«سیاست های فعلی بانکی» شرایط را برای تولیدکنندگان بحرانی کرده است.

ناصر پارسائیان، مدیرعامل شرکت کبیر یزد: چنانچه بانک ها تمایل دارند صنعت کشور و خصوصاً استان رشد داشته باشد باید با برگزاری جلساتی، راهکارهای مناسبی اتخاذ گردد در غیر این صورت، صنایع علی رغم منابع غنی که در استان وجود دارد، دچار شرایط بحران خواهند شد همچنانکه در حوزه کشاورزی چنین اتفاقی افتاد

احمد آزادمرد، عضو هیات مدیره و دبیر انجمن مدیران صنایع و معادن استان یزد: دولت در تلاش است که مانع بنگاه داری بانک ها گردد زیرا منتقد این است که یک بانک زیرمجموعه ای را ایجاد و یا اراضی را تملک نماید و باید سرمایه را در حوزه تولید سرمایه گذاری نموده و با فعالین اقتصادی همکاری نماید. همچنین تولیدکنندگان نیز با فریز کردن سرمایه های خود در بانک ها خصوصاً در مواقع مورد نیاز مخالف هستند. لذا امیدواریم که این مشکلات با هم اندیشی اعضا بر طرف گردد

«مدیرعامل شرکت کبیر یزد» در نشست «انجمن مدیران صنایع و معادن» با روسای بانک صادرات استان:

  • ناصر پارسائیان، مدیرعامل شرکت کبیر یزد: چنانچه بانک ها تمایل دارند صنعت کشور و خصوصاً استان رشد داشته باشد باید با برگزاری جلساتی، راهکارهای مناسبی اتخاذ گردد در غیر این صورت، صنایع علی رغم منابع غنی که در استان وجود دارد، دچار شرایط بحران خواهند شد همچنانکه در حوزه کشاورزی چنین اتفاقی افتاد
  • احمد آزادمرد، عضو هیات مدیره و دبیر انجمن مدیران صنایع و معادن استان یزد: دولت در تلاش است که مانع بنگاه داری بانک ها گردد زیرا منتقد این است که یک بانک زیرمجموعه ای را ایجاد و یا اراضی را تملک نماید و باید سرمایه را در حوزه تولید سرمایه گذاری نموده و با فعالین اقتصادی همکاری نماید. همچنین تولیدکنندگان نیز با فریز کردن سرمایه های خود در بانک ها خصوصاً در مواقع مورد نیاز مخالف هستند. لذا امیدواریم که این مشکلات با هم اندیشی اعضا بر طرف گردد
  • محمدرضا داد، رئیس هیأت مدیره انجمن مدیران صنایع و معادن استان یزد: بازار سرمایه نیز با توجه به تورم موجود، نرخ بهره را تعیین می نماید، تسهیلات بانک ها با بهره سی درصد و با توجه به تورم موجود، هنوز ارزان و به صرفه است. ضمن اینکه همکاری با بانک ها نیز راحت تر است. اما باید راهکارهای جدیدی برای گشودن گره های موجود در نظر گرفته شود در غیر این صورت سالانه از میزان تولید کاسته خواهد شد. در واقع میزان سرمایه در گردش تولید کنندگان بسیار در حال کاهش است
  • حسین شامس، مدیر شعب بانک صادرات استان یزد: استفاده از ابزارهای تعهداتی مانند اعتبارات اسنادی ریالی و ضمانتنامه ریالی اگرچه مشکل سرمایه ثابت را حل نمی کند اما مشکل “سرمایه در گردش” شرکت ها را تا حدودی مرتفع می سازد. بر این اساس باید چرخه های فروش را اصلاح کرد به این معنا که با مذاکره با فروشنده مواد اولیه و خریدار محصولات نهایی، مشکلات بازار را با استفاده از اعتبار برطرف نماییم زیرا در واقع بانک ها با وجود اینکه بزرگترین تامین کننده واحدهای تولیدی می باشند، اما محدودیت های بسیاری در زمینه  نقدینگی دارند

علی کریم پور ملکی، ناهید عنصری/ نشست اعضای هیات مدیره انجمن مدیران صنایع و معادن استان یزد و فعالین اقتصادی با روسای بانک صادرات استان به میزبانی انجمن برگزار شد.

