زنان یزدی در برابر خشونت، خانه ای امن دارند
افسانه طاهرنژاد/ دولت یازدهم با شعارهای فراوانی در حوزه زنان بر روی کار آمد و از آنجاییکه خشونت علیه زنان، نقض حقوق بشر تلقی میشود، لایحه تأمین امنیت زنان علیه خشونت را در دستور قرار داد. امروزه با تشکیل مراکزی برای حمایت…
افسانه طاهرنژاد/ دولت یازدهم با شعارهای فراوانی در حوزه زنان بر روی کار آمد و از آنجاییکه خشونت علیه زنان، نقض حقوق بشر تلقی میشود، لایحه تأمین امنیت زنان علیه خشونت را در دستور قرار داد. امروزه با تشکیل مراکزی برای حمایت از زنان و رفع خشونت برعلیه آنها اقداماتی در راستای توانمندسازی بانوان شکل گرفته است که شاید از این طریق بتوان تا حدی بر آرزوی معاون سابق رییس جمهور در امور زنان و خانواده جامه ی عمل پوشاند، «شهین دخت مولاوردی» قبلا گفته بود: «رفع خشونت علیه زنان بسیار بلند پروازانه است اما آرزو میکنیم این اتفاق به وقوع بپیوندد»
آمارهای متعددی از میزان خشونت بر علیه زنان منتشر می شود که این آمارها هم کامل نیست. به گفته ی مدیرکل سازمان بهزیستی یزد زنان و دختران بسیاری در استان هستند که همواره در معرض خشونت قراردارند، افراد از ترس نداشتن حمایت تن به هر نوع ظلم و اختلالی می دهند در حالی که از حقوق و حمایت های دولتی بی خبر هستند.
خانه امن بهزیستی استان یزد که در سفر اخیر معاون رییس جمهور در امور زنان و خانواده به یزد به بهره برداری رسید، به منظور ایجاد محیطی امن برای زنان و دختران در معرض خشونت ساخته شده که به همراه حمایت های قضایی، شرایطی را برای بازگشت امن به خانواده از طریق ارائه خدمات روانشناختی، مددکاری فراهم نموده است.
رسانه ها مراکز اورژانس اجتماعی را به جامعه معرفی کنند
معاون رییس جمهور در امور زنان و خانواده در مراسم افتتاح خانه امن بهزیستی یزد، با اشاره به اهمیت تاسیس این مکان گفت: با توجه به وجود آسیب های اجتماعی فراوان در جامعه تاسیس مراکزی مانند «خانه امن» که به معضلات اجتماعی بپردازد بسیار مهم و ضروری است.
معصومه ابتکار در گفتگو با بشارت یزد نقش رسانه ها در اطلاع رسانی به مردم در زمینه وجود اورژانس های اجتماعی را بسیار مهم خواند و اظهارداشت: مراکز اورژانس اجتماعی و مراکز خدمات مشاوره باید توسط رسانه ها به جامعه معرفی شوند تا افرادی که به این خدمات نیاز دارند از این مراکز استفاده کنند، چه بسا افرادی که به شدت به خدمات روانشناختی نیازدارند ولی اصلا از وجود این مراکز اطلاع ندارند.
خانه امن بهزیستی مرکزی امن برای زنان و دختران در معرض خشونت
مدیرکل سازمان بهزیستی یزد در خصوص افتتاح مرکز «خانه امن بهزیستی» به بشارت یزد گفت: خانه امن بهزیستی مرکزی است که در آن به زنان و دخترانی که مورد خشونت واقع شدند رسیدگی می کند و تا زمانی که محیط زندگی این افراد مناسب و خالی از تنش نشود در این خانه می مانند و از حمایت های مراجع قضایی نیز بهره مند می شوند. وی در تصریح این موضوع افزود: با توجه به نقش سازمان بهزیستی به عنوان متولی سلامت اجتماعی و همچنین اقدامات این سازمان در راستای توسعه ی اورژانس اجتماعی مراکزی را تاسیس کرده است که در آن خدماتی از جمله پرداختن به موضوعات، اختلالات و مشکلاتی که جامعه به ویژه بانوان با آن رو به رو هستند و همچنین خدماتی در راستای درمان و توانبخشی به افراد ارائه می شود.
جلیل عفتی با اشاره به عدم آگاهی افراد از حقوق قانونی خود اظهارداشت: متاسفانه بسیاری از افراد از حقوق خود مطلع نیستند و با وجود شرایط سخت و نامناسب خانوادگی و زناشویی حاضر به اعتراض و احقاق حقوقشان نمی شوند، چراکه این افراد فکر می کنند که حامی و پشتیبانی ندارند. وی در ادامه افزود: افراد از ترس نداشتن حمایت تن به هر نوع ظلم و اختلالی می دهند اما باید بدانند مرکزی وجود دارد که تنها با استفاده از تلفن ۱۲۳ هم در زمینه مشکل موردنظرشان راهنمایی می شوند هم برای ارائه خدمات بیشتر مورد حمایت قرار می گیرند.
مدیرکل سازمان بهزیستی یزد در خصوص موقتی بودن خدمات خانه امن بهزیستی گفت: با توجه به اینکه خدمات در خانه امن بهزیستی موقتی است و افراد پس از آمادگی و مناسب شدن محل زندگی، باید این مکان را ترک کنند، دو مرکز «خانه سلامت» و «خانه بازپروری» تاسیس شده است تا اگر افرادی نیاز به بازپروری و خدمات بیشتر دارند از این مراکز استفاده کنند.
رویکرد بهزیستی توانمندسازی افراد است نه نگهداری
عفتی در ادامه تاکید کرد: رویکرد بهزیستی توانمندسازی افراد است نه نگهداری و وابسته کردن، افراد باید برای زندگی در جامعه آماده شوند و با خدماتی که در مراکز بهزیستی دریافت می کنند به زندگی معمولی خود بازگردند.
این مقام مسئول با اشاره به وجود آسیب های اجتماعی در جامعه و نقش زوجین در کنترل این آسیب ها اظهارداشت: سازمان بهزیستی در راستای کاهش آسیب های اجتماعی طرح های آموزشی برای خانواده ها و زوجین در نظر گرفته است که با این آموزش ها زوجین به مهارت هایی مجهز شده تا با مسائلی از جمله خشونت های کلامی و رفتاری جلوگیری شود.
بهره مندی از خدمات مراکز اورژانس اجتماعی از طریق تلفن۱۲۳
کارشناس مسئول امورآسیب دیدگان اجتماعی بهزیستی یزد در خصوص نحوه بهره مندی افراد از خدمات مراکز اورژانس اجتماعی به بشارت یزد گفت: وقتی فردی احساس خطر کرد و یا در معرض خشونت قرار گرفت می تواند با خط۱۲۳تماس بگیرد تا کارشناسان و مسئولان سریع به محل اعزام شوند.
محبوبه داورانی در ادامه افزود: کارشناسان پس از اعزام به محل با بررسی شرایط ضمن ارائه خدمات مددکاری و روانشناسی، فرد را با مجوز قضایی وارد سیستم اورژانس اجتماعی کرده و اگر مشخص شود که فرد در معرض خشونت است، او را وارد سیستم خانه امن می کنند.