روایت زندگی دکتر حاجب مرتاض در مستند «رویاها پیر نمیشوند»
مرد خستگیناپذیر یزد
احمد صراف یزدی در مستندی پرتره از زندگی «دکتر حاجب مرتاض» در اثری با نام «رویاها پیر نمی شوند» زندگی یکی از مفاخر پزشکی و درمانی استان و ایران را روایت کرده است.
دغدغه خانه آبا و اجدادی, شاید مهمترین ویژگی احمد صراف یزدی مستندساز جوانی است که در سالهای گذشته تلاش کرده از دریچه دوربین و سینمای مستند، فرهنگ و مفاخر یزد را در قاب هنر هفتم جاودانه سازد.
او پرداختن به بزرگان این دیار را در مستندی به نام «گاهی فقط عشق» پیرامون زندگی «دکتر هدی مرتاض» آغاز کرده وحالا در گام دوم را مستندی پرتره از زندگی برادر بزرکتر یعنی «دکتر حاجب مرتاض» رفته است تا در اثری با نام «رویاها
پیر نمی شوند» زندگی یکی از مفاخر پزشکی و درمانی استان و ایران را روایت کند.
محمدعلی طالبی استاندار یزد:
فرزند خصال خویشتن
براین رواق زبر جد نوشته اند به زر که جز نکویی اهل کرم نخواهد ماند
همواره یافتن واژه هایی که انسان های بزرگ و موفق را توصیف کند. دشوار است و بیان کلمات و جملاتی که در تجلیل و تکریم آنان حق مطلب را ادا کند, دشوارتر و مشکل تر
همان به که صمیمانه ترین تبریکات و احساسات قلبی خود را به شما جناب آقای
دکتر حاجب مرتاض که از چهره های ماندگار استان در عرصه خدمات پزشکی و درمانی و از مدیران توانمند و پویا و سربلند در عرصههای آموزشی و دانشگاهی و احسان بوده و هستید تقدیر نماییم و آنچه
باید گفت اینکه: افتخارات برتری ها توفیقات و زندگی پزشکی و حرفه ای توام با مردمداری و عشق وانسان دوستی و لبالب از اندیشه و اخلاق و علو همت شما موجب افتخار و سربلندی ماست.
شما فرزند خصال خویا و بی شک الگویی نمونه و بارز هستید برای همه جوانان
و طالبان علم و خدمت و تلاش.
توفیقات بیش از پیش شما را همراه با طول عمر و عزت و عافیت از خداوند منان مسئلت می نماییم
مجید جوادیان زاده مدیرکل اداره فرهنگ و ارشاد استان یزد:
تکریم دکتر مرتاض تکریم خدمت به جامعه است
شخصیتها و چهرههای نام آور بخشی از سرمایه و تاریخ جامعه هستند و
باعث عمق هویتی آن جامعه میشوند.
جامعه میتواند در روایست و بازخوانی گذشته خویش به این چهرهها تکیه
کند و آنها را به عنوان نقاط روشن حیات تاریخی و اجتماعی خود معرفی
کند.
تکریم و احترام به چنین افرادی تکریم و احترام جامعه است؛ زیرا ما این پیشفرض
را مرخ میکنیم که یک جامعهه دارای ظرفیتهایی بوده و توانسته است انسانهایی مانند دکتر مرتاض، پاپلی، افشار و… را پرورش دهد.
این در حالی است که برخی جوامع نسبت به پرورش بزرگان عقیم هستند و
این قابلیت و قدرت را ندارند که بزرگان را پرورش دهند.
اما جامعه ما این قدرت را دارد و با توجه به تمام محدودیتهای محیطی توانسته است چنین افرادی را پرورش دهد.
نهادسازی جنبه مهم خدمات اجتماعی مرتاض است
دکتر مرتاض از چند جهت این قابلیت را دارد که بیش از اینها مورد توجه جامعه
قرار گیرند.
