«فشار کاری بالا» و «دستمزد کم»رنجی که پرستاران از تبعیض ها می برند

یک پرستار باسابقه در یزد: مبلغ دریافتی یک پرستار از یک کارگر روزمزد هم کمتر است. چگونه یک پرستار با ماهی ۱۰یا ۱۵ میلیون تومان در این شرایط بد اقتصادی می تواند زندگی کند. در حالی که پرستاری یک شغل حاکمیتی است و در تمامی دنیا و البته قوانین جاری کشور خودمان به عنوان شغلی سخت و زیان آور تلقی می شود

چرا اینقدر باید بین دو کارمند در کشور تفاوت باشد؟ پول های وزارت بهداشت کجا خرج می شود؟ حق مسکن پرستاران ماهی  ۱۲۰ هزار تومان است و حق ایاب و ذهاب ۶۰ هزار تومان این در حالی است که پرستار بیمارستان شهید صدوقی ماهی ۷۰۰ هزار تومان برای رفت و آمد از جیبش، پرداخت کند.

چرا پرستاران باید همیشه ایثار کنند و متاسفانه پاسخ ایثارشان را هم ندهند که هیچ، حتی قوانین صنفیشان را هم اجرا نکنند و اصطلاحا آنها را دور بزنند؟ بسیاری از پرستاران ما به همین دلایل دارند مهاجرت می کنند یا استعفا می دهند و بیمارستانها دچار بحران نیروی پرستاری هستند که اگرهمین‌گونه پیش برود نظام سلامت ما درآینده نزدیک، ورشکسته خواهد شد

گفتگوی بشارت یزد با «دو پرستار باسابقه» پیرامون اعتراضات صنفی پرستاران در کشور:

  • یک پرستار باسابقه در یزد: مبلغ دریافتی یک پرستار از یک کارگر روزمزد هم کمتر است. چگونه یک پرستار با ماهی ۱۰یا ۱۵ میلیون تومان در این شرایط بد اقتصادی می تواند زندگی کند. در حالی که پرستاری یک شغل حاکمیتی است و در تمامی دنیا و البته قوانین جاری کشور خودمان به عنوان شغلی سخت و زیان آور تلقی می شود
  • چرا اینقدر باید بین دو کارمند در کشور تفاوت باشد؟ پول های وزارت بهداشت کجا خرج می شود؟ حق مسکن پرستاران ماهی  120 هزار تومان است و حق ایاب و ذهاب ۶۰ هزار تومان این در حالی است که پرستار بیمارستان شهید صدوقی ماهی ۷۰۰ هزار تومان برای رفت و آمد از جیبش، پرداخت کند.
  • چرا پرستاران باید همیشه ایثار کنند و متاسفانه پاسخ ایثارشان را هم ندهند که هیچ، حتی قوانین صنفیشان را هم اجرا نکنند و اصطلاحا آنها را دور بزنند؟ بسیاری از پرستاران ما به همین دلایل دارند مهاجرت می کنند یا استعفا می دهند و بیمارستانها دچار بحران نیروی پرستاری هستند که اگرهمین‌گونه پیش برود نظام سلامت ما درآینده نزدیک، ورشکسته خواهد شد
  • اگر تعرفه گذاری پرستاری را درست اجرا کنند و اگر فوق العاده خاص را درست پرداخت کنند ما می توانیم با رفاهیات بیشتری زندگی کنیم. با توجه به افزایش تورم در یزد نسبت به سال قبل تقریبا سی درصد از ارزش و توان حقوق ها کم شده است. بین تعرفه های پرداختی پزشکان و پرستاران تفاوت بسیاری است. این در حالی است که تا پرستار در بیمارستان نباشد پزشک هم نمی تواند کارش را به درستی انجام دهد

هادی رحیم دل/ چند ماهی است که پرستاران در نقاط مختلف کشور و همچنین شهر یزد با برگزاری تجمعاتی نسبت به مشکلات صنفی خصوصا دستمزدهای پایین و فشار اقتصادی معترضند، زخمی کهنه بر ساختار درمانی کشور که هراز چندگاهی سرباز می کند. آخرین نمونه از تجمع اعتراضی پرستاران، چند روز پیش در مقابل اداره کل علوم پزشکی یزد برگزار شد و این درحالی است که دولت چهاردهم وعده های زیادی برای رفع مشکلات پرستاران داده است. بشارت یزد در گفتگو با دو پرستار باسابقه به بررسی دلایل اعتراضات اخیر پرستاران پرداخته است.