با راهکارهای دیروز نمی توان مشکلات امروز را حل نمود

رئیس هیأت مدیره انجمن مدیران صنایع و معادن استان یزد در این نشست گفت: در آستانه بیست و پنجمین سالگرد افتتاح انجمن مدیران درصدد هستیم که به منظور برگزاری این مراسم هم اندیشی نماییم. 

محمدرضا داد با تاکید بر اینکه با راهکارهای دیروز نمی توان مشکلات امروز را حل نمود، گفت: بازار سرمایه نیز با توجه به تورم موجود، نرخ بهره را تعیین می نماید، تسهیلات بانک ها با بهره سی درصد و با توجه به تورم موجود، هنوز ارزان و به صرفه است. ضمن اینکه همکاری با بانک ها نیز راحت تر است. اما باید راهکارهای جدیدی برای گشودن گره های موجود در نظر گرفته شود در غیر این صورت سالانه از میزان تولید کاسته خواهد شد. در واقع میزان سرمایه در گردش تولید کنندگان بسیار در حال کاهش است. 

مشکلات بانک ها با دولت و تولیدکنندگان 

عضو هیات مدیره و دبیر انجمن مدیران صنایع و معادن استان یزد نیز در این نشست با بیان اینکه بیست و پنج سال پیش این تشکل رسمیت یافت، اظهار کرد: خوشبختانه مسئله حائز اهمیتی که در این تشکل وجود دارد جو دوستانه و صمیمانه میان اعضای آن است، حتی برخی از جلسات در روستاها برگزار می گردد و اگرچه در حال حاضر مکان مناسبی برای انجمن وجود ندارد امیدوار هستیم که در آینده نزدیک این مشکل مرتفع گردد. 

احمد آزادمرد ادامه داد: اکثریت اعضا و دوستداران انجمن در انتخابات اتاق بازرگانی شرکت می نمایند و خوشبختانه در حال حاضر همکاری بسیار خوبی بین انجمن مدیران و اعضای اتاق بازرگانی وجود دارد و همواره در تلاش هستیم که جلسات ما دست آوردهایی داشته باشد. در واقع دولت در تلاش است که مانع بنگاه داری بانک ها گردد زیرا منتقد این است که یک بانک زیرمجموعه ای را ایجاد و یا اراضی را تملک نماید و باید سرمایه را در حوزه تولید سرمایه گذاری نموده و با فعالین اقتصادی همکاری نماید. همچنین تولیدکنندگان نیز با فریز کردن سرمایه های خود در بانک ها خصوصاً در مواقع مورد نیاز مخالف هستند. لذا امیدواریم که این مشکلات با هم اندیشی اعضا بر طرف گردد. 

شرایط فعلی برای صنعتگران و تولیدکنندگان بحرانی است

مدیرعامل شرکت کبیر یزد نیز در این نشست با بیان اینکه شرکت کبیر یزد سالهاست با بانک صادرات خصوصاً در حوزه کشاورزی همکاری داشته، گفت: اخیراً به دلیل کمبود نقدینگی خصوصاً در حوزه کشاورزی مراوده چندانی با بانک صادرات نداشته ایم. البته گلایه ای هم دارم مبنی بر اینکه تسهیلاتی در حوزه کشاورزی از یکی از شعب بانک صادرات یزد دریافت و علی رغم آنکه اقساط وام را کامل پرداخت کردیم اما پس از آنکه اسناد وام بررسی شد مشخص گردید این وام از جمله تسهیلات یارانه ای بوده و یارانه آن هم به شرکت کبیر یزد تعلق گرفته و توسط دولت پرداخت شده است، اما مجدد بانک یارانه این وام را از شرکت کبیر یزد اخذ نمود که تخلف بانکی در این موضوع مشهود است.

