امیر سعید مصباح مدیرکل آموزش فنی و حرفهای استان یزد:
فروش مانتو با طرح پارچههای سنتی یزد و با قیمتهای میلیونی در پایتخت
آموزش بافتهای پارچههای سنتی یزد به ۳۰ نفر از بانوان با همت یک فرد خلاق و خوش فکر اردکانی اتفاق افتاد که منجر به احیای این نوع پارچه شد و در حقیقت آنها را تبدیل به مانتوهای وزین با قیمت چند میلیون تومان کرد که در پایتخت به فروش می رسند.
به جز مواردی که شرع مقدس آنها را منع کرده، هیچ محدودیتی در بحث مهارتآموزی بانوان نداریم و همه بانوان می توانند در هر رشتهای اعم از جوشکاری، تعمیر خودرو و… مهارت بیاموزند.
نشست خبری امیر سعید مصباح مدیر کل آموزش فنی و حرفه ای استان یزد به مناسبت هفته ملی مهارت صبح دوشنبه ۳۰ تیر ماه در قالب سامانه آنلاین خانه مطبوعات و رسانه های استان یزد برگزار شد و گزارشی از برنامهها و اقدامات این سازمان به اطلاع اصحاب رسانه رسید.
امروز کشور بیش از هر زمان دیگری نیازمند توجه به کار و حرفه است
امیر سعید مصباح مدیر کل آموزش فنی و حرفه ای استان یزد با بیان اینکه امروز کشور بیشتر از هر زمان دیگری به دلیل وجود تحریم و شیوع بیماری کرونا نیازمند توجه به فرهنگ کار و حرفه است، اظهار داشت: امسال از سوی رهبر معظم انقلاب به نام جهش تولید نامگذاری شده و اعتقاد ما این است که جهش مهارت میتواند بخشی از دستور ایشان را محقق و اجرا کند. از سوی دیگر گفتمان مهارت آموزی باید در جامعه جاری و ساری شود و نگاه جامعه به سمت تغییر جایگاه مهارت و مهارت آموزی در استان حرکت کند.
وی با اشاره به اقداماتی که به منظور جراحی سیستم آموزشی فنی و حرفهای و برنامهریزی برای نسل های آینده انجام شده است، گفت: در همین راستا سعی کردیم تا آموزشها با نیاز بازار کار منطبق باشد. اصناف بهترین قشری هستند که می توانند تشخیص دهند نیروی بازار کار باید چه خصوصیاتی داشته باشد. بر همین اساس تعاملات خوبی با اتاق اصناف، اتاق صمت با تمام انجمنهای زیر مجموعه آن، نظام مهندسی ساختمان و اتاق تعاون آغاز شد.
امیرسعید مصباح ادامه داد: در نظام مهندسی ساختمان برای آموزش برقکاران ساختمان، در حوزه اتاق تعاون برای مهارت آموزی در صنعت نساجی در دو بخش صنعتی و سنتی و در حوزه معدن خیز و زرخیز استان یزد با تاکید بر شهرستان بهاباد و بافق با همکاری معادن اولین مرکز تخصصی آموزش صنایع معدنی ایران را ایجاد کردیم. در میبد قلب سفال و سرامیک ایران اولین مرکز تخصصی صنایع سفال و سرامیک و کاشی و محصولات وابسته تشکیل و نیازهای این حوزه برای ارتقای سطح مهارت نیروی کار آنها احصا شد. در حوزه تولیدات غیر صنعتی نیز تولیدات سفال و سرامیک را داریم.
عرضه مانتو با طرح پارچه های یزدی و با قیمتهای میلیونی در پایتخت
وی آموزش بافتهای پارچههای سنتی یزد به ۳۰ نفر از بانوان اردکانی را یک اقدام بسیار خوب معرفی کرد و گفت: این اقدام با همت یک فرد خلاق و خوش فکر اردکانی اتفاق افتاد که منجر به احیای این نوع پارچه شد و در حقیقت آنها را تبدیل به مانتوهای وزین مطابق با فرهنگ اصیل و با قیمت چند میلیون تومانی کرد که در پایتخت به فروش می رسند که این یک ارزش افزوده واقعی است.
مصباح با تاکید بر اینکه کارآفرینی مجموعه فعالیتی است که بر پایه خلاقیت و نوآوری و با تکیه بر منابع موجود ایجاد ارزش افزوده کند، تصریح کرد: این اتفاق باید در آموزشهای مهارتی رخ دهد و عمده تمرکز ما نیز بر همین موضوع است که علاوه بر پشتیبانی از نیروی انسانی مورد نیاز صنعت، تمرکز خود را بر روی مشاغل خانگی که با رعایت اصول بتواند ایجاد درآمد کند، بگذاریم و کار وصل شدن آنها به بازار کار را هم در دستور کار خود قرار دهیم.