دستمزد پرستاران هیچ سنخیتی با حق قانونی آنها ندارد

کارشناس پرستاری بیمارستان شهید صدوقی و بیمارستان شهید رهنمون و اورژانس ۱۱۵ یزد؛ درخصوص دلایل تجمع و اعتصاب پرستاران به خبرنگار بشارت یزد گفت: در سال ۱۳۸۶ و ۱۳۸۸ دو قانون “تعرفه گذاری خدمات پرستاری” و “ارتقای بهره وری” در مجلس شورای اسلامی مصوب شد که متاسفانه از آن زمان تاکنون نه تنها این قوانین اجرایی نشده است بلکه با تدوین آیین نامه هایی برخلاف روح این دو قانون از طرف وزارت بهداشت، عملا این دو قانون بی اثر شده است بنابراین در قبال این قانون گریزی های سفسطه گونه، پرستاران مجبور به انجام اعتراض صنفی و بحق شده اند.

این فعال صنفی پرستاری، در توضیح انجام نشدن قانون تعرفه گذاری خدمات پرستاران گفت: بعد از تصویب این قانون در مجلس در سال۱۳۸۶؛ قرار بوده طی مدت سه ماه آیین نامه آن نوشته و اجرایی شود که بعد از ۱۵ سال ترک فعل مسئولین وزارت‌ بهداشت در دولتهای مختلف، با دخالت بی سابقه شخص مقام معظم رهبری و مکلف کردن وزارت بهداشت در سال ۱۴۰۰، عاقبت یک آیین نامه جعلی و برخلاف اهداف این قانون از طرف وزارت بهداشت نوشته شد که بر اساس آن؛ دریافتی دستمزد پرستاران از خدماتی که ارائه می دهند هیچ سنخیتی با حق قانونی آنها ندارد.

مبلغ دریافتی یک پرستار از یک کارگر روزمزد کمتر است

وی در خصوص میزان مبلغ دریافتی آخر ماه پرستاران اظهار کرد: مبلغ دریافتی یک پرستار از یک کارگر روزمزد هم کمتر است. چگونه یک پرستار با ماهی ۱۰یا ۱۵ میلیون تومان در این شرایط بد اقتصادی می تواند زندگی کند. در حالی که پرستاری یک شغل حاکمیتی است و در تمامی دنیا و البته قوانین جاری کشور خودمان به عنوان شغلی سخت و زیان آور تلقی می شود.

کارشناس پرستاری بیمارستان شهید صدوقی یزد با اشاره به سخنرانی مقام معظم رهبری در جمع پرستاران در سال ۱۴۰۰ بیان کرد: ایشان در آن سخنرانی فرمودند “مسولین اگر پرستاری را تقویت نکنند در بزنگاهها آسیب خواهیم دید”. حال اگر مسئولین وزارت بهداشت منویات مقام معظم رهبری را الگوی خود قرار می دادند تنها همین یک حرف حضرت آقا کافی بود که پی به اهمیت شغل پرستاری ببرند.

خسته شده ایم از این وعده و وعیدها

وی در ادامه در خصوص مبلغ دریافتی؛ اضافه کار و فوق العاده خاص دریافتی پرستاران در کل بیمارستانهای کشور تصریح کرد: اضافه کاری پرستاران میانگین ۲۰ هزار تومان است که این مبلغ مایه شرمساری است و بابت فوق العاده خاص که امسال اجرایی کردند با ضریب چهار دهم یعنی ماهی یک و نیم میلیون اضافه کرده اند که این موضوع واقعا توهین به ساحت پرستاران است. این در حالی است که فوق العاده خاص برخی از ارگانهای دیگر که از نظر اهمیت و سختی کار شغلی به پای حرفه پرستاری نمی رسند، ماهیانه بیست میلیون تومان است.