ناصر پارسائیان در ادامه افزود: چنانچه بانک ها تمایل دارند صنعت کشور و خصوصاً استان رشد داشته باشد باید با برگزاری جلساتی، راهکارهای مناسبی اتخاذ گردد در غیر این صورت، صنایع علی رغم منابع غنی که در استان وجود دارد، دچار شرایط بحران خواهند شد همچنانکه در حوزه کشاورزی چنین اتفاقی افتاد. در واقع شرکت کبیر یزد سابقاً به عنوان بزرگترین دامدار و مرغدار استان نقش مهمی را در تولید ایفا می کرد که متاسفانه به دلیل عدم تعامل و فشار بانکی به تسویه تسهیلات بر خلاف میل باطنی ناچار به تعطیلی واحد گردید و البته لازم به توضیح است شرکت کبیر یزد به انجام تعهدات خود پایبند و تمامی تسهیلات را تسویه کامل نمود.

اخیرا مدیران سازمان جهاد کشاورزی طی بازدیدی از شرکت کبیر یزد، نسبت به وضعیت موجود شرکت معترض بودند که چرا چنین سرمایه هنگفتی بلااستفاده رها شده است و در حال حاضر امکان سرمایه گذاری در این حجم در کشور امکانپذیر نیست و ضروری است در اولین فرصت تصمیمات لازم جهت راه اندازی مجدد شرکت اتخاذ گردد. در حال حاضر عمر صنایع رو به اتمام است و برخی از صنعتگران برای حفظ آبرو و برخی نیز از روی علاقه صرفاً به فعالیت خود ادامه می دهند، در غیر این صورت صنعت با چالش های روبرو مجبور است همراه با خطر و ریسک زیادی ادامه مسیر دهد البته باید دید سیاست بانک ها در چه راستایی است. در واقع مسئولان و نهادها در صورت تمایل به ادامه کار صنایع باید با یک حرکت جهادی، آن دسته از صنایعی که در حال حاضر فعال هستند و پتانسیل لازم را دارند با حمایت و همکاری خود نجات دهند. همچنین در پایان تقاضا دارم که با توجه به اینکه انجمن مدیران صنایع و معادن استان یزد مکان مشخصی ندارد و فراهم نمودن یک فضا و مکان مناسب جهت تجمع و هم اندیشی مدیران استان که می تواند منتج به نتایج مناسب با ارائه طرح های مدیریتی گردد، ضروری است. لذا از مدیریت محترم بانک صادرات استان یزد تقاضای مساعدت در واگذاری یک از ساختمان های تملیکی خود به صورت ترک تشریفات با ایجاد پیش شرایط جلب سرمایه گذاری اعضای انجمن مدیران صنایع و معادن استان یزد را دارم.

مشکل اصلی تولیدکنندگان، کمبود نقدینگی است

رئیس اتحادیه صادرکنندگان استان یزد با بیان اینکه قریب بیست و هشت سال است که در حوزه تولید فعالیت دارد، تصریح کرد: در این مدت در حوزه های مختلفی مانند شیمیایی، پلیمری، کشاورزی و دام و طیور و هتلداری سرمایه گذاری نمودم. انتظاری که اکنون صنعتگران دارند دارا بودن نقدینگی است، زیرا با توجه به افزایش قیمت ارز و افزایش قیمت مواد اولیه، افزایش دستمزد کارگران و عدم افزایش محصولات تولیدی به نسبت موارد ذکر شده، کارخانه ها امکان تطابق با شرایط سرمایه در گردش را در حال حاضر ندارند. 

محمد عشقان ملک ادامه داد: پس از شیوع کرونا نیز محصولات به صورت نقد به فروش نمی رسد و لذا میزان نقدینگی تولیدکنندگان کاهش یافته است. با توجه به اینکه بیش از۵۰ سال است که بانک صادرات همکاری داشته ایم و در این مدت نیز هیچگونه معوقه ای نداشتیم. اکنون که در سال ۱۴۰۳ قرار داریم و طبق قانون بودجه ۱۴۰۲، تبصره  15 و ۱۸ وام ها نیز ابلاغ گردیده اما هنوز دستورالعملی در خصوص آنها دریافت نشده است، لذا سوال این است که  صادرات با توجه به عملکرد مشتریان چه عملکردی خواهد داشت؟ 

باید راهکارهای جدیدی برای افزایش نقدینگی اتخاذ گردد

علی اصغر بیگی، عضو هیات مدیره انجمن مدیران صنایع و معادن استان یزد و مدیرعامل شرکت سیم و کابل یزد نیز در این نشست با اشاره به شرایط نگران کننده اقتصاد کنونی اظهار کرد: با توجه به افزایش قیمت ارز، تولیدکنندگان در ماه های آینده با کمبود نقدینگی بیشتر مواجه خواهند بود؛ لذا باید راهبردهایی به منظور دست یابی به مسیرهای جدید نقدینگی خصوصاً در حوزه تولید اتخاذ گردد. همچنین با توجه به اینکه اکثر تولیدکنندگان استان با بانک صادرات همکاری نموده اند، انتظار داریم با هم اندیشی مدیران، برای حل مشکلات صنعت و اقتصاد تدابیری اندیشیده شود. در صورتیکه میزان تولید را کاهش دهیم، ناچار به تعدیل نیرو خواهیم شد و در حالیکه هزینه ها همچنان به قوت خود است، این امر منجر به بحرانی تر شدن شرایط تولید خواهد شد. 

همکاری با بانک بهتر و مقرون به صرفه تر است

علی زمانی، عضو هیات مدیره انجمن مدیران صنایع و معادن استان یزد و مدیرعامل شرکت گهرزای یزد نیز در این نشست نیز با اشاره به اینکه واحد تولیدی شان از سال ۱۳۷۴ با اتخاذ وامی از بانک صادرات، فعالیت خود را آغاز نموده است، پیشنهاد خویش را چنین مطرح نمود: تولیدکنندگان اکنون به دلیل کمبود نقدینگی به بازار سرمایه روی آورده اند و در حالیکه بانک های دولتی مانند بانک صادرات و  بانک سپه می توانند در قبال بهره بالاتر تسیهلاتی را در اختیار تولیدکنندگان قرار دهند. زیرا به دلیل ساز و کار سخت تر بازار سرمایه، همکاری با بانک برای تولیدکنندگان راحت تر خواهد بود. 

میرزا باقری، نماینده گروه صنعتی ذوب فلزات یزد، با اشاره به تورم موجود در بازار و مشکلات ناشی از تعهدات ارزی، امکان صادرات را برای تولیدکنندگان تقریباً غیر ممکن دانسته و خواستار اتخاذ تصمیمی برای حل چنین مشکلاتی شد.

علی اکبر یاوری، مدیر شرکت آجر کیمیا نیز با تأکید بر اینکه به دلیل داخلی بودن محصولاتشان، صادرات ندارند و همچنین از ابتدای فعالیت تولیدی شان تا کنون با بانک صادرات همکاری داشته و کمابیش تسهیلات نیز دریافت نموده اند، پیشنهاد آقای زمانی مبنی بر افزایش بهره بانکی و ادامه همکاری با بانک ها را تأیید نمود. 

