دکتر نوری شادکام در گفتگو با بشارت یزد از دلایل بالا بودن آمار فوتی‌های کرونایی در استان می‌گوید:

شاید اقلیم یزد یا ژنتیک یزدی‌ها برای ابتلا به کرونا مستعدتر باشد

شاخص مرگ و میر کرونایی ریشه در موارد بسیار زیادی دارد. باید بررسی کنیم که چرا بروز بیماری در استان یزد تا این اندازه بالاست. سال های سال زمان خواهد برد و مطالعات باید پاسخ دهد که چه اتفاقی افتاد که یزد برای یک ماه بالاترین بروز بیماری در کشور را داشت. هرگز نمی‌توان در زمان فعلی به صورت قطعی به این سوال پاسخ داد. شاید بعدها مشخص شود که ژنتیک مردم یزد برای درگیری با این بیماری مستعد تر از مردم دیگر نقاط کشور بوده و یا اینکه اقلیم و آب و هوای یزد در تعداد مرگ و میرهای کرونایی تاثیر داشته است.


شهر جهانی هفته‌هاست به صحنه نبرد کرونا و یزدی‌ها بدل شده و این ویروس مرگبار در یزد بیشتر از هر نقطه دیگر کشور جان می‌ستاند تا جایی که سخنگوی وزارت بهداشت کشور روز گذشته اعلام کرد استان‌ یزد به همراه ۳ استان دیگر با اختلاف قابل توجهی در بروز موارد مرگ و میر بالاتر از میانگین کشوری قرار دارد.
درباره دلایل بالا بودن آمارهای مرگ و میر کرونایی در استان یزد از دکتر محمود نوری شادکام معاونت درمان دانشگاه علوم پزشکی یزد پرسیدیم. او هرگونه قضاوت در مورد چرایی بالا بودن کشته‌های ناشی از این بیماری در شرایط فعلی و بدون داشتن اطلاعات و تحقیقات کافی را نادرست دانست. در ادامه حاصل این گفتگو را می خوانید:

معاون درمان دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی با بیان اینکه آمار فوتی های کرونایی چندین نوع هستند و هر کدام از آنها یک شاخص و یک وضعیت را نشان می دهند، به بشارت یزد گفت: در مورد مرگ و میر های کرونایی ۲ شاخص مهم وجود دارد که یکی از این شاخص‌ها میزان کشندگی بیماری است. به این معنا که تعداد افرادی که به دلیل ابتلا به بیماری کرونا به بیمارستان مراجعه کردند و در بیمارستان فوت کرده‌اند چه تعداد است. این شاخص کشندگی نیز دو حالت دارد. اول اینکه تعداد افرادی که مبتلا شده اند و فوت شده‌اند و شاخص دیگر نیز مربوط به تعداد افرادی است که با وضعیت کرونایی شدید در بیمارستان بستری شده و جان خود را از دست داده اند.

یزد در شاخص مرگ در بیمارستان وضعیت بسیار خوبی در کشور دارد

وی با اعلام اینکه در میزان کشندگی بیماری کرونا مربوط به تعداد افرادی که در بیمارستان جان باخته‌اند» وضعیت بسیار خوبی در کشور داریم، اظهار داشت: بالا بودن این شاخص نشان دهنده سرویس‌دهی مناسب درمانی در استان است و اینکه ما چطور توانسته ایم به بیماران بدحال خدمات ارائه دهیم، آمار فوتی را در بیمارستان ها پایین بیاوریم و تعداد موارد ترخیصی و بهبود یافته را بالا نگه داریم.

دکتر محمود نوری شادکام میانگین شاخص کشندگی در کشور را ۵.۷ و این شاخص را در استان ۴.۴ اعلام کرد و گفت: مقایسه این اعداد نشان می دهد استان یزد از میانگین کشوری هم پایین‌تر است و جزو استان های آخر کشور به لحاظ میزان کشندگی قرار دارد. این برآوردی است از سیستم درمانی و سرویس دهی مراکز درمانی و بیمارستان‌های استان. همچنین در تعداد بهبود یافتگان بیماری کرونا در استان هم وضعیت بسیار خوبی داریم به طوری که آمار بهبود یافتگان کشور ۷۷ درصد است اما در استان یزد ۸۹ درصد بهبود یافته وجود دارد.

یزد در میزان فوتی کرونایی به ازای جمعیت در رتبه اول کشوری قرار دارد

وی با بیان اینکه در شاخص میزان فوت بیماران کرونایی به ازای هر صد هزار نفر جمعیت در رتبه اول کشوری قرار داریم اذعان کرد: علت این موضوع بروز بالای بیماری در استان است چرا که به ازای هر ۱۰۰ هزار نفر جمعیت بیشترین مبتلا را هم داریم. طبیعتا هرچه بروز بیماری بالاتر رود این شاخص ها هم تغییر خواهد کرد. وقتی بروز به ازای هر ۱۰۰ هزار نفر جمعیت بالا باشد طبعاً مرگ هم بالا خواهد بود.

