خطر نابودی صنایع و کسب و کارهای بزرگ با «بی توجهی به نوآوری و توسعه»
پیش رویداد دانشجویی چادرو ۲۰۲۴ با محورهای هوش مصنوعی و هوشمندسازی توسط شرکت صنعتی و معدنی چادرملو در دانشگاه یزد برگزار شد
امیر شنوا، مدیر مرکز نوآوری نوچاد: چنانچه شرکت های بزرگ نتوانند روندهای تکنولوژی را شناسایی و در مسیر نوآوری و توسعه به روزرسانی شوند و توسعه محصول نداشته باشند، محکوم به شکست خواهند بود
محسن سلیمان دهکردی، مدیر امور معدن مجمتع معدنی و صنعتی چادرملو: استفاده از اینترنت اشیا در مجتمع معدنی چادرملو یکی از تجربههای موفق و گامهای بلندی است که در جهت کاهش هزینه های سوخت، افزایش بهره وری و افزایش راندمان عملیاتی در این مجموعه اتفاق افتاده است و این افتخار بزرگی است که این توفیقات از سوی شرکت های دانش بنیان داخلی و از سوی متخصصان داخلی در این حوزه حاصل شده است. دومین تجربه موفق نیز استفاده از سیستم های پهبادی برای برداشت ماهیانه است که بخشی از هزینه های تولید را کاهش می دهد
مهدی قیصری، مدیر دفتر فنی مجتمع صنعتی شرکت معدنی و صنعتی چادرملو: چادرملو به عنوان یکی از معدود صنایع فولاد ایران است که فعالیتهای رباتیک در آن عملیاتی شده است. این موضوع به دلیل دما و شرایط محیطی نامساعد وانتهای فولادی بسیار حائز اهمیت است.
در پیش رویداد دانشجویی «چادرو ۲۰۲۴» در دانشگاه یزد مطرح شد:
- پیش رویداد دانشجویی چادرو ۲۰۲۴ با محورهای هوش مصنوعی و هوشمندسازی توسط شرکت صنعتی و معدنی چادرملو در دانشگاه یزد برگزار شد
- امیر شنوا، مدیر مرکز نوآوری نوچاد: چنانچه شرکت های بزرگ نتوانند روندهای تکنولوژی را شناسایی و در مسیر نوآوری و توسعه به روزرسانی شوند و توسعه محصول نداشته باشند، محکوم به شکست خواهند بود
- محسن سلیمان دهکردی، مدیر امور معدن مجمتع معدنی و صنعتی چادرملو: استفاده از اینترنت اشیا در مجتمع معدنی چادرملو یکی از تجربههای موفق و گامهای بلندی است که در جهت کاهش هزینه های سوخت، افزایش بهره وری و افزایش راندمان عملیاتی در این مجموعه اتفاق افتاده است و این افتخار بزرگی است که این توفیقات از سوی شرکت های دانش بنیان داخلی و از سوی متخصصان داخلی در این حوزه حاصل شده است. دومین تجربه موفق نیز استفاده از سیستم های پهبادی برای برداشت ماهیانه است که بخشی از هزینه های تولید را کاهش می دهد
- مهدی قیصری، مدیر دفتر فنی مجتمع صنعتی شرکت معدنی و صنعتی چادرملو: چادرملو به عنوان یکی از معدود صنایع فولاد ایران است که فعالیتهای رباتیک در آن عملیاتی شده است. این موضوع به دلیل دما و شرایط محیطی نامساعد وانتهای فولادی بسیار حائز اهمیت است.
علی کریم پور ملکی، ناهید عنصری/ پیش رویداد دانشجویی چادرو ۲۰۲۴ با محورهای هوش مصنوعی و هوشمندسازی توسط شرکت صنعتی و معدنی چادرملو در دانشگاه یزد برگزار شد.