با راه حل های دیروز نمی توان مشکلات امروز را برطرف نمود

محمد مهدی افلاطونیان، مدیر جهان الکترونیک یزد نیز در این نشست با اشاره به حوزه فعالیت خود در زمینه تولید بردهای الکترونیک، تصریح کرد: ما تنها شرکت ایرانی هستیم که قادر به تولید بردهای «های تک» می باشد و تنها محدودیت ما برای توسعه و استفاده از ظرفیت هایمان، مسئله نقدینگی است. قریب هشت سال پیش تعداد پرسنل ما ۳۵ درصد بیشتر بود در حالیکه امروز بسیاری از ظرفیت های تولید ما خالی است. به عنوان مثال یکی از مشتریان باسابقه ما در حال حاضر محصولات مورد نیاز خود را ازچین وارد می کند زیرا چین بدون پیش پرداخت همکاری می کند و محصولات را ارسال می کند و بخشی از پول را در قبال اسناد در بندر عباس پرداخت می کنیم و بخشی را نیز بعداً پرداخت می کنیم. در حالیکه دولت چین نفت ایران را در حدود بیست درصد ارزان تر خریداری  می کند و خود را علیه ما تجهیز می کند. در واقع این امکان وجود ندارد که با استفاده از راه حل های دیروز، مشکلات امروزمان را بر طرف کنیم و باید روش های دیگری اتخاذ نمود. 

راهکارهایی برای تأمین نقدینگی تولیدکنندگان 

حسین شامس، مدیر شعب بانک صادرات استان یزد با بیان اینکه در گذشته مسکوک و اسکناس به صورت فیزیکی خلق می شد اما امروزه دولت ها با اتخاذ سیاست های گوناگون نسبت به خلق پول اقدام می کنند، و با اشاره به این موضوع که بانک ها علی رغم این موضوع که بخش عمده تامین مالی شرکت ها را به عهده دارند لیکن به تنهایی نمی توانند کلیه نیازهای مالی شرکت ها را تامین نمایند، برخی از روش های تامین مالی شرکت ها بدین شرح هستند:

۱- تامین مالی با استفاده از سرمایه شخصی از محل دیگر دارایی های موجود مانند ملک، ارز، طلا و…

۲- تامین مالی با جذب سرمایه بستگان و آشنایان و مشارکت ایشان در سود حاصل از فعالیت اقتصادی شرکت.

۳- تامین مالی از طریق بازار سرمایه.

۴- تامین مالی با جذب سرمایه گذاران خارجی و ایجاد چرخه تولید و صادرات.

۵- تامین مالی از طریق ابزارهای اسلامی جدید مانند اوراق مرابحه، اوراق اجاره، اوراق سلف و…

۶- تامین مالی از طریق افزایش سرمایه (سود انباشته، فروش حق تقدم، تجدید ارزیابی و…)

وی همچنین یادآوری نمود راه های تامین مالی متعدد دیگری وجود دارد که به دلیل محدودیت زمان از ذکر آنان خودداری کرد.

مدیر شعب بانک صادرات استان یزد ادامه داد: البته برای ورود به هر کدام از روش های مذکور، تولیدکنندگان باید از متخصصان این حوزه و مدیران مالی متبحر کمک بگیرند و استانداردهای مالی و زیرساخت های لازم را نیز فراهم نمایند، اما حسن آن این است که بسیاری از مشکلات تولیدکنندگان برطرف خواهد شد. 

وی همچنین گفت: تولید در ایران اگرچه مشکلاتی دارد اما مزایایی نیز به همراه دارد. از جمله هزینه های پایین نیروی کار و انرژی که می تواند برای صادرکنندگان و شرکای خارجی جذاب باشد.

شامس با اشاره به استفاده از ابزارهای تعهداتی مانند اعتبارات اسنادی ریالی و ضمانتنامه ریالی، گفت: این راه حل اگرچه مشکل سرمایه ثابت را حل نمی کند اما مشکل “سرمایه در گردش” را تا حدودی مرتفع می سازد. بر این اساس که باید چرخه های فروش را اصلاح کرد به این معنا که با مذاکره با فروشنده مواد اولیه و خریدار محصولات نهایی، مشکلات بازار را با استفاده از اعتبار برطرف نماییم زیرا در واقع بانک ها با وجود اینکه بزرگترین تامین کننده واحدهای تولیدی می باشند، اما محدودیت های بسیاری در زمینه  نقدینگی دارند.

وی با اشاره به اینکه علاوه بر مشکلی که در حوزه “سرمایه در گردش” وجود داشته، برخی از تولیدکنندگان “سرمایه در گردش” را در حوزه سرمایه ثابت هزینه نموده اند، اظهار کرد: این امر سبب از دست دادن “سرمایه در گردش” برای تولیدکنندگان گردیده است.

شامس در پاسخ به درخواست انجمن مدیران صنایع یزد مبنی بر واگذاری ملکی برای این انجمن، درباره فرایند فروش اموال بانکی گفت: بانک صادرات پس از اخذ مجوزهای لازم مانند مجوز سازمان خصوصی سازی نسبت به برگزاری مزایده عمومی بر اساس آیین نامه فروش اموال مازاد بانک ها و موسسات مالی و اعتباری اقدام خواهد نمود و انجمن مدیران صنایع و معادن استان یزد نیز می تواند به عنوان خریدار در این فرایند شرکت نماید.

مدیر شعب بانک صادرات استان یزد همچنین اعلام کرد چهار ملک خوب بانک صادرات در یزد در همین راستا وارد فرآیند واگذاری شده و در ماه آینده مزایده آنها برگزار خواهد شد و امکان فروش قسطی هم وجود دارد. 

شامس با بیان اینکه وام های تکلیفی متعددی بر عهده بانک هاست، گفت: بانک صادرات استان یزد تمام تلاش خود را برای کمک همزمان به بخش های مختلف اقتصادی و اقشار مختلف مردم به کار بسته است و در این راستا توفیق خوبی داشته است.

محدودیت بانک ها در اعطای تسهیلات

سعید شیخ الاسلام، معاون شعب و بازاریابی بانک صادرات استان یزد نیز در این نشست با اشاره به اینکه یزد از لحاظ کارکرد صنایع و اقتصاد یکی از شهرهای نمونه در کشور است، تصریح کرد: بسیاری از چالش های دیگری که ما با آنها در شهرهای دیگر مواجه هستیم خوشبختانه در یزد وجود ندارد زیرا مشتریان یزدی مشتریان معتبری هستند. لذا خواهان ارتباط مستمر با یزدی های عزیز هستیم اما به دلیل پاره ای از مشکلات واقعاً محدودیت هایی وجود دارد. زمانی بدون محاسبه معدل حساب به مشتری ها وام اعطا می کردیم اما امروزه به دلیل کمبود نقدینگی و منابع محدود بانکی با محدودیت مواجه هستیم. اما خوشبختانه چند ماهی است که اختیارات بانک در این حوزه افزایش یافته و امیدواریم با بهبود شرایط امکان همکاری بیشتر با صنعتگران و تولیدکنندگان را نیز داشته باشیم.

سرمایه گذاری در یزد به نفع اقتصاد کشور است

سید مجتبی جلالی مقدم، معاون اعتباری بانک صادرات استان یزد نیز در این نشست با اشاره به اینکه ریسک بانکی در یزد نسبت به استان های دیگر نزدیک به صفر است گفت: هر میزان پولی که در یزد خرج شود دقیقاً در محل مورد نظر خود مصرف می گردد و این به نفع کشور است که برای یزد، سرمایه گذاری نمایند.

شرایط فعلی بانکی، روند تولید را سخت کرده است

در پایان این نشست نیز محمد شهبازیان، نائب رئیس هیأت مدیره انجمن مدیران صنایع و معادن استان یزد با اشاره به اینکه سابقاً جایگاه بانک صادرات در اوج بوده و مدتی متوقف گردید و اخیراً دوباره به سوی جایگاه خویش در حال بازگشت است، اظهارکرد: چنانچه شرایط فعلی بانکی ادامه یابد، روند تولید با مشکل اساسی مواجه خواهد شد.

دیدگاهتان را بنویسید