شرکت آب و فاضلاب یزد نظارت بر تاسیسات آب را به نظام مهندسی واگذار کند

بیکاری یکی از بزرگ‌ترین مشکلات این روزهای استان یزد به عنوان هفتمین استان صنعتی کشور است که البته بخش بزرگی از این مشکل به بیکاری فارغ التحصیلان دانشگاهی برمی‌گردد. به بیان دیگر کمبود اشتغال برای کارگران ساده در استان یزد…

بیکاری یکی از بزرگ‌ترین مشکلات این روزهای استان یزد به عنوان هفتمین استان صنعتی کشور است که البته بخش بزرگی از این مشکل به بیکاری فارغ التحصیلان دانشگاهی برمی‌گردد. به بیان دیگر کمبود اشتغال برای کارگران ساده در استان یزد عملا وجود ندارد و دغدغه اصلی سیاست‌گذاران و مسئولان ارشد اجرایی استان اشتغالزایی برای بانوان و جوانان تحصیل کرده استان است.
از سوی دیگر مشکل عمده شهر یزد ساخت و سازهای غیرمجاز شهری است به طوری که به گفته مسئولین ۷۰ تا ۸۰ درصد ساختمان‌های شهر یزد و استان به صورت غیر مجاز ساخته می شوند. شاید به جرات بتوان گفت که یکی از مهمترین بخش هایی که در ساخت و سازهای غیرمجاز و بدون پروانه ساخت، آسیب بیشتری می بیند و مورد توجه کمتری قرار می‌گیرد تاسیسات آب سازه‌هاست.

نظارت صحیح بر نصب انشعابات آب و فاضلاب و تاسیسات داخلی همواره یکی از موارد مهم و مورد تاکید قانونگذاران، در فرایند اجرای سازه بوده است. نظارتی که چنانچه به طور صحیح و دقیق اعمال شود از خسارت احتمالی به ساختمان‌ها و ابنیه جلوگیری به عمل آورده و می‌توان با رعایت استاندارد مبحث ۱۶ مقررات ملی ساختمان در راستای اقتصاد مقاومتی و کسب رضایت و رفاه ساکنین ساختمان ها و مشترکین قدم برداشت.

بدون شک اگر شهروندان از فواید و مزایای نظارت صحیح سازمان نظام مهندسی ساختمان بر انشعابات آب و فاضلاب و تاسیسات داخلی سازه‌های خود مطلع شوند استقبال بیشتری از آن خواهند کرد چرا که در نتیجه نظارت بر ساخت و ساز اصولی مخصوصا بر انشعابات آب یک سازه، ایرادات احتمالی از جمله ترکیدگی لوله در اثر یخبندان، فشار آب کم، نشت آب و تخریب سازه و بسیاری از موارد دیگر که در آینده به وجود می‌آید را شاهد نخواهند بود.

از طرف دیگر یزد دومین استان کم‌آب کشور است و با یک نظارت اصولی توسط متخصصین سازمان نظام مهندسی ساختمان می توان تا حدود بسیار زیادی از هدر رفت منابع آب‌های زیرزمینی منطقه جلوگیری کرد. به طور مثال بعضا برای بالانس کردن آب سرد و گرم حمام ده‌ها لیتر آب توسط شهروندان مصرف می شود و یا در سرویس های بهداشتی بدون در نظر گرفتن محدودیت های منابع آبی، سیفون های با ظرفیت بالا استفاده می شود که دلیل همه این‌ها عدم نظارت بر اجرای تاسیسات آب از سوی کارشناسان سازمان نظام مهندسی ساختمان است. همه این مشکلات راه حل های ساده ای دارند که شاید معماران تجربی به آن واقف نبوده و یا از نظر آنها مسئله مهم و قابل تأملی نباشد.

نقش شرکت آب و فاضلاب استان یزد اما در این میان بسیار مهم و اثربخش خواهد بود. همانگونه که شرکت گاز استان یزد اخیراً طی تفاهم‌نامه‌ای با سازمان نظام مهندسی ساختمان طراحی نظارت و اجرای لوله کشی تاسیسات گاز دوپوندی را به مهندسین این سازمان واگذار کرد، شرکت آب و فاضلاب هم می تواند با الگوگیری از این اقدام در مسیر تحقق منویات رهبری مبنی بر اصلاح الگوی مصرف قدم‌های اساسی بردارد. اتفاقی که تاکنون به دلایل مختلف رخ نداده و باعث شده است تا از یک سو استان خشک و کویری یزد با مشکلات کم آبی، بیشتر دست به گریبان باشد و از سوی دیگر شاهد بیکاری نیروهای متخصص و بومی استان باشیم.

با عنایت به آنچه گفته شد و با توجه به شرایط خاص کنونی استان و ضرورت برنامه ریزی و فرهنگ سازی در صرفه جویی و مصرف منابع آبی، نظارت دقیق بر طراحی و اجرای تاسیسات آبی با همکاری سازمان نظام مهندسی ساختمان استان می‌تواند عامل موثری در جهت مدیریت تقاضا و بهینه سازی مصرف آب باشد که البته مستلزم حمایت بخش دولتی و نهادهای مردمی و صنعتی نیز می باشد.

هرچند که باید در نظر داشت که بخشی از این ایرادات متوجه سازمان نظام مهندسی ساختمان استان هم می‌شود و این سازمان می‌بایست تاکنون در راستای اجرای مواد ۳۲ تا ۳۵ قانون نظام مهندسی و کنترل ساختمان و شیوه نامه اجرایی تفاهم نامه نظارت بر طراحی و اجرای تاسیسات آب و فاضلاب کلیه اماکن که بین وزارت نیرو و وزارت مسکن و شهرسازی با هدف استفاده از پتانسیل نیروهای متخصص در جهت ارائه بهتر خدمات به شهروندان و متقاضیان انشعابات آب و فاضلاب منعقد شده است، گام برمی‌داشت و پس از برگزاری جلسات کارشناسی فنی و بررسی شرایط استان اقدام به انعقاد تفاهم نامه‌ای همانند آنچه با شرکت گاز استان منعقد شده بود، می‌کرد که متاسفانه این اتفاق رخ نداده است.

همچنین برگزاری دوره های آموزشی طراحی، نظارت و اجرای انشعابات آب و فاضلاب برای مهندسان و مجریان در راستای مصرف بهینه آب و اجرای صحیح شبکه فاضلاب با رعایت سرفصل های آموزشی معین شده و با لحاظ کردن دستورالعمل ها و بخشنامه های ابلاغی در خصوص بهینه سازی از جانب شرکت آب و فاضلاب هم از جمله وظایف سازمان نظام مهندسی ساختمان است و باید در دستور کار آموزش این سازمان قرار بگیرد.

باید دید مدیران سازمان آب و فاضلاب و سازمان نظام مهندسی ساختمان استان یزد تا چه اندازه به این مهم توجه خواهند کرد. اتفاقی که در صورت وقوع هم به اصلاح الگوی مصرف منتج خواهد شد و هم مشکل بیکاری فارغ التحصیلان دانشگاهی را تا حد زیادی مرتفع خواهد کرد.

دیدگاهتان را بنویسید