مدیر مرکز نوآوری نوچاد در این رویداد با تشکر از همکاری کارشناسان مجتمع صنعتی چادرملوی یزد، از دانشجویان نیز که در قالب انجمنهای علمی دانشجویی دانشگاه یزد، بازوی فکری و اجرایی این رویداد بودند تشکر و قدردانی کرد و گفت: در خصوص طرح «سفر به جنگل نوآوری» باید گفت که این طرح در واقع به معنای استفاده از هر فضای سرسبزی است تا فرصت رشد درختان و گیاهان را بتوانیم ایجاد کنیم. همچنین تهدیدهایی که برای گیاهان وجود دارد و نیز فرصتهایی که پیش روی آنهاست را نیز در این طرح مورد توجه قرار می گیرد.
“امیر شنوا” با اشاره به تجربه سراسر جهان برای سفر به «جنگل نوآوری» تصریح کرد: در این تجربه هم شاهد دشتهای سرسبز هستیم و هم شاهد زمینهای سنگلاخی، هم درههای عمیق و هم کوههای بلند و مرتفع و هم بارشهای فراوان و هم طوفان و کولاک را شاهد هستیم. در واقع در قالب “سفر به جنگل نوآوری” میخواهیم بدانیم که چه اتفاقاتی برای دنیای صنعت و تکنولوژی رخ خواهد داد. لذا در این سفر بخشهای مختلف جنگل را بررسی میکنیم و به صورت مرحله ای اتفاقاتی که رخ میدهد را مورد واکاوی قرار میدهیم.
«عدم توسعه و نوآوری» بزرگترین تهدید صنایع بزرگ است
“شنوا” ادامه داد: در مرحله اول، درختان سوخته را داریم که استعارهای از صنایع بزرگ است که احساس کردند دیگر نیازی به نوآوری و توسعه ندارند و مسیر توسعه خود را بستند و تهدیدات را نادیده گرفتند. یکی از شاخصترین این صنایع، شرکت “نوکیا” بود. شرکتی که نزدیک به ۹۰ درصد بازار تلفن همراه را در اختیار داشت و چون نیازی به توسعه و نوآوری در خود ندید، بعد از مدتی با آمدن گوشیهای هوشمند کمتر از ۲ درصد از سهم بازار را توانست در اختیار بگیرد. البته مثالهای دیگری نیز وجود دارد مانند تاکسیهای اینترنتی که آمدند و بازار را در اختیار خود گرفتند.
وی تأکید کرد: چنانچه نتوانیم روندهای تکنولوژی را شناسایی کنیم و در مسیر نوآوری و توسعه خودمان را به روزرسانی کنیم و توسعه محصول نیز نداشته باشیم، محکوم به شکست خواهیم بود و این استعاره درختان سوخته، صنایع قدرتمندی هستند که دیگر وجود ندارند.
مدیر مرکز نوآوری نوچاد با اشاره به مرحله دوم در سفر به جنگل نوآوری اظهار کرد: این بخش، بخش صعبالعبوری است که یک سری درختان تنومند دارد ولی رو به زوال و افول هستند. در واقع این درختان استعاره از فعالیت های اقتصادی هستند که روزی مثال برجسته در حوزه ثروت و مکنت مالی بودند و نمونه ای را که میتوان در این حوزه مثال زد “معدن” است. شاید تا چندی پیش اگر میخواستیم بگوییم کشوری ثروتمند است می گفتیم معادن زیادی دارد و یا افرادی که حتی یک معدن را در اختیار داشتند به عنوان افراد ثروتمند میشناختیم، اما امروزه میبینیم که این صنعت شادابی و طراوت قبل را ندارند.
وی ادامه داد: در واقع اعداد و ارقام نشان میدهند که ارزش بازار شرکتهای معدنی در چه حدی است و همچنین ارزش بازار آنها را میتوان با شرکتهای تکنولوژیک مقایسه کرد. نمودار نزولی این شرکتها بیانگر وضعیت بحرانی آنها بوده و در بین ده شرکت برتر دنیا از نظر بازار هیچ یک از شرکتهای معدنی حضور ندارند. شرکت «BHP» که اولین شرکت معدنی از نظر ارزش بازار است، در رتبه 122 قرار دارد و مجموع ارقام و اعداد بیانگر این مطلب است که ارزش بازار ۲۲۲ شرکت معدنی ۱.۶ تریلیون دلار است و ارزش بازار شرکت فناوری «NVIDIA» به تنهایی ۳.۴ تریلیون دلار است. بنابراین ارقام نشان میدهد که اکنون صنایعی که به سمت تکنولوژی حرکت نمودند، تأثیرگذار هستند.