ونوس عامری عضو شورای شهر:
برای مرتاض شدن باید زندگی خود را با دیگران شریک شویم
آقای دکتر مرتاض به دلیل تبحر در کارش یک پزشک بسیار مجرب هستند و به نظر
من دغدغه و مسئولیت اجتماعی که احساسٌ میکنند، ایشان را برجسته کرده است.
ایشان به عنوان یک همشهری, پزشک و شهروند نسبت به مباحث شهر و عموم مردم دغدغه دارند ایشان نقش اجتماعی موثری ایجاد میکردند هم زمانی که بیمارستان گودرز فعالیت میکردند و هم زمانی که بیمارستان مرتاض را
تاسیس کردن
واضح است که نام ایشان از مرزهای این شهر و استان فراتر رفته است. دکتر مرتاض اکنون نقش موثری در برند سلامت یزد دارند و قطعاً ایشان در کنار مرحوم دکتر مجیبیان و دکتر افلاطونیان یکی از برندهای سلامت و بهداشت یزد هستند
همه ما روزگاری گذرمان به بیمارستان میافتد. و من هم در بیمارستان مرتاض در کنار بستگان بوده ام و از نزدیک شاهد تلاشهای ایشان بودهام.
حضور و نظم دکتر مرتاض در بیمارستان, تسلط به کارشان, در کنترل داشتن جزئیات بخش جراحی بیمارستان را از نکات بارز شخصیت پزشکی و مدیریتی ایشان دیدم.
برای ایشان مهم است که هصه چیز طبق استاندارهای درمانی و بهداشتی باشد و حتی توجه ایشان به رفتار و ارتباط بین کادر درمانی قابل درک و ملموس است حتی مشاهده میکردم که در حین مراجعه بسرای ویزیت بیماران, نقش مهمی در انتقال حس سلامت و شادابی به بیماران داشت
معتقدم ویژگی شخصیتی دکتر مرتاض همواره به بهبود بیمارانشان کمک کننده بوده است
من شخصاً ویژگیهای ایشان را تحسین برانگیز میدانم.
◾️دکتر فرهاد مرتاض:
هیچ وقت از انجام کارهای بزرگ و سخت نترسیده است
دکتر فرهاد مرتاض در خصوص ابعاد شخصیتی دکتر حاجب مرتاض توضیح داد: در وصف ایشان همین بس که او شخصیتی است که در سن ۶۰ سالگی تصمیم می گیرد بیمارستان تخصصی خود را احداث کند. این موضوع به این معنی است که او هیچ وقت از انجام کارهای بزرگ و سخت نترسیده است.
وی با بیان اینکه دکتر مرتاض هیچ گاه آرام و ایستا نبوده و همواره در حال تحرک و پویایی در جهت پیشرفت و موفقیت است، اظهار داشت: او فردی نیست که تنها در حوزه پزشکی و از جنبه شغلی فعالیت کند بلکه فعالیتها و اقدامات اجتماعی او نیز زبانزد خاص و عام است و کارهای مختلفی را در بسیاری از زمینه ها، از کارهای فرهنگی گرفته تا کشاورزی و مدرسه سازی انجام داده است. او یکی از خیرین مدرسه ساز است که همانطور که مطلع هستید مدرسه مرحوم بی بی سکینه مرتاض که به نام مادرش نامگذاری شده را در مهر ماه سال جاری در تمامی مقاطع تحصیلی افتتاح کرد. همچنین به همراه برادرش، منزل قدیمی پدرش میرزا عزیزالله مرتاض را به دانشکده هنر و معماری دانشگاه یزد اهدا کرد.
