بازخوانی پرونده ۱۳۹۶ سپنتا نیکنام به بهانه رد صلاحیتش در انتخابات ۱۴۰۰:
رد صلاحیت عضو زرتشتی شورا به دلیل عدم التزام به اسلام
هیئت نظارت بر انتخابات شورای شهرهای استان یزد سپنتا نیکنام عضو زرتشتی شورای شهر یزد را با استناد به بند ج ماده ۳۳ یعنی عدم التزام به اسلام رد صلاحیت کرده است. به همین بهانه ماجرای لغو عضویت سپنتا نیکنام در شورای شهر یزد به دلیل زرتشتی بودن در سال ۱۳۹۶ را مرور خواهیم کرد.
در انتخابات شورای شهر یزد در سال ۹۶ با شکایت یکی از نامزدهای اصولگرا و شکست خورده انتخابات از سپنتا نیکنام به دلیل زرتشتی بودن او، شعبه ۴۳ دیوان عدالت اداری در حکمی عضویت او را به دلیل مسلمان نبودن معلق کرد.
نظرات مراجع تقلید در خصوص عضویت اقلیت های دینی در شوراها
آیتالله بیات زنجانی دربارهٔ عضویت اقلیتهای دینی در شوراها و مجلس معتقد است: طبعاً مراد از کافران کسانی هستند که درصدد سلطهاند اما کسانی که اگرچه از نظر اعتقادی با مسلمانان فرق داشته ولی دارای مشترکات عقیدتی با آنها هستند، یقیناً مشمول آیه نیستند.
آیتالله یوسف صانعی در این باره گفتهاست: “… مالیات که باید بدهد، جنگ که باید برود، حقوق مردم را که باید ادا کند، این بر میگردد میگوید این چه دموکراسی است؟! این چه جمهوریتی است که توده مردم را از یکدیگر جدا میکند؟ !… شورا مگر کارش قانونگذاری است، شورا یک نهاد اجرایی است، این شهردار باشد آن یکی نباشد، اینجا را خیابان بکشید، آنجا را خیابان نکشید، این سلطهای نیست تازه اگر سلطه هم باشد سلطه فرد نیست، سلطه شورا است، شورا این نظرش متبع است نه فرد که شما بگویید «ولن یجْعلالله لِلْکافِرِین علی الْمُومِنِین سبِیلاً»”
آیتالله سید علی سیستانی در پاسخ استفتاء در این مورد پاسخ داد: «مجرد استفاده از مهارتهای غیرمسلمان حرمت ندارد.»
در ۱۲ آبان یک عضو کمیسیون شوراها و امور داخلی مجلس شورای اسلامی اعلام کرد قانون انتخابات تغییر خواهد کرد تا هر یک از اقلیتهای دینی تنها هم به هم کیش خود رای بدهد.
مصوبه مجلس برای اصلاح قانون اساسی و شرکت اقلیت های دینی در انتخابات
در روز سهشنبه ۲۱ آذر ماه ۹۶ نمایندگان مجلس شورای اسلامی با اکثریت قاطع مقرر کردند که اقلیتهای دینی شناخته شده در قانون اساسی ساکن در شهرها و روستاهای کشور میتوانند نامزد انتخابات شوراهای اسلامی همان شهر و روستا شوند. در تبصره ماده یک این طرح آمده که اقلیتهای دینی شناخته شده در قانون اساسی ایران به جای اسلام باید به اصول دین خود اعتقاد و التزام عملی داشته باشند.
بازگشت به شورا با حکم مجمع تشخیص مصلحت نظام
این پرونده پس از اظهار نظرهای فراوان، به فقهای شورای نگهبان سپرده شد بود که در نهایت این شورا رای به لغو عضویت نیکنام داد اما با پیگیری و رایزنیهای اسفندیار اختیاری، نماینده ایرانیان زرتشتی در مجلس شورای اسلامی و همچنین محسن رضایی دبیر مجمع تشخیص مصلحت نظام، در جلسه ۳۰ تیر ۱۳۹۷ مجمع تشخیص، بیش از دو سومِ اعضاء به بازگشت سپنتا نیکنام به شورای شهر یزد رای دادند. مجمع در این نشست با مصوبه ای زمینه حضور اقلیتها در شوراهای شهر و روستا را فراهم کرد.
بر اساس تبصره ۱ ماده ۲۶، «اقلیتهای دینی شناخته شده در قانون اساسی به جای اسلام باید به اصول دین خود اعتقاد و التزام عملی داشته باشند».
نیکنام سر انجام در تاریخ ۳۰ تیر ۱۳۹۷ رفع تعلیق شد و پس از ماهها بر کرسی شورا تکیه زد. هرچند که سه سال بعد به همراه ونوس عامری که در روز بازگشتش به صحن شورا اشک شوق ریخت مجدداً به دلیل عدم التزام به اسلام و ولایت فقیه از شرکت در انتخابات شورای ششم بازماند.
Image processed by CodeCarvings Piczard ### FREE Community Edition ### on 2018-07-21 09:28:10Z | http://piczard.com | http://codecarvings.com