعهای پایدار و در هم تنیده زندگانی است که آدم را با نیازهای متغیر، در دل خود جای داده و با انعطاف پذیری مناسب توانسته این انطباق را تا به امروز برساند.
مردم بومی و ساکن در بافت تاریخی یزد و خود بافت مشابه جسم و جان هستند که هردوی آنها نیاز به توجه جدی و البته مستمر دارند.
این بافت تاریخی روز یکشنبه ۱۸ تیرماه ۹۶ در چهل و یکمین اجلاس کمیته میراث بشری سازمان علمی، فرهنگی و تربیتی ملل متحد «یونسکو» به عنوان نخستین بافت تاریخی شهری ایران به ثبت جهانی رسید.
بعد از ثبت جهانی بافت تاریخ یزد، تدوین سند جامع حفاظت از بافت جهانی به عنوان اولین اقدام اجرایی و لازم در دستور کار مسئولان و دستاندکاران استان و کشور قرار گرفته است.
به گزارش ایسنا،«رسول وطندوست» عضو هیأت نمایندگان ایران در کمیته میراث جهانی یونسکو در میزگردی که با موضوع «باید و نبایدهای سند جامع حفاظت از بافت تاریخی شهر یزد» برگزار شده است، با اشاره به اینکه باید شهر تاریخی به یک دغدغه برای مردم تبدیل شود، اظهار کرد: باید خود مردم بروند به سمت حفاظت از بافت نه این که دولت به این سمت برود، اگر بافت از نظر اقتصادی ارزش افزوده پیدا کند خود مردم به سمت حفاظت از آن میروند زیرا احساس می کنند اگر در بافت زندگی کنند، بهتر است.
وی راه حل ترغیب مردم به سمت بافت و حفاظت از آن به وسیله آنان را تبلیغ دانست و بیان کرد: این یک کار فرهنگی دراز مدتی است که باید هدفمند شروع شود و با توجه به مردم شناسی و تحلیل خواستههای مردم، اقداماتی در بافت انجام شود و بافت را به یک محل مورد تقاضا و خواست مردم تبدیل کند.
این مقام مسئول در ادامه با اشاره به اینکه باید بخش عمده ای از فعالیت ها مربوط به موضوع مردم شناسی و میراث ناملموس باشد، تصریح کرد: اگر سکونت در بافت اتفاق نیفتد دچار مشکل خواهیم شد و فقط به محل رفت و آمد توریست تبدیل می شود.
وی با بیان این که توجه مردم به سمت مدیران است، گفت: یکی از راهها برای برگرداندن زندگی در بافت این است که مسئولین و هنرمندان در آن زندگی کنند تا باعث ترغیب مردم شوند و ببینند زندگی در آن جا علاوه بر بهره مالی، بهره فرهنگی نیز به همراه دارد.
وطن دوست با تاکید بر لزوم برنامه ریزی جامع در راستای معرفی ارزشهای بافت تاریخی یزد، اظهار کرد: اهمیت بافت تاریخی به قدیمی بودن آن نیست شاید اثری در بافت وجود داشته باشد که تاریخی نباشد اما باید این نگاه را داشته باشیم که تمامیت بافت را بوجود می آورد.
وی نبود ارتباط منظم میان پژوهش، مرمت و معرفی را از مشکلات درون سازمان (میراث فرهنگی) عنوان کرد و گفت: پایگاه دستگاهی است که باید بتواند کار پژوهش، مرمت و معرفی را با یک نظم از پیش تعیین شده انجام دهد.
وطندوست با تاکید بر لزوم تبدیل یزد به یک مقصد بزرگ جهانی، گفت: هدف این نیست که فقط مقصد گردشگران شود بلکه باید به یک مقصد پژوهشی در بعد معماری تبدیل شود.
وی اظهار کرد: برای رسیدن به این هدف باید یک رویداد جهانی برای یزد تعریف شود، رویدادی که هر چند مدت یک بار به طور منظم در تقویم های جهانی باشد و موجب گردد یزد همیشه در برنامه های دانشگاهها و مراکز دنیا مطرح شود.
عضو هیأت نمایندگان ایران در کمیته میارث جهانی یونسکو با اشاره به اینکه برای رسیدن به نقطه ثبت جهانی یک مسیر طولانی را طی کردیم، تصریح کرد: در دنیا وقتی ثبتی اتفاق می افتد کارها تازه شروع می شود و فعالیتها از ابتدا آغاز میشود تا به یک برنامه چندین ساله برسند و از ظرفیت بوجود آمده به بهترین شکل استفاده کنند.
وی افزود: ما در موضوع ثبت جهانی یزد به اقداماتی که باید بعد از ثبت انجام دهیم کمتر توجه کردیم تا کارهایی که باید در زمان ثبت انجام دهیم.