اراده قوی و عزم راسخ می تواند الگوی خوبی برای جوانان باشد
وی با اشاره به اینکه پشتکار و اراده قوی دکتر مرتاض می تواند به عنوان الگویی برای نسل جوان و امروزی باشد، اذعان کرد: همانطور که گفتم در سن ۶۰ سالگی که در تمام دنیا سن بازنشستگی افراد است، ایشان تازه تصمیم به احداث بیمارستان می گیرد و بعد از ۱۲ سال در سن ۷۲ سالگی بیمارستان مرتاض را به بهره برداری می رساند. یعنی در دهه هفتاد زندگی خود مشغول ساختن یکی از بزرگترین پروژه ها در یزد بوده است. با وجود تمام مشکلاتی که در این راه پیش روی داشتند و به رغم همه بی مهری ها و کارشکنی هایی که انجام شد محکم و استوار بر تصمیم خود ایستادند. این مصمم بودن و داشتن عزم و اراده راسخ در کارها می تواند برای جوانان الگوی خوبی باشد.
تنیس و سوارکاری ورزشهای مورد علاقه دکتر مرتاض هستند
دکتر فرهاد مرتاض در خصوص علایق شخصی چهره ماندگار علم پزشکی استان یزد و کشور خاطرنشان کرد: دکتر مرتاض به شدت اهل ورزش هستند به طوری که در سال های گذشته تنیس بازی می کردند و در ۲۵ سال اخیر هم به صورت خیلی منظم هفته ای سه بار به ورزش سوارکاری روی آورده اند.
وی درباره نوع روابط خانوادگی و نحوه رفتار متقابل اعضای خانواده دکتر مرتاض گفت: نحوه برخورد دکتر با اعضای خانواده خود بسیار صمیمی و دوستانه است اما قاطعیت و جدیت ایشان همیشه وجود داشته است. هر چند که جدیت افراد به دلیل افزایش سن کمتر می شود اما اعضای خانواده همچنان به مانند قبل از وی حساب می برند.
جلسات هفتگی دکتر مرتاض با دوستان
وی با بیان اینکه دکتر حاجب مرتاض هیچگاه یک شخصیت تک بعدی نداشته است، اذعان کرد: دکتر ارتباطش را با دوستان و همفکرانش همچنان در سطح بالایی حفظ کرده است و در هر هفته به طور مرتب جمعه ها و دوشنبه ها با رفقایش جلسات همنشینی برگزار می کنند. به دلیل همین ارتباطات مختلف با دوستان و آشنایان و مردم است که شخصیت اجتماعی او همیشه پر رنگ و واضح بوده است. خوشبختانه هنوز هم در این سن و سال با همان شور و شوق سابق با دوستانش در رفت و آمد و معاشرت است. ایشان در عین فروتنی و قاطع بودن در مدیریت، شخصیتی کاریزماتیک دارند و روابط آنها با با همکاران، دوستان و آشنایان و مردم بسیار دوستانه است
به هیچ وجه راضی به ساختن فیلم مستند زندگی خود نبودند
دکتر فرهاد مرتاض در بخش دیگری از صحبت های خود در خصوص ساخت فیلم مستند زندگی دکتر حاجب مرتاض تشریح کرد: ایشان به هیچ وجه راضی به ساختن فیلم مستند زندگی خود نبودند و تقریبا دو سال طول کشید تا به این امر رضایت دادند. پس از آن برای اکران این فیلم هم تا حدود زیادی با مشکل مواجه بودیم و قبول نمی کردند و معتقد بودند این فیلم مستند باید خصوصی بماند. برای همه این موارد پله پله و به مرور رایزنی کردیم تا بالاخره رضایت دادند.
وی با اشاره به اینکه فیلم مستند زندگی دکتر حاجب مرتاض با نظر آقای صراف کارگردان فیلم، جنبه هنری و شاعرانه پیدا کرد، ادامه داد: طبیعی است که نمی توان توصیف تمام ابعاد شخصیتی چنین افرادی را در قالب یک فیلم کوتاه و ۴۰ دقیقه ای گنجاند و به همین دلیل بسیاری از ویژگیها و اقدامات ایشان از قلم افتاده است. به تصویر کشیدن زندگی شخصیتی که ۶۷ سال از عمر خود را برای خدمت به همشهریان و هموطنان صرف کرده کاری بسیار سخت و زمان بر است اما در این فیلم سعی شده یک روایت هنری و شاعرانه از زندگی پربار دکتر مرتاض انجام شود.