احداث اولین پارک مهارت آموزی کودکان و نوجوانان کشور در یزد
وی در توضیح بخش آینده نگری اداره آموزش فنی و حرفهای استان یزد گفت: شورای شهر یزد در یک اقدام ارزشمند مصوب کرد تا بخشی از کارخانه جنوب را برای ایجاد اولین پارک مهارت آموزی کودکان و نوجوانان کشور در شهر یزد اختصاص یابد. قرار بر این شد که محوریت ایجاد پارک به عهده شهرداری باشد و وظیفه تجهیز آن را ما به عهده بگیریم.
مدیر کل اداره فنی حرفه ای استان یزد با اعلام اینکه اولین پارک مهارت آموزی کودکان و نوجوانان کشور سال جاری در یزد افتتاح خواهد شد، بیان داشت: نوجوانان ۴ تا ۱۵ ساله میتوانند به همراه والدین در این پارک با متراژ ۲ هزار متر مربع حضور پیدا کنند. آنها در مرحله اول توسط متخصصین استعدادیابی میشوند و در قالب ۸ دپارتمان پیشبینی شده برای حدود ۵۰ حرفه مطابق با شرایط سنی، ذهنی و جسمی کودک آموزش داده میشوند.
قرار نیست همه کودکان پزشک، استاد دانشگاه و مهندس شوند
وی افزود: کودکان میتوانند علاقه خود را در رشتههای مختلف محک بزنند و خانوادهها نیز میتوانند شاهد این اقدام باشند و آنها را به سمت استعدادهای واقعی او هدایت کنند چرا که استعداد الزاماً نباید در زمینه علوم نظری و درسی باشد و قرار نیست همه پزشک، استاد دانشگاه و مهندس شوند.
امیر سعید مصباح با تاکید بر اینکه کشور ما به این تعداد نیروی دانشمحور نیاز ندارد یادآور شد: همین اشتباه در سیاست گذاری کشور باعث شده است که به ناحق دانشگاهها مورد هجمه قرار بگیرند که نتوانستند نیروی خوبی را تربیت کنند. در حالی که مشکل اینجاست که وقتی این تعداد نیروی دانش محور از دانشگاه فارغ میشود ما از او انتظار کار مهارتی داریم و چون نمی تواند آن را انجام دهد دانشگاه را محکوم می کنیم که رسالت خود را به درستی انجام نداده است.
تربیت نیروهای خدماتی، باید محدود و مطابق با نیاز جامعه باشد.
وی با اشاره به اینکه همین اشتباه را در آموزش فنی و حرفهای هم داشتیم، اذعان کرد: مگر شهری مثل بافق یا تفت چند نفر مکانیک و تعمیرکار خودرو نیاز دارد که ما کارگاهی را با میلیاردها تومان تجهیز کردهایم و مدام به تربیت نیرو در آنجا میپردازیم. ما به شدت باور داریم که باید به سمت تغییر رویکرد حرکت کنیم و تربیت نیروهایی که کار خدمترسانی را انجام می دهند باید محدود و مطابق با نیاز جامعه باشد.
اجرای طرح «مادران کارآفرین پرور» با همکاری سازمان فرهنگی اجتماعی شهرداری
دکتر مصباح با تقدیر از همکاری خوب سازمان فرهنگی اجتماعی ورزشی شهرداری در اجرای طرح «مادران کارآفرین پرور» که با همکاری امور بانوان استانداری اجرا میشود، گفت: علاقهمندی و همت این سازمان تعجب ما را برانگیخت چرا که در استانهای دیگری این حجم از تمایل به کار را ندیده بودم. هدف این طرح این است که با توجه به اینکه شخصیت فرزند توسط آموزههای مادران شکل میگیرد و این اثرگذاری بسیار بیشتر از رفتار و آموزشهای پدران است، مادران بالفعل و بالقوه استان را هدف قرار دهیم تا در بستر فضای مجازی و یا حقیقی با مفاهیم کارآفرینی آموزش بینند.
وی اضافه کرد: به عبارت دیگر مادران یاد میگیرند که استعدادهای نهفته فرزندان خود را شناسایی کنند و در مرحله بعد در قالب دوره تکمیلی از آنها دعوت میشود تا آموزشهای تکمیلی و تربیت فرزندان را به صورت پیشرفته فرا بگیرند. در نهایت کودک با نظارت و همراهی والدین، در یک اردوی یک هفتهای کارآفرینی زیر نظر متخصصان برجسته کشور شرکت و مفاهیمی که آموخته را تجربه میکند. ما میخواهیم در یک دوره ۱۰ تا ۱۵ ساله شاهد باشیم تا استان یزد حداقل ۱۰ کارآفرین را تربیت کند تا سرنوشت اقتصادی شهر را تغییر دهند.
بیش از ۳۰ درصد کارجویان جذب بازار کار میشوند.
مدیرکل آموزش فنی و حرفهای استان یزد در پاسخ به این سوال که چند درصد از مهارت آموزان استان وارد کار می شوند و بیشتر در چه رشتههایی مشغول هستند، گفت: ما دو رویکرد را دنبال میکنیم که یکی از آنها رهگیری اشتغال است. مهارتآموزان به ۲ دسته کارجویان و غیر کارجویان تقسیمبندی میشوند که آمارها نشان میدهد بیش از ۳۰ درصد کارجویان جذب بازار کار میشوند.