بخشی از دلایل بالا بودن فوتی های کرونایی به تصمیمات استانی برمیگردد

دکتر نوری شادکام به تشریح علت بالا بودن آمار مرگ و میرهای کرونایی در استان پرداخت و افزود: این شاخص ریشه در موارد بسیار زیادی دارد. باید بررسی کنیم که چرا بروز بیماری در استان یزد تا این اندازه بالاست. بخشی از این موضوع به همکاری و همراهی مردم برمی‌گردد و بخشی دیگر مربوط به تصمیماتی است که می توانست بروز بیماری را کم کند. اقداماتی مثل قرنطینه کردن، عدم برگزاری مراسمات فرهنگی و مذهبی و دورهمی های خانوادگی.

تاثیر ژنتیک و اقلیم و نژاد مردم یزد در مرگ و میر ناشی از کرونا

وی بخش دیگری از دلایل بالا بودن بروز بیماری را به رفتارهای فردی و اجتماعی مردم و بخشی را هم به ژنتیک و اقلیم و نژاد مردم یزد مرتبط دانست و بیان داشت: اینکه شهر یزد در چهار راه مواصلاتی کشور قرار دارد و تردد در آن بالاست و از طرفی مهاجر پذیر بودن استان می تواند از جمله دلایل شیوع بالای بیماری و مرگ و میر در یزد باشد. در مجموع عوامل زیادی نظیر اقلیم، ژنتیک، عوامل فردی و اجتماعی، مهاجرت، همراهی و همکاری مردم در اجرای دستورالعمل ها، قاطعیت مسئولین در اجرا و تصمیم گیری در مورد پروتکل های بهداشتی بر روی این شاخص موثر است.

وضعیت اقتصادی و معیشتی مردم هم در فوتی های کرونایی موثر است

معاون درمان دانشگاه علوم پزشکی یزد ادامه داد: هر چند که مجموعه استان نهایت همکاری و همراهی را با دانشگاه علوم پزشکی برای کم کردن میزان بروز بیماری کرونا در استان داشته است اما عوامل دیگری مثل نظم و انضباط پذیری، وضعیت اقتصادی و معیشتی مردم، میزان برخورداری از امکانات بهداشتی و درمانی در این موضوع تاثیر گذار است. بنابرابن بالا بودن شاخص مرگ و میر در استان یزد متاثر از عوامل متعددی است و فقط یک عامل بر روی آن تاثیرگذار نبوده است. اگر همکاری و همراهی مجموعه استان اتفاق نمی‌افتاد وضعیت استان بسیار حادتر از شرایط فعلی بود.‌

وی با بیان اینکه استان یزد در مواردی مانند نسبت تخت به هزار نفر جمعیت، تعداد پزشک و پرستار و کادر درمان به ازای جمعیت و به لحاظ تعداد تخت ICU و تجهیزات بیمارستانی، بالاترین سرانه کشور را دارد، تصریح کرد: همه اینها می‌تواند به کاهش مرگ و میر در استان کمک کند و به جرأت می توان گفت اگر این تعداد ابتلا به کرونا که در یزد وجود دارد در بسیاری از استان های دیگر که از نظر امکانات بهداشتی و بیمارستانی و کادر درمان دچار کمبود هستند وجود داشت قطعا سیستم درمانی آنها قلاپس می‌کرد. این‌ها حاصل تلاش هایی است که طی ۸۰ سال گذشته در استان اتفاق افتاده است و کار ما و امثال ما نیست.

عضو ارشد ستاد استانی مقابله با کرونای یزد گفت: اما در هر حال حوزه درمان در انتهای خط قرار دارد که وقتی فرد بیمار بدحال می شود به آنجا مراجعه می کند و بسیاری از آنها به دلیل درگیری شدید با بیماری، فوت می‌کنند. چیزی که باید اتفاق بیفتد این است که تعداد مبتلا کاهش پیدا کند و کار به جایی نرسد که ما بیمار بدحال تولید کنیم و به بیمارستان مراجعه کنند.

شاید بعدها مشخص شود که ژنتیک یزدی‌ها برای درگیری با کرونا مستعد تر بوده است

وی با بیان اینکه سال های سال زمان خواهد برد و مطالعات باید پاسخ دهد که چه اتفاقی افتاد که یزد برای یک ماه بالاترین بروز بیماری در کشور را داشت، تاکید کرد: هرگز نمی‌توان در زمان فعلی به این سوال پاسخ داد و باید طی سال‌های بعد مطالعات انجام بگیرد تا مشخص شود که چه اتفاقی افتاد است. شاید بعدها مشخص شود که ژنتیک مردم یزد برای درگیری با این بیماری مستعد تر از مردم دیگر نقاط کشور بوده است. یا اینکه اقلیم و آب و هوایی که در یزد وجود دارد در تعداد بیماران و مرگ و میر موثر بوده است.

دکتر محمود نوری شادکام یادآور شد: به هر حال نمی‌توان امروز قضاوت خوبی انجام داد و هر قضاوتی که الان انجام شود به دلیل اینکه اطلاعات کافی و وافی در مورد وسعت درگیری وجود ندارد و آمارهای ما ناقص است نادرست خواهد بود. بنابراین باید اجازه دهیم مطالعات بیشتری انجام شود تا در نهایت مشخص شود که چرا این اتفاق افتاده است. نمی‌توان با قطعیت گفت دلیل بالا بودن آمار ها انجام ندادن برخی کارها و یا حتی کم‌کاری مردم بوده است.

دیدگاهتان را بنویسید