۱۴۳ هزار عمل جراحی دکتر مرتاض یک رکورد در کشور محسوب می شود
وی در پاسخ به این سوال که مهمترین جنبه های زندگی دکتر مرتاض که در فیلم نیامده چه مواردی است، عنوان کرد: شخصیت خیرمندانه او و ساخت مدرسه و اهدا خانه پدری به دانشکده هنر و معماری دانشگاه یزد در این
مستند کوتاه وجود ندارد. از طرف دیگر تعداد ۱۴۳ هزار عمل جراحی ایشان در یزد که یک رکورد در کشور محسوب می شود در فیلم نیامده است چرا که کارگردان سعی کرده به صورت مستقیم به این موارد نپردازد. البته در واقع امکان آن هم وجود نداشته است.
استاد اکبر قلم سیاه محقق و نویسنده:
عشق و علاقه دکتر مرتاض به زادگاهش و از مظاهر عشق به میهن
استاد اکبر قلم سیاه نویسنده و ادیب نامدار یزدی در توصیف شخصیت دکتر مرتاض اظهار داشت: دکتر حاجب مرتاض یک پزشک برجسته و حاذق از یک خانواده اصیل و بزرگ یزدی است که با تلاش و کوشش مثال زدنی به خاطر عشق و علاقه ای که به وطن و زادگاهش داشت همه عمر خود را به خدمت به مردم مداوای بیماران گذراند. تمام آثاری که او از خود به جای گذاشته از جمله بیمارستان مدرن و بروز مرتاض چشم و چراغ مراکز درمانی و بیمارستانی استان یزد است.
وی افزود: دکتر مرتاض از جمله خادمان و علاقه مندان به وطن و از ایراندوستان همیشگی است که همه وجود خود را در راه عمران و آبادانی و توسعه استان صرف کرده و نمونه بارز و از مظاهر عشق به میهن و پایداری و استقامت در راه کشور است.
استاد قلم سیاه به توصیف چگونگی آشنایی خود با دکتر مرتاض پرداخت و گفت: در سال ۱۳۳۹ محصل بودم که مادرم بیمار شد و مجبور شدیم برای انجام عمل جراحی آپاندیس او را به بیمارستان گودرز منقل کنیم که دکتر مرتاض مداوای او را بر عهده گرفتند. در آن زمان درمان به صورت امروزی پیشرفته و رایج نبود و شاید جالب باشد که بدانید مردم یزد حتی برای یک عمل ساده مثل آپاندیس مجبور بودند با وضعیت آن روزهای جاده های کشور و اتوبوس های آن زمان و نا امنی راه ها به تهران بروند و بعد از عمل هم با وجود مشکلات بیمار مجددا این راه را طی کنند و به یزد برگردند. ما تجربه عمل سخت و دشوار یکی از بستگان را در تهران داشتیم به همین سبب بود که مداوای آسان و بی دردسر مادرم که مرهون وجود دکتر مرتاض بود برای ما بسیار ارزشمند جلوه کرد.
وی با بیان اینکه تمامی ویژگی های شخصیتی دکتر مرتاض ممتاز و شاخص هستند، خاطرنشان کرد: با توجه به تواضعی که در دکتر سراغ داریم مطمئنا ایشان راضی به این تعاریف نیستند اما بعد از عشق سرشار به میهن، قدر شناسی یکی از ویژگی های برجسته شخصیتی و اخلاقی دکتر مرتاض و در خور توجه بیشتری است. وقتی ایشان با آن شور و حرارت پروفسور عدل را به عنوان یکی از استادان خویش توصیف و احترام می کند و یا حتی معلمان زمان های دور خود را که در مدرسه ایرانشهر نزد آنان تحصیل کرده می ستاید و به تکریم آنان می پردازد و همینطور وقتی تصویر مرحوم پدر خود عزیزالله مرتاض را در بیمارستان نصب کرده هر روز به ادای احترام می کند، نشان از روحیه قدرشناسی ، بزرگواری و فروتنی دکتر مرتاض است.