وی با انتقاد از اینکه معمولاً افراد جذب شده در رشتههای که مهارت آموختهاند وارد بازار کار نشدهاند، گفت: این موضوع نشان میدهد که مهارت آنها در احراز شغل به کار نیامده است. هدف این است که بررسی کنیم و ببینیم که آموزشهای ما منجر به چند اشتغال پایدار شده و چند شغل را تثبیت کرده است و قصد داریم آمار مستندی را در این حوزه هرچند که مبنی بر کمکاری ما باشد اعلام کنیم.
انتخاب استان یزد به عنوان میزبان دائم و همیشگی مسابقات ملی مهارت کشور
امیر سعید مصباح به تشریح برنامههای پیشبینی شده برای هفته ملی مهارت پرداخت و گفت: برنامههای مختلفی در این هفته دنبال خواهد شد که بیشتر به فرهنگسازی برای مهارت آموزی تکیه خواهیم کرد. یکی از این برنامهها بحث آماده سازی زیرساختها برای مسابقات ملی مهارت است. امروز استان یزد به عنوان قطب دائم و همیشگی مسابقات ملی مهارت و میزبان مسابقات انتخابی مهارت کشور تعیین شده است که این میزبانی با رعایت همه پروتکل های اجرایی در ماه آبان یا آذر انجام خواهد شد. گفتمان مهارت هم یکی دیگر از برنامههای این هفته خواهد بود.
رشتههای اولویتدار در راستای سند توسعه استان مشخص شده است.
وی در پاسخ به این سوال که چه رشتههایی در اولویت ادارهکل آموزش فنی و حرفهای استان یزد قرار دارند توضیح داد: ما مشاغل پایدار و ریشهای هر شهرستان را مشخص کردهایم. برای مثال در میبد رویکرد ما کاشی و سرامیک، در بافق صنایع معدنی و در بهاباد صنایع تبدیلی با نگاه ویژه به تولید زعفران است. اینها اولویتهایی بود که در راستای سند توسعه استان مشخص کردیم.
مدیر کل آموزش فنی و حرفهای استان یزد با بیان اینکه محور اصلی و اولویتدار استان بحث گردشگری بود، ادامه داد: بحران کرونا باعث شد که مجریان و طراحان «طرح تکاپو» به این نتیجه برسند که از این اولویت عبور کنند و اولویت را به سمت پوشاک ببرند. همچنین نیاز سنجی سربازان در پادگان ها برای آموزش آنها و مهارت آموزی به دانشجویان و اصناف در همکاری با پارک علم و فناوری انجام شده است.
در احداث ساختمان فنی و حرفهای اشکذر روند معکوس داشتهایم
وی با انتقاد از عدم تخصیص بودجه کافی به ساختمان فنی و حرفهای اشکذر که ۱۵ سال پیش به تصویب دولت رسیده بود، افزود: سالانه ۲۰۰ میلیون تومان به ساخت این سازه اختصاص پیدا میکند که با توجه به تورم مصالح و فرسایش ساختمان، روند معکوس را در پیش گرفتهایم. از رسانهها میخواهیم مطالبهگری کنند چرا که علیرغم اعلام آمادگی یکی از خیر
ین منطقه، شورای شهر اولویت خود را به سمت ساخت مراکز درمانی و ساختمان فرمانداری برده است. باید در نظر داشت همانطور که ساخت یک مسجد ثواب دارد سرمایهگذاری برای ایجاد اشتغال هم میتواند اهمیت زیادی داشته باشد.
در قالب مهارتآوری، محدودیت سنی را برطرف کردیم
مصباح در پاسخ به این سوال که مراجعهکنندگان به سازمان فنی و حرفه ای بیشتر از چه گروه سنی هستند گفت: قانون کار سن کارآموزی را از ۱۵ سال به بالا اعلام کرده و در آیین نامه تشکیل آموزشگاه فنی و حرفهای سن فراگیری در آموزشگاههای آزاد ۱۲ سال عنوان شده است اما ما در قالب مهارت آوری که هدف کسب شغل نیست و از طرفی مغایرتی با کنوانسیونهای بین المللی در بکارگیری از کودکان برای اشتغال ندارد، این محدودیت سنی را برطرف کردهایم
بجز در موارد منع شرع مقدس، هیچ محدودیتی در مهارتآموزی بانوان نداریم
وی در پایان خاطرنشان کرد: ما در فنی و حرفه ای استان یزد یک قاعده کلی را دنبال میکنیم که به جز مواردی که شرع مقدس و عرف فرهنگی آنها را منع کرده است، هیچ محدودیتی در بحث مهارتآموزی بانوان نداشته باشیم و همه بانوان می توانند در هر رشتهای اعم از جوشکاری، تعمیر خودرو و… مهارتها را بیاموزند.