مشاور اجتماعی دانشگاه علوم پزشکی یزد با اشاره به هزینه ۵.۵ میلیونی بیماران کرونایی:

درآمد بیمارستان‌ها شدیداً افت کرده و دولت کمکی نمی‌کند/ نفس‌های نظام سلامت به شماره افتاده است

هر بیمار کرونایی ۵/۵ میلیون تومان هزینه روی دست دولت می‌گذارد و با کاهش عمل‌های جراحی درآمد بیمارستان‌ها شدیداً افت کرد. از طرفی به ازای بستری بیماران کرونایی به بیمارستان های دولتی کمکی نمی شود و اگر کمک ۳۵ میلیارد تومانی خیرین نبودند نمی‌توانستیم دوام بیاوریم. در جنگ با کرونا نفس‌های نظام سلامت به شماره افتاده است امیدوارم فرجی شود.

محمدحسن لطفی مشاور اجتماعی و مسئول پیگیری امور خیرین و سمن ها و رئیس دبیرخانه کارگروه سلامت دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی صبح دیروز در جمع اصحاب رسانه حاضر شد و ضمن پاسخ به سوالات خبرنگاران به تشریح طرح ″محله محوری پیشگیری و مقابله با بیماری کرونا″ در استان یزد پرداخت.

بیش از ۷۵ درصد سهم سلامت جامعه به عهده نظام سلامت نیست

وی با بیان اینکه بیش از ۷۵ درصد سهم سلامت جامعه به عهده نظام سلامت نیست، اظهار داشت: طبق یک تقسیم بندی جهانی برای تامین ۱۰۰ درصدی سلامت جامعه، مردم ۳۰ تا ۳۵ درصد نقش دارند و حاکمیت ۴۵ درصد مسئول تامین سلامت مردم است که شامل سیاست‌گذاری‌ها و برنامه‌ریزی‌های کلان دولت و اجزای حاکمیت می‌شود. بنابراین حدود ۲۰ تا ۲۵ درصد از سهم سلامت به نظام بهداشت و درمان تعلق دارد.

مشاور اجتماعی دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی یزد با اظهار امیدواری نسبت به اینکه روزی در کشور به این موضوع برسیم که از چند مرحله قبل‌تر کار پیشگیری و مشارکت‌های مردمی را آغاز کنیم، گفت: واقعیت این است که حاکمیت هم در طول این چند ماه اقدامات خوبی انجام داده ولی هنوز جای کار زیادی باقی مانده چرا که در همه حکومت های دنیا شعار ″حکمرانی خوب برای سلامت″ وجود دارد.

وجود افراد بیمار در یک جامعه نشانه ضعف حکمرانی است

وی ادامه داد: یعنی نقطه غایی حکومت آنها این است که مردم سالم باشند چرا که اگر سلامت مردم تامین شود امنیت و اقتصاد فعال و پویا هم به همراه آن خواهد آمد و بقیه اجزای فرهنگی و سیاسی جامعه هم شکل می گیرد. ولی وجود افراد بیمار در یک جامعه و عدم تحرک و تولید و اشتغال نشانه ضعف آن حکمرانی است. امیدواریم که ما هم روزی به این تقسیم بندی که سازمان جهانی بهداشت هم بر آن تاکید کرده است برسیم.

محمدحسن لطفی مشارکت‌های مردمی و پای کار آمدن قشرهای مختلف برای تامین نیازهای کادر درمان را بسیار خوب توصیف کرد و توضیح داد: مردم در حمایت‌ و تدارک و تامین ملزومات و نیازهای کادر بهداشت و درمان اعم از ماسک، شیلد، گان و دستکش و همچنین موارد تجهیزات پزشکی و بیمارستانی مثل دستگاه اکسیژن ساز و ونتیلاتور مورد نیاز در بخش مراقبت های ویژه بسیار خوب پای کار آمده اند اما در بخش دوم یعنی رعایت پروتکل‌ها بهداشتی آن‌طور که مورد انتظار کادر درمان بوده اتفاق نیفتاده است.

فرسودگی بیش از حد نظام سلامت کشور حاصل عدم ایفای نقش مردم است

وی فرسودگی بیش از حدی که بر نظام سلامت کشور مستولی شده را حاصل عدم ایفای نقش مردم دانست و افزود: برای این موضوع اخیراً طرح محله محوری پیشگیری و مقابله با بیماری کرونا تهیه شده است که امیدواریم از ابتدای هفته آینده اجرایی و توسط شهرداران و فرمانداران و بخشداران در محلات فعال شود تا این ۳۰ درصد نقش مردم در محلات محقق گردد. اگر طرح محله محوری که در همه دنیا از مدت ها قبل شروع شده را اجرا کنیم سهم ۳۰ درصدی مردم محقق خواهد شد و در این صورت می‌توان امیدوار بود که یک تا دو ماه آینده موج سوم را هم مهار کنیم.

لطفی با اشاره به کنترل نسبی بیماری کرونا در موج های اول و دوم عنوان کرد: روند بیماری کرونا در کشور نوساناتی داشت که این نوسانات برای کادر درمان خیلی خوب نبود. بعضی از کشورها حداکثر در موج دوم اپیدمی هستند و قله موج کوتاه تری هم دارند اما ما ۲ ماه است که در موج سوم قرار داریم که این بار متفاوت‌تر از گذشته است و تا تمهیدات و اتفاقات جدیدتری رقم نخورد مهار نخواهد شد.