“شنوا” با بیان این مطلب که درختان تنومند استعاره از صنایعی بزرگ است که معدن یکی از آنهاست، اظهار کرد: بنابراین صنایع بزرگ برای اینکه همچنان مسیر رشد را طی نمایند ناگزیرند که از تکنولوژیها در فرایند خود استفاده نمایند. در واقع بررسی روند ۲۰ ساله شرکتهای معدنی از نظر ارزش بازار بیانگر این است که روند رشد آنها همیشگی نبوده است. در مرحله سوم سفر به جنگل نوآوری میرسیم به درختان سرسبز و جوان و رو به رشدی که مناطق صعبالعبور را پشت سر گذاشته و در حال رشد هستند. حتی در کنار آنها صنایع جدیدی هستند که در قالب جوانههای پرامید ایجاد می شوند.
شرکتهای برتر دنیا در حوزه فروش و ارزش، شرکتهای تکنولوژیک هستند
وی با بیان این مطلب که ده شرکت برتر دنیا از نظر ارزش بازار، شرکتهای برتر از نظر تکنولوژی هستند، تصریح کرد: شرکت “آرامکو” (شرکت نفت عربستان) نیز به این دلیل در بین ده شرکت برتر دنیاست که اکنون در حوزه ترندهای تکنولوژیک در حال سرمایهگذاری است. همچنین شرکتهایی که در حوزه تکنولوژی فعالیت دارند روند چند ساله اخیر آنها صعودی بوده است. روندهای نزولی آنها نیز مربوط به شرایط شیوع کرونا بوده که همه صنایع را متأثر نموده است. بنابراین بسیاری از صنایع برتر، صنایعی هستند که در حوزه تکنولوژی فعال بودهاند. در حال حاضر نیز تأثیرگذاری در حوزه خلق ارزش مربوط به صنایعی است که در حوزه تکنولوژی فعال هستند.
مدیر مرکز نوآوری نوچاد ادامه داد: در مرحله چهارم سفر به جنگل نوآوری می رسیم به جوانههای پرامید که میتواند استفاده از فرصتها و ترندهایی باشد که برای توسعه کسب و کارهای نوآورانه وجود دارد. آینده دنیا، صنعت و تکنولوژی حول همین جوانهها قرار دارد. روندهایی نظیر هوشمندسازی و اینترنت ۵G و …. مسائلی هستند که صنایع بزرگ باید حتماً در فرآیند خود دخیل نمایند تا بتوانند همچنان با هزینهای مناسب و راحت و با خلق ارزش مناسبتر فعالیت داشته باشند. بخش معدن نیز مستثنی نبوده و روندهایی وجود دارد که میتوانیم به استفاده از تکنولوژی های جدید در فرآیندهای معدن و صنایع معدنی اشاره کنیم. بحث استفاده از تکنولوژی یکی از مسائلی است که در حوزه معدن وجود دارد و بازیابی باطله ها و اقتصاد چرخشی نیز در حوزه معدن به عنوان یک روند مطرح است.
“شنوا” با اشاره به اینکه بر اساس مطالعهای درباره ۱۷۵۹ استارت آپ در سرتاسر دنیا، هشت روند و نوآوری برتر در حوزه معدنی مشخص شده است؛ اظهار کرد: اکثر ترندها مانند اتوماسیون، هوش مصنوعی، تکنولوژیهای پوشیدنی و … حول تکنولوژی می باشد. همچنین هوش مصنوعی و هوشمندسازی نیز دو ترندی هستند که نقش اصلی را در این فرآیند دارند و باید دید که صنایع بزرگ باید چه برنامهای در این حوزهها داشته باشند و در این راستا چادرملو چه اقداماتی انجام داده است؟
وی با بیان این مطلب که مهمترین کلان روندهای دنیا تا سال ۲۰۵۰ شامل تغییرات جمعیتی و نیز تغییرات اقلیم آب و هوای جهانی است، تصریح کرد: این تحولات یک سری از شرایط را برای صنایع بزرگ دیکته میکند و وقتی صحبت از افزایش جمعیت میشود میزان نیاز به مواد معدنی نیز افزایش یافته و در نتیجه باید مقدار بیشتری ماده معدنی استخراج گردد که قطعاً ذخیرههای باقی مانده نیز عیار پایینتری دارند. مهمترین چالشهایی که تا سال ۲۰۵۰ در بخش معدن با آن مواجه هستیم عبارت خواهند بود از: استفاده از ذخایر با عیار پایین، استخراج از اعماق بیشتر و استخراج از معادن عظیم مقیاس، استفاده از انرژیهای تجدیدپذیر، تغییر روش روباز به زیرزمینی و نیز استفاده از سنگشکنها و آسیابهای عظیم برای فرآوری مواد معدنی.