وی ادامه داد: متاسفانه مشاهده می کنیم این احترام و تکریم بزرگانی که حق بر گردن ما دارند، در نسل امروزی بسیار کمرنگ شده در حالی که یکی از مهمترین عوامل پیشرفت جامعه همین خصلت حق شناسی است که حقیقتا در وجود دکتر حاجب مرتاض به بهترین شکل ممکن متجلی و هویدا گردیده است.
استاد اکبر قلم سیاه وجود افرادی همچون دکتر مرتاض و خانواده او را از هر لحاظ نعمتی بزرگ برای مردم و جامعه دانست و اذعان کرد: وجود چنین شخصیت هایی باعث خدمات گسترده به مردم و جامعه مخصوصا در امر پزشکی خواهد شد. به همین دلیل است که خداوند در قران طبیبان و پزشکانی که به مداوای انسان ها مشغول هستند را منتسب به خود می داند. در واقع فکر و ذهن و مغز این بزرگان مرتبط و متصل با عنایات خداوند متعال است و یک کار خدایی را انجام می دهند
دکتر محمود صدر بافقی:
دکتر مرتاض یک شخصیت استثنا و کم نظیر است
دکتر سید محمود صدر بافقی استاد نمونه کشور از جشنواره رازی و عضو انجمن نخبگان استان یزد در توصیف شخصیت دکتر حاجب مرتاض گفت: دکتر مرتاض یک شخصیت برجسته و یک پیشکسوت شناخته شده و مورد احترام جامعه پزشکی استان و کشور هستند و گذشته از مراتب علمی و پزشکی والا از لحاظ ارتباطات اجتماعی، انسانیت و مدیریت استثنا و کم نظیر هستند.
وی با اشاره به اینکه دکتر مرتاض مورد وثوق و اعتماد همه مردم یزد هستند، اظهار داشت: حقیقتا ایشان یک انسان آزموده شده در عرصه زندگی و پزشکی حاذق و قهار در عرصه درمانی است. هر گاه فرصت و توفیقی دست داد تا در حضور ایشان باشیم و از آن چیزی که در زندگی پربار او گذشته بشنویم، دریافتیم چیزی به غیر از مقاومت و انعطاف پذیری در برابر ناملایمات، در روحیات ایشان وجود نداشته است.اینکه از پیش آمدهای منفی هرگز نا امید نشده اند و در عوض از شکستهای زندگی درس گرفته اند و راه خود را به بهترین نحو ممکن ادامه داده اند. به اعتقاد من این یکی از شاخصه های اصلی و ویژگی های مهم ابعاد شخصیتی دکتر مرتاض است.
دکتر صدر با بیان اینکه آشنایی من با دکتر مرتاض به قبل از دوران تحصیل در دبیرستان بر می گردد، خاطرنشان کرد: دکتر مرتاض پزشک پدربزرگ من بود و اولین بار بعد از اینکه برای مداوای او نزد ایشان می رفتیم با دکتر آشنا شدم. من در سال ۱۳۶۰ و پس از گرفتن تخصصم به شهر یزد آمدم و کارم را آغاز کردم. چیزی که در این نزدیک به ۴۰ سال آشنایی از دکتر مرتاض دیدم انسانی بی نظیر از هر نظر و یک انسان نمونه از جهات گوناگون مانند ارتباط با همکاران و جامعه پزشکی هستند.