هر بیمار کرونایی ۵ تا ۵.۵ میلیون تومان هزینه روی دست دولت می گذارد

وی با تقدیر از خیرین که در طول ۸ ماه شیوع بیماری کرونا به خوبی در صحنه حاضر شدند گفت: استقرار موسسات خیریه بیمارستانی در مراکز درمانی اتفاق بسیار خوبی بود که قبل از اپیدمی برای اولین بار در بیمارستان هایی که به بودجه های دولتی متکی بودند و در بحران‌ها دچار کسری بودجه می شدند آغاز شد. ۸۰ تا ۸۵ درصد هزینه های بیمارستان های دولتی از درآمدهای خود بیمارستان و بقیه آن هم توسط دولت تامین می شود اما بعد از شیوع کرونا با کاهش عمل های جراحی این درآمدها شدیداً افت کرد. از طرفی به ازای بیماران کرونایی به بیمارستان های دولتی کمکی نمی شود و از آنجا که هر بیمار کرونایی ۵ تا ۵.۵ میلیون تومان هزینه روی دست دولت می گذارد، یک تراز منفی بین درآمد و هزینه بیمارستان ها پیش آمد که اگر خیرین نبودند نمی توانستیم تا اینجا تاب آوری داشته باشیم.

کمک‌های ۳۵ میلیارد تومانی موسسات خیریه به بیمارستان های استان

مسئول پیگیری امور خیرین و سمن‌های دانشگاه علوم پزشکی یزد با اشاره به رضایت بیمارستان‌های استان از معطل نماندن کمک‌های خیرین در چرخه خزانه و فرایندهای زمان‌بر اداری اذعان کرد: این کمک ها علاوه بر موسسات خیریه توسط سمن های سلامت و انجمن های نیکوکاری نیز انجام شده به طوری که تاکنون سمن‌ها بالغ بر یک میلیارد و ۴۰ میلیون تومان و شبکه های بهداشت و درمان حدود یک میلیارد و ۴۰۰ میلیون تومان جمع آوری کرده‌اند و با احتساب گروه هایی که لوازم مصرفی پزشکی را فراهم کردند این عددها به ۳۵ میلیارد تومان می‌رسد.

وی با اشاره به طرح ایجاد کانون‌های سلامت محله توضیح داد: ترکیب این کانون ها به شکلی است که نماینده تمامی قشرهای جامعه در آن حضور داشته باشند. نماینده بهداشت وظیفه اصلی خود مانند ایزولاسیون را انجام می دهد و اعضای دیگر کانون بحث معیشتی را دنبال می کنند تا بیماران مجبور نباشند برای تامین مایحتاج ضروری زندگی خود از خانه خارج شوند. به همین منظور شهرداری، دولت و نهادهای درگیر بسته های حمایتی نقدی و غیر نقدی را در نظر خواهد گرفت. ضمن اینکه آموزش نیز یکی دیگر از وظایف این کانون هاست.

اکسیژن ضروری ترین نیاز امروز بیمارستان‌هاست

محمدحسن لطفی اضافه کرد: برخلاف اوایل شیوع کرونا که تجهیزات بیمارستانی مشکل چندانی نداشت و بیشتر کمک ها به سمت خرید لوازم مصرفی مورد نیاز کادر درمان هزینه می شد ولی اخیراً برای تهیه اکسیژن بیمارستان‌ها مصرف می شود. چرا که ضروری ترین نیاز بیماران فعلی علاوه بر داروهای کمکی، اکسیژن است. به جز بیمارستان ابرکوه که وزارت بهداشت برای خرید دستگاه اکسیژن ساز، تامین اعتبار کرده، در بقیه بیمارستان ها عملاً از همین موسسات خیریه کمک گرفته شده است.

وی با بیان به اینکه در طرح محله محوری شهرداران مناطق شهری و بخشداران مناطق روستایی محور کار هستند و در محلات و روستاهای استان کانون‌های سلامت محله را ایجاد می کنند، تصریح کرد: ترکیب این کانون ها از نمایندگان بسیج، هیئت‌های مذهبی، دانشجویان، نماینده بهداشت، هلال احمر و شهرداری تشکیل شده تا کلیه امورات محله خود را بر عهده بگیرند و حداقل نیازهای آنها را تامین کنند چرا که یکی از مشکلات امروز ما این است که بیماریابی و قرنطینه و ایزوله بیماران انجام نمی شود و در فاز نهفته، بیماری منتقل می‌شود.

در جنگ با کرونا نفس‌های نظام سلامت به شماره افتاده است

مشاور اجتماعی دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی یزد با اظهار امیدواری از اینکه با این طرح بسیجی وار به مقابله با کرونا بپردازیم خاطرنشان کرد: حقیقتاً مبارزه با بیماری کرونا همانند یک جنگ تمام عیار است. در این جنگ نفس‌های نظام سلامت به شماره افتاده و امیدواریم تفرجی حاصل گردد تا قوای کادر درمان تمدید شود

استان یزد همانند دیگر نقاط کشور با مشکل کمبود دارو مواجه است

وی با تاکید بر اینکه استان یزد همانند دیگر نقاط کشور با مشکل کمبود دارو مواجه است، یادآور شد: هر چند که به دلیل وجود تحریم‌های آمریکا و بالا رفتن تقاضای کاذب از سوی مردم برای استفاده از داروهای کرونایی مدیریت دارو در استان سخت شده است اما تا این لحظه کم نگذاشته ایم و استان هم سعی کرده است که حداقل نیازهای دارویی را تامین کنند.

دیدگاهتان را بنویسید