استراتژی شرکت های بزرگ در خصوص چالشها
“شنوا” با اشاره به این مطلب که با توجه به چالشها و روندهایی که وجود دارد و با توجه به اینکه دنیا به سمت تکنولوژی در حرکت است، صنایع نیز ناگزیر از حرکت به این سمت هستند، بیان کرد: در واقع باید استراتژی شرکتهای بزرگ معدنی در روزگار تکنولوژی مورد ملاحظه قرار گیرد. باید فعالیتهای معدنی را از مسیری پیش ببریم که هم اثرات زیست محیطی کمتری داشته و هم در راستای توسعه پایدار باشند که این توسعه پایدار سه اصل محیط زیست، اقتصاد و اجتماع را در بر میگیرد.
وی ادامه داد: در واقع استراتژی شرکتهای بزرگ باید این باشد که مدیریت تحول گذار به سوی معدنکاری نوین (Modern Mining) را داشته باشند، البته با در نظر گرفتن دو مورد از ملاحظات یعنی حفاظت محیط زیست و توسعه پایدار. همچنین لازم است که یک برنامه عملیاتی برای حل چالشها و مسئلهها به صورت نوآورانه را داشته و سرمایهگذاری خطرپذیر بر روی استارتآپها صورت گیرد، توانمندسازی متخصصین انجام شود و بسترسازی برای جذب متخصصین، حمایت از شرکت های فناور و ایجاد یک شبکه فناور برای سهولت دسترسی را در دستورکار قرار دهند.
چادرملو زنجیره کامل ارزش فولاد را دارد
“شنوا” با بیان این مطلب که شرکت چادرملو نیز در این حوزه مستثنی نبوده و یکی از شرکتهای فعال در بورس ایران است، گفت: چادرملو همچنین یکی از معدود شرکتهایی است که زنجیره کامل ارزش فولاد از اکتشاف تا تولید محصول نهایی را دارد و به سمت ایجاد یک اکوسیستم نوآوری رفته و این اقدام برای گذار به سوی معدنکاری نوین و همسو شدن با ترندهای روز دنیا انجام میگیرد.
وی همچنین درباره پلتفرم ایجاد شده از سوی شرکت چادرملو بیان کرد: این پلتفرم در واقع یک شبکه کامل نوآوری ذیل شرکت چادرملو است که از این طریق چادرملو تمام ابزاری که برای مدرن سازی فعالیتها نیاز دارد را در داخل این پلتفرم در نظر گرفته است. بخشی از این پلتفرم مربوط به حمایت از پایاننامهها و پژوهشهای فناورانه است که در قالب آییننامه ها به صورت نظاممند برنامهریزی شده است. بخشی از فعالیتهای این پلتفرم نیز توسط مرکز نوآوری نوچاد انجام میشود. این رویداد در راستای توسعه کسب و کار بوده و مقر این مرکز در پارک علم و فناوری یزد است و اقداماتی از قبیل برگزاری رویداد، جذب ایده، توانمند سازی، شتابدهنده و توسعه کسب و کار را در بر میگیرد. با توجه به اینکه تمرکز این رویداد بر جذب ایده و استارت آپ است همچنان فراخوان ادامه داشته و از طرح های دانشجویی در این راستا استقبال میکنیم.