 این فعال صنفی پرستاری در خصوص پرداخت نشدن مطالبات پرستاران در کشور گفت: در همین وزارت بهداشت گروهی داریم که ماهی فقط چند صدمیلیون تومان دریافتی کارانه دارند، نه دریافتی آخر ماه. ما خسته شده ایم از این وعده و وعیدها. مطالبات پرستاران در کشور علی رغم اینکه وزارت بهداشت می گوید پرداخت شده، اما هنوز پرداخت نشده است و این موضوع باعث رنجش خاطر بیشتر پرستاران می شود.

پول های وزارت بهداشت کجا خرج می شود؟

این پرستار با سابقه بیمارستان شهید رهنمون یزد در ادامه اضافه کرد: پرستاران در بهره برداری از رفاهیات به شدت در مضیقه هستند. امسال حتی برای روز پرستار هم به پرستاران هیچ پاداش و هدیه ای داده نشد. این در حالی است که در برخی ارگانها برای پول آجیل شب عید کارمندشان ده میلیون تومان پرداخت شده است. چرا اینقدر باید بین دو کارمند در کشور تفاوت باشد؟ پول های وزارت بهداشت کجا خرج می شود؟ حق مسکن پرستاران ماهی  120 هزار تومان است و حق ایاب و ذهاب ۶۰ هزار تومان این در حالی است که پرستار بیمارستان شهید صدوقی ماهی ۷۰۰ هزار تومان برای رفت و آمد از جیبش، پرداخت کند. چرا پرستاران باید ایثار کنند و متاسفانه پاسخ ایثارشان را هم ندهند که هیچ، حتی قوانین صنفیشان را هم اجرا نکنند و اصطلاحا آنها را دور بزنند؟ بسیاری از پرستاران ما به همین دلایل دارند مهاجرت می کنند یا استعفا می دهند و بیمارستانها دچار بحران نیروی پرستاری هستند که اگرهمین‌گونه پیش برود نظام سلامت ما درآینده نزدیک، ورشکسته خواهد شد.

وی درادامه افزود: ما پرستاران خطرات شغلی زیادی داریم. یک پرستار با فشارکاری زیاد در خط مقدم برخورد با بیمار قرار دارد. تسکین دهنده درد و رنج بیمار است. بیمارستان شهید صدوقی یک ماه است هفتاد عدد از تخت هایش را بسته است. در حال حاضر این بیمارستان نسبت به تعداد پرسنل، صد تخت بیشتر دارد.

این فعال صنفی پرستاری در خصوص اجرای صحیح قانون تعرفه گذاری خدمات پرستاران افزود: اگر تعرفه گذاری پرستاری را درست اجرا کنند و اگر فوق العاده خاص را درست پرداخت کنند ما می توانیم با رفاهیات بیشتری زندگی کنیم. با توجه به افزایش تورم در یزد نسبت به سال قبل تقریبا سی درصد از ارزش و توان حقوق ها کم شده است. بین تعرفه های پرداختی پزشکان و پرستاران تفاوت بسیاری است. این در حالی است که تا پرستار در بیمارستان نباشد پزشک هم نمی تواند کارش را به درستی انجام دهد.

پرستار با تجربه بیمارستان شهید صدوقی یزد در ادامه در خصوص انجام نشدن قانون سخت و زیان آور برای پرستاران گفت: پرستار باید طبق قانون مجلس با بیست سال باز نشسته شود اما وزارت بهداشت می گوید با بیمه خدمات درمانی با بیست و پنج سال باید بازنشسته شود و تامین اجتماعی می گوید چون استخدام دولت هستید باید با سی سال باز نشست شوید و کار کنید و این در حالی است که خود سازمان تامین اجتماعی دارد پرسنلش را با بیست و پنج سال باز نشسته می کند. این تبعیض ها دارد پرستاران را رنج می دهد. عدم اعتماد زیادی بین پرستاران نسبت به مسئولین دانشکده شهید صدوقی ایجاد شده که نیاز به ورود هیات وزیران و رییس جمهور محترم است که باید یک فکری برای پرستاران بکنند.

برخی بیمارستان ها نگاهشان به بیمار، تجاری است

در ادامه یکی دیگر از پرستاران بیمارستان شهید صدوقی یزد در این خصوص به بشارت یزد گفت: پرستاری اگر امروز معترض است قبل از اینکه دغدغه اش مطالبات خودش باشد، مطالبات مردمی را دنبال می کند. مردمی که در بیمارستانها به علت نبود و یا کمبود پرستار سردرگم می شوند و توقعات مردم برطرف نمی شود. تعارض منافع حاکم در بیمارستانها که باعث شده به بیمار به دید تجاری نگریسته شود، بسیاردرد آوراست.

این پرستاردر خصوص تفاتهای موجود بین درمان و بهداشت در ایران و دیگر کشورهای پیشرفته جهان گفت: در تمامی کشور های توسعه یافته و طب نوین؛ بهداشت به درمان مقدم است اما در کشور ما برعکس است، درمان به بهداشت مقدم است. مدام تخت و امکانات بیمارستانها اضافه می شود اما به تعداد پرستاران افزوده نمی شود هیچ که با توجه به شرایط فعلی از تعداد آنها کم هم می شود که در این صورت به علت خستگی مفرط کیفیت کار پرستار پایین می آید و اینجا هم مردم و بیمار آسیب می بینند و هم پرستار.

پرستاران تا کی باید ایثار کنند؟

وی در ادامه افزود: چرا باید سیاست گذاری وزارت بهداشت به گونه ای باشد که هم پرستار آسیب ببیند و هم مردم. پرستاران تا کی باید ایثار کنند؟ چرا بیمار باید آسیب ببیند؟ این موضوع عامدانه است. افتتاح بیمارستانهای خصوصی دقیقا در جهت سیاستهای درآمدزایی است. متاسفانه به مریض به دید تجاری نگاه می کنند و پرستاران از این دید بسیار رنج می بینند.

این پرستار در خصوص انجام نشدن تعهدات وزارت بهداشت در خصوص پرستاران تصریح کرد: خوش بختانه مسئولین بالادستی همکاری لازم را داشته اند و تنها مانع اجرای قانون، قانون گریزی وزارت بهداشت است. در کتاب ارزش گذاری نسبی، ده هزارخدمت برای پزشکی آورده اند که تعرفه ها و هزینه های زیادی به مردم تحمیل می کند و از طرف دیگر به پرستاران که صادقانه خدمت می کنند، هیچ نمی دهند. چرا باید عده خاصی در وزارت بهداشت زیاده خواهی بکنند و کارانه ها و دریافتی های چند صد میلیونی داشته باشند و پرستاران برای مبلغ کم بجنگند.

این پرستار با سابقه بیمارستان شهید رهنمون یزد در خصوص اقدامات انجام شده در دولت سیزدهم برای پرستاران گفت: در دولت سیزدهم انصافا اتفاقات خوبی برای کادر درمان انجام شد اما برای تعرفه گذاری هیچ اتفاقی نیفتاد .

وی در پایان مورد دریافتی های پزشکی در بیمارستانهای کشور گفت: دریافتی های پزشکی هیچ مبنای قانونی ندارد. مردم دچار تبعات این سیاستهای خودخواهانه سیاست گذاران شده اند و باید بدانند که پرستاران همچون بانو زینب کبری دارند از خود گذشتگی می کنند اما متاسفانه صدای ما را کسی نمی شنود و مردم چوبش را می خورند.

دیدگاهتان را بنویسید