بخش بزرگی از هواداران و دوست داران دکتر مرتاض بیماران او هستند
وی بخش بزرگی از هواداران و دوست داران دکتر مرتاض را بیماران او عنوان کرد و تصریح کرد: ایشان بیش از ۵۰ سال است که در شهر یزد کار طبابت را انجام می دهد و در طول این مدت بسیاری از شهروندان را مداوا کرده است. بنابراین قسمت زیادی از محبوبیت او که به آسانی هم به دست نیامده از جانب بیماران و مردم قدرشناس یزد است. محبوبیتی که به دلیل کار درست و دقیق، احساس مسئولیت زیاد و درجه علمی بالا به وجود آمده است.
وی افزود: بدون شک این ابراز علاقه زیاد و محبت مثال زدنی مردم یزد به شخص دکتر حاجب مرتاض نشان دهنده این موضوع است که رفتار و نحوه برخورد او با مردم به گونه ای بوده است که طی سالها امتحان خود را به خوبی پس داده و مردم از منش و رفتار او رضایت کامل دارند.
ایده های بلند پروازانه و تلاش در جهت تحقق آن الگویی برای نسل جوان
دکتر صدر انسانیت و مردمداری را از دیگر ویژگی های شخصیتی دکتر مرتاض برشمرد و تصریح کرد: داشتن ایده های بلند پروازانه و تلاش مضاعف در جهت تحقق آن می تواند به عنوان الگوی بسیار مناسبی برای نسل جوان قلمداد شود. دکتر مرتاض یکی از بهترین و مجهزترین بیمارستان های استان یزد و کشور را ساخت و به بهترین شکل آن را مدیریت کرد. او در طی زمان و رخ دادن حوادث تلخ و شیرین گوناگون همواره شخصیتی قوی و محکمی داشته ضمن اینکه خیر او نیز همیشه به مردم رسیده است و افراد زیادی از وجود ایشان بهره مند شده اند.
وی به روحیه خوب و ارتباط عاطفی دکتر مرتاض با اطرافیان خود اشاره کرد و افزود: دکتر مرتاض همیشه روحیه بسیار خوبی داشته اند و در طول عمر پر برکت خود و تا همین یکی دو سال اخیر مرتب ورزش می کردند. برای همین است که خوشبختانه همیشه بدن سالمی دارند و شاداب و سر حال هستند. نوع ارتباط ایشان با همکاران و پرسنل بیمارستان هم همیشه خوب بوده و گاهی احساس می کنم پرسنل بیمارستان مانند پدری مهربان دوستش دارند و به او عشق می ورزند. البته قاطعیت در مدیریت بیمارستان نقش پررنگی در اداره مطلوب بیمارستان داشته باشند.
تاثیرگذاری مثبت روی اطرافیان
دکتر صدر با بیان اینکه دکتر مرتاض شخصیتی هستند که روی اطرافیان خود تاثیر مثبت می گذارند، تشریح کرد: هر انسانی در زندگی کمبودهایی دارد که وقتی با آنها درست برخورد می شود می توانند خود را پیدا کنند و به خودباوری برسند. دکتر مرتاض همچین رفتاری با اطرافیان و همکاران خود دارد. ضمن اینکه از هوش بالایی هم برخوردار هستند و می دانند که چه کسی را در کدام قسمت باید به کار بگیرد تا توانایی های او بیشتر و بهتر نمایان شود.
وی در پایان اظهار داشت: دکتر مرتاض به هر چنچه که در زندگی می خواسته و آرزو کرده رسیده است. این موضوع بسیار مهمی است و من همیشه به ایشان می گویم عاقبت به خیری دقیقا همین جایگاهی است که شما در بین مردم دارید.
علی اکبر شریفی مهرجردی رییس دانشکده هنر و معماری یزد:
اهدا خانه پدری به دانشکده هنر و معماری دانشگاه یزد
شریف یزدی رئیس دانشکده هنر و معماری دانشگاه یزد با اشاره به اهدای خانه پدری دکتر مرتاض به این دانشکده گفت: همانطور که می دانید دانشکده هنر و معماری دانشگاه یزد شامل دو بلوک مرتاض و متوسلیان و شامل ۲۲ خانه است. مجموعه مرتاض شامل خانه های عزیزالله خان پدر دکتر حاجب مرتاض است که توسط خانواده محترم ایشان به دانشگاه یزد اهدا گردید و به فضاهای آموزشی دانشکده هنر و معماری اضافه شد.
وی با بیان اینکه یکی از بزرگترین اقدامات دکتر حاجب مرتاض در زمینه یادمانی همین اهدای خانه پدری خود به دانشگاه یزد است، اظهار داشت: این کار از یک طرف باعث حفظ خانه پدری ایشان شد و از طرفی هم به زنده ماندن و پویایی بیشتر بافت تاریخی و جهانی شهر یزد کمک زیادی کرد.
+بخش بزرگی از فضاهای آموزشی دانشکده هنر و معماری اهدایی دکتر مرتاض است.
شریف یزدی به افتتاح پروژه تیمچه مرتاض با حضور وزیر علوم اشاره کرد و یادآور شد: سال گذشته پروژه تیمچه مرتاض همانند مجموعه خانه مرتاض با حضور وزیر علوم و به دست دکتر مرتاض افتتاح گردید که در حال حاضر به سالن کنفرانس دانشکده هنر و معماری تبدیل شده است. علاوه بر این پروژه که پس از اتمام کار مرمت به مجموعه فضاهای آموزشی ما اضافه شد، در حال
حاضر کار بازسازی مجموعه دیگری به نام خانه مرتاض ۳ نیز در حال انجام است و به زودی به بهره برداری خواهد رسید. در واقع بخش بزرگی از فضاهای آموزشی دانشکده هنر و معماری که بیشتر دانشجویان شهرسازی در آن مستقر هستند اهدایی دکتر مرتاض به دانشگاه یزد است.
اهدا خانه پدری به دانشگاه، ریشه در علاقه به اقلیم و هنر و معماری یزد دارد
وی به تشریح دلایل این اقدام ارزشمند دکتر حاجب مرتاض و دیگر اعضای خانواده اش پرداخت و عنوان کرد: دکتر مرتاض با دید وسیع، طبع بلند و دور اندیشی خانه پدری خود را به دانشکده هنر و معماری اهدا کرد که این کار ریشه در علاقه به اقلیم و هنر و معماری اصیل یزد و نشان از عشق به همشهریان و جوانان جویای علم این دیار دارد.
رئیس دانشکده هنر و معماری دانشگاه یزد تواضع، خشوع و فروتنی دکتر مرتاض را بی نظیر توصیف کرد و ادامه داد: در این مدت ۲ سالی که با دکتر مرتاض در ارتباط هستیم هر ساله در ایام نوروز به عنوان رئیس دانشکده هنر و معماری به همراه چند نفر از اساتید و همکاران این دانشکده برای تبریک سال جدید خدمت دکتر مرتاض در بیمارستان می رسیم که تواضع و فرهیختگی او به لحاظ اخلاقی همیشه مورد توجه ما قرار می گیرد.
وی با بیان اینکه دکتر مرتاض انسان بسیار باهوش و ریزبینی هستند، تصریح کرد: یکی دیگر از مواردی که در طول دیدارهای ما با دکتر مرتاض بیشتر به چشم آمده هوش سرشار ایشان است. در مجموع از تمامی جهات یکی از ارزش های ماندگار استان یزد و ایران هستند. ویژگی های اخلاقی و شخصیتی دکتر مرتاض به قدری زیاد است که می توان گفت هر زمان که به دیدارش رفتهایم هم به لحاظ تواضع و فروتنی و هم به لحاض رفتاری و نوع برخورد، نکته جدیدی یاد گرفته ایم. همنشینی با چنین فردی برای من بسیار خوشایند است.
وی افزود: دکتر مرتاض از دقت نظر و ریزبینی بالایی برخوردار هستند و تمامی پروژه های ما را به خوبی و با دقت فراوان کنترل می کنند. از طریق رابطینی که با دانشکده دارند از تمام نیازها و نقایص دانشکده مطلع و پیگیر رفع آنها هستند.
شریف یزدی درباره شناخت دانشجویان و اساتید دانشکده هنر و معماری دانشگاه یزد از دکتر حاجب مرتاض، گفت: به جهت اینکه نام دکتر مرتاض بر روی ساختمان ها و حیاطهای دانشکده است روزی چند مرتبه دانشجویان نام ایشان را می برند که همین موضوع باعث زنده ماندن یاد و خاطره این شخصیت ارزشمند در بین دانشجویان و اساتید دانشکده می شود. ضمن اینکه ایشان بارها از دانشکده بازدید داشته اند که نمونه آن در مراسم بزرگداشت سیامین سالگرد تاسیس دانشگاه یزد و یا افتتاح تیمچه مرتاض بود.
وی در پایان خاطرنشان کرد: به اعتقاد من افرادی مانند دکتر مرتاض می توانند نمونه و الگوی بارز و مشخص برای خیرینی باشند که قصد خدمت به شهر و هنر و معماری یزد را دارند و می خواهند در این راه قدم بگذارند.
دکتر احمد نواب پور:
دوست و رفیقی در حد جانفشانی
دکتر نواب پور با بیان اینکه دکتر حاجب مرتاض می تواند بهترین الگو برای شهروندان یزدی باشد، گفت: او یک شخصیت خودساخته و جدی در شغل پزشکی و دوست و رفیقی در حد جانفشانی و از خود گذشتگی است.
وی با اشاره به مدیریت قوی دکتر مرتاض در بیمارستان خاطرنشان کرد: تمام بیمارانی که در این سال ها در بیمارستان مرتاض بستری شده اند و زیر نظر دکتر مرتاض مداوا شده اند از کار او راضی هستند و با رضایت تمام از بیمارستان مرخص شده اند. ایشان روزانه از بخش های مختلف بیمارستان بازدید می کند تا شخصا و از نزدیک در جریان اشکالات و ایرادات بیمارستان قرار بگیرد. از بیماران و مراجعه کنندگان در رابطه با میزان رضایت آنها از مجموعه پرسنل بیمارستان و نحوه خدمت رسانی سوالاتی را می پرسد تا مبادا کسی در بیمارستان معطل و سرگردان بماند.
دکتر نواب پور در خصوص توجه دکتر مرتاض به تجهیزات و امکانات مدرن بیمارستان توضیح داد: ایشان یک انسان به روز هستند و تمام دستگاه های روز دنیا در زمینه پزشکی و درمانی را بدون در نظر گرفتن مسائل مالی، برای بیمارستان تهیه می کنند که این موضوع از سطح فکر بالای او حکایت دارد.
احترام به مردم بدون توجه به وضع مالی و جایگاه آنها
وی احترام به مردم بدون توجه به وضع مالی و جایگاه اجتماعی آنها را از جمله ویژگی های منحصر بفرد دکتر مرتاض برشمرد و گفت: ایشان به همه مردم از پولدار گرفته تا فقیر احترام می گذارد و همه مردم را به یک چشم می بیند. من در این مدتی که دکتر را می شناسم ندیدم تملق کسی را بگوید و در مقابل دوست ندارد کسی چاپلوسی کند.
دکتر نواب پور با تاکید بر لزوم الگو پذیری نسل جوان از شخصیت های بزرگی همچون دکتر مرتاض یادآور شد: الگوی تمام فرزندان من چه از لحاظ اجتماعی و چه از لحاظ تلاش و پشتکار و
سازندگی شخص دکتر مرتاض هستند. به اعتقاد من دکتر از جمله شخصیت های ارزنده ای است که می توان از او تقلید کرد. وی در تربیت فرزندان خود هم موفق بوده و تمام فرزندانش از افراد موفق جامعه هستند.