بن بستها همان فرصت های خلق ایده هستند
پویا پاکنژاد، دکترای مدیریت رسانه و فعال اکوسیستم کارآفرینی نیز در این رویداد با ابراز خرسندی از اینکه امروز در یکی از قدیمی ترین شهرهای دنیا درباره مسائل نوآوری بحث می شود، اظهار کرد: عنوان ارائه من در ستایش بنبست است؛ زیرا بسیاری از همنسلان من اکنون در قاره آمریکا و اروپا به سر میبرند و هنگامیکه از آنها در این باره سوال نمودم گفتند به این دلیل است که ما به بن بست رسیده بودیم. اما من براین باورم که بن بست اولین قدم برای احتمال نوآوری است و نوآوری زمانی رخ می دهد که میپذیریم به جایی رسیدیم که از این مسیر دیگر نمی توان به طور مستقیم طی طریق کرد.
وی ادامه داد: ما موجوداتی هستیم که بقای خود را مدیون همین بنبست هستیم و طول عمر ما وابسته به تجربه نوآوری است. در واقع دویست هزار سال قبل در مسیر تکامل، همزمان با پیدایش این انسان خردمند، کره زمین در حال تغییرات زیست محیطی و در حال خشک شدن بود و تعداد بسیار محدودی از انسانها توانستند ادامه حیات یابند که بن بست را پذیرفته و نوآوری کردند و به سمت دریا رفتند.
پاکنژاد با بیان اینکه زمانی که از نوآوری سخن به میان میآید اولین چیزی که به ذهن متبادر می شود، تشخیص مسئله است گفت: در بسیاری از موارد ما متوجه مسئله نیستیم و همانگونه که ممکن است متوجه نباشیم که هوش مصنوعی در حوزه معدنی تا چه اندازه میتواند ایفای نقش نماید. همچنین مسئله حائز اهمیت دیگر در حوزه نوآوری، مسئله رویا و نیز داده محوری است. بنابراین در بسیاری موارد این بن بستها بسیاری از تهدیدها را به فرصت تبدیل می کنند.
امروزه فعالیت رباتیک در حوزه معدن بسیار حائز اهمیت است
ولی درهمی، استاد دانشکده مهندسی کامپیوتر دانشگاه یزد نیز در این رویداد با اشاره به این مطلب که کنار هم قرار گرفتن پژوهشگرها وکنشگرها بسیار ارزشمند است، اظهار کرد: ترندهای هوش مصنوعی در حوزه صنعت عبارت است از تحول دیجیتال که پس از جمع آوری دیتا باید به یافتن الگوها بپردازیم و برای تغییر باید استراتژیها را تغییر دهیم. همچنین در حوزه رباتیک هم میتوانیم فعالیت داشته باشیم که البته سخت است. بنابراین فعالیت رباتیک نیز امروزه در حوزه معدن مورد نیاز است.
بهره گیری از هوش مصنوعی برای کاهش نیروی انسانی در حوزه معدن
محسن سلیمان دهکردی، مدیر امور معدن مجتمع معدنی چادرملو نیز در این رویداد درباره چالشهای حوزه معدن گفت: این چالشها در سالهای آخر عمر معدن اهمیت بیشتری دارد و ناچاریم برای ارزیابی فرصتها، بیشینه ذخیره استخراج را بر اساس حداکثر خروجی ممکن، در نظر بگیریم. در این راستا باید از یک سری ابزارها برای استخراج بیشینه کمک بگیریم. اما متأسفانه در حوزه رباتیک بخصوص در رابطه با معدن هنوز گامهای بلندی برداشته نشده است. زمانیکه عمر معدن رو به اتمام است، باید استفاده از نیروی انسانی در حوزه استخراج را تا حد امکان کاهش دهیم و لذا استفاده از ابزارهای رباتیک میتواند موثر باشد، همان طور که در کشورهای صنعتی استفاده از ربات را در حوزه استخراج از معدن دارند.
وی همچنین ضمن عرض تسلیت حادثه معدن زغالسنگ طبس، تصریح کرد: چنانچه از سیستمهای هوشمند و رباتیک استفاده شده بود، قاعدتاً آمار فوتیها بسیار کاهش مییافت. علاوه بر آن در حوزه زیست محیطی میتوانیم گامهای بلندی در راستای استفاده از هوش مصنوعی برداریم. در گذشته ناچار بودیم برای نقشهبرداری حوزه معدن از یک نقشهبردار استفاده کنیم، اما امروزه با استفاده از سیستمهای دیجیتال و تصویربرداری پهبادی، هم مدت زمان دست یابی به داده ها کاهش یافته و هم حوادث حین کار نیز به شدت کاهش می یابد. بنابراین اینها حوزههایی است که می توان در بستر هوش مصنوعی بهره ببریم.
ورود چادرملو به استفاده از هوش مصنوعی در حوزه معدن
مهدی قیصری، مدیر دفتر فنی مجتمع صنعتی شرکت معدنی و صنعتی چادرملو نیز در این رویداد ضمن تقدیر و تشکر از دست اندرکاران برگزاری این رویداد به منظور افزایش همکاری بخش دانشگاهی و بخش صنعتی برای یافتن راهکارهایی در حوزه تولید و توسعه پایدار، گفت: در حوزه مجتمع صنعتی چادرملو، صحبت از هوش مصنوعی نیاز به چندین رویداد دارد. یک مستر پلن در دنیا وجود دارد که به صورت تخصصی مربوط به حوزه فولاد است و پلتفرمی متعلق به اتحادیه اروپاست که در حوزه انقلاب صنعتی نسل چهار بوده و شامل پنج ستون مهم است.
وی ادامه داد: به طور کلی فضای صنعت فولاد فضایی است که با «بیگ دیتا» سر و کار دارد و یکی از برنامههای ما پردازش و تحلیل این دادههاست. بنابراین بسترسازی در این حوزه فراهم شده است که به برخی از آنها چادرملو ورود کرده است. البته این مباحث بیشتر مربوط به حوزه تولید است، اما باید نگاهمان نگاه زنجیرهای، یعنی به صورت ارتباط برقرار کردن میان پارامترهای مختلف برای حضور در بازار بزرگ فولاد باشد.
قیصری، با تأکید بر اهمیت شبیهسازی و نیز فعالیتهای رباتیک در حوزه فولاد تصریح کرد: چادرملو به عنوان یکی از معدود صنایع فولاد ایران است که فعالیتهای رباتیک در آن عملیاتی شده است. این موضوع به دلیل دما و شرایط محیطی نامساعد وانتهای فولادی بسیار حائز اهمیت است.
صنعت امروز به نیروی ماهر و متخصص نیاز دارد
احمدرضا فقیه خراسانی، رئیس پردیس فناوری و صنعتی دانشگاه یزد، در خصوص زیست بوم مورد نیاز برای فناوریهای نوین در حوزه معدن اظهار کرد: دنیای امروز صرفاً برپایه مقاله نویسی و انجام تحقیقات صرف نیست؛ بلکه باید نگاه ما در راستای حل مشکلات کشورمان باشد. در کشور هم عطش برای جستجوی کار وجود دارد و هم عطش برای جستجوی نیروی انسانی ماهر و قوی، اما چرا این ارتباط برقرار نمی شود؟ من همواره به صنعتگران هشدار میدهم که از من نخواهید نیروی خوب به شما معرفی کنم بلکه از من بخواهید که نیرویی که پتانسیل خوب شدن دارد را معرفی کنم. در واقع در همه صنایع در حال حاضر چالش نیروی انسانی معضل بزرگی است و به باور من این نیروی انسانی باید مهارتی یا تخصصی داشته باشد.
وی ادامه داد: مرکز نوآوری نوچاد می تواند یک اکوسیستمی فراهم آورد که سه ضلع مثلث یعنی دولت به عنوان مرکز تعیین قوانین و مقررات، دانشگاه به عنوان محیطی مملوء از دانش و ایده و آگاهی و نیز منابع انسانی را به هم مرتبط نماید.
ولی درهمی، استاد دانشکده مهندسی کامپیوتر دانشگاه یزد نیز در ادامه در خصوص گامهای لازم برای ایدهپروری، گفت: مورد اول در این زمینه بحث مسئله شناسی و شناخت شرایط مسئله است، مورد بعد ارزش شناسی و محاسبه درست هزینه و فایده است و نکته دیگر بهره گیری از مبانی علمی است. همچنین یکی دیگر از مباحث در این حوزه بحث زیرساخت است؛ به عنوان مثال زمانