مردی که یک عمر با تحجر و واپسگرایى جنگید

نماینده مردم اردکان در مجلس شورای اسلامی، در پیامی، مردم استان یزد را به حضور در سی امین سالیاد رحلت آیت الله خاتمی، نماینده ولی فقیه در استان و امام جمعه فقید شهرهای اردکان و یزد دعوت کرد. به گزارش…

نماینده مردم اردکان در مجلس شورای اسلامی، در پیامی، مردم استان یزد را به حضور در سی امین سالیاد رحلت آیت الله خاتمی، نماینده ولی فقیه در استان و امام جمعه فقید شهرهای اردکان و یزد دعوت کرد.

به گزارش دفتر روابط عمومی این نماینده، محمدرضا تابش در این پیام آورده است: «مردم شریف و قدرشناس استان یزد و شهرستان اردکان، ۳۰ سال از عروج ملکوتی روح بلند و پاک معلم اخلاق و روحانی روشن ضمیر، حضرت آیت الله حاج سید روح الله خاتمی(ره) نماینده پیشین ولی فقیه در استان و امام جمعه اسبق یزد می گذرد بدون آنکه یاد و نام او ذره ای از خاطر مردمان شریف و قدرشناس استان یزد و اردکان زدوده شود.
حضرت آیت الله خاتمی(ره) نمونه بارز روحانیت مردمی، ساده زیست و اخلاق مداری بود که هنوز پس از گذشت سه دهه از رحلت او، مردمان این دیار، اخلاق نیکو و سلوکش در زندگی و دینداری را فراموش نکرده اند.
او به آنچه می گفت عمل می کرد و اخلاق را در عرصه زندگی با رفتار صحیح، گفتار پسندیده، پندار نیکو و خدا پسندانه و ساده زیستی مبتنی بر مشی اولیاالله و بندگان صالح خدا، در دل و جان مردم نهادینه می نمود.
در سی اُمین سالیاد رحلت این عالم عامل و روشنفکر متدین و روحانی پاک نهاد و همزمان با گرامیداشت ایام سوگواری پایان ماه صفر که فضا مملو از مهر پیامبر رحمت(ص) و ایثار و صبر فرزندانش اباعبدالله (ع) وامام رضا (ع) است یاد و خاطره این رهرو راستین و پاکباخته اهل بیت و مروج اسلام ناب محمدی را با حضور در مراسم سالیادش گرامی میدارم.
این مراسم، عصر پنجشنبه ۱۰ آبان ماه، بر تربت پاکش در بهشت شهدای اردکان و سپس بعد از نماز مغرب و عشاء در مسجد کوشکنوی اردکان برگزار می شود.»

نامی خوش در تاریخ معاصر ایران

آیت‌الله سید روح‌الله خاتمی شامگاه دوشنبه دهم رمضان سال ۱۲۸۵ هجری شمسی در اردکان دیده به جهان گشود. این فقید عالیقدر در مدت حیات پربارش، به ترویج اخلاق، قسط و عدل و آزادی پرداخت و شاگردان و مستمعان ایشان همه فضایل نیکوی انسان را نه تنها از زبان وی که از منش و رفتار آن بزرگوار درک کردند.

وی از سیزده سالگی نیز به عنوان طلبه، مجدانه به آموختن علوم دینی در زادگاه خود تحت نظر پدر پرداخت. مرحوم خاتمی تحصیلات تکمیلی خود را در حوزه‌ی علمیه‌ اصفهان به سرانجام رسانید و از آیت الله فشارکی اجازه‌ اجتهاد گرفت و مرحومان ”حاج میرزا علی آقای شیرازی”، ”شیخ محمد خوانساری”، سید محمد نجف‌آبادی” و ”حاج رحیم ارباب” از جمله استادان او بودند.

وی در اردکان، در فضایی مملو از اختناق ضد دینی دولت رضاخان به فعالیت‌های مذهبی و روشنگرانه پرداخت و در کنار آن، هیچگاه از مبارزه با تحجر و مقدس مآبی غافل نشد. هنگامی که نخستین جرقه‌های انقلاب اسلامی با سخنان امام خمینی در سال ۱۳۴۱ شمسی شعله‌ور شد، به سرعت به ندای حضرت امام(ره) لبیک گفت و فعالیت سیاسی خود را شدت بخشید و یکی از ارکان انقلاب اسلامی را در یزد و اردکان پی افکند.

پس از پیروزی انقلاب، وی با حکم حضرت امام(ره) به عنوان امام جمعه‌ی اردکان و پس از شهادت سومین شهید محراب حضرت آیت الله صدوقی به سمت امام جمعه‌ یزد و نماینده‌ امام(ره) در آن دیار منصوب شد.

آیت‌الله سیدروح الله خاتمی سرانجام پس از عمری مجاهدت در پنجم آبان ماه ۱۳۶۷ شمسی در بیمارستان شهدای تجریش تهران به لقاءالله پیوست. از مرحوم آیت الله سید روح الله خاتمی دو اثر، یکی ”روزه‌ راستین” شرح دعای روزهای ماه مبارک رمضان و دیگری ”آینه‌ مکارم” شرح دعای مکارم الاخلاق امام سجاد علیه‌السلام، به چاپ رسیده است.
 
همچنین چند کتاب درباره‌ احوال و آثار وی از جمله ”یادنامه‌ خاتمی” به قلم محمدتقی فاضل میبدی منتشر شده است. آخرین این آثار کتابی با عنوان ”تندیس دینداری و فرزانگی” است.

 

 

نامه حضرت امام از تبعید به آیت الله خاتمی

‏‏در دوران مبارزات انقلاب میان حضرت اما (ره) و آیت الله خاتمی نامه نگاری های متعددی صورت می گرفت. در یکی از این نامه ها که حضرت امام (ره) از نجف به تاریخ  21 اسفند ۱۳۴۴ در جواب نامه مرحوم آیت الله خاتمی مرقوم نموده بود؛ آمده است: « به عرض عالی می رساند، مرقوم محترم که حاکی از سلامت مزاج شریف و حاوی‏ ‏تفقد از اینجانب بود، موجب تشکر گردید. مطالبی که مرقوم شده بود صحیح، و غفلت از‏ ‏آن نداشته ام؛ لکن جنابعالی که از وضع نابسامان ما اطلاع دارید، و از اختلاف اجتهاد و‏ ‏آرا در جمیع امور واقف می باشید، تصدیق بفرمایید که این امر با آنکه در رأس‏ ‏اصلاحات است در رأس مشکلات نیز هست.‏

‏‏     اینجانب در رجوع از حبس سابق در نظر گرفتم که کاری که مقدمۀ این نحو امور و‏ ‏طلیعۀ تفاهم بین حضرات است انجام دهم. بعضی اصلاً در شور هم حاضر نشدند، و‏ ‏بعضی که درظاهر صلاح دیدند عمل نکردند. وکسانی هم به اعذار مختلفه متشبث شدند.‏ ‏وبالجمله وقتی ما بیدارخواهیم شد که بکلی کار از کار گذشته و راه چاره مسدود گردیده.‏ ‏دیگران برای مقاصد باطل خود مشغول کار و مجتَمع هستند، و ما در حق خود متفرق و‏ ‏مختلف الآراء و الاهواء هستیم. ‏‏«‏‏وَ اِلیَ الله ِ الْمُشْتَکی وَ عَلَیْهِ التَّوکُلُ فِی الشِّدَهِ وَ الرّخاء‏‏»‏‏.‏[

‏‏    ‏‏راجع به حوزۀ محترمۀ اردکان، که مرقوم شده بود، و خرجهایی که از سهم مبارک‏ ‏شده و احتیاج باز هست، جنابعالی مجاز هستید و کارهای سابق نیز مُمضی است. از‏ ‏خداوند تعالی تأیید و توفیق جنابعالی را خواستار، و امید است در مظانّ استجابت‏ ‏دعوات، مورد نظر محترم باشم. والسلام علیکم و رحمه الله .‏»

 

 

دیدگاهتان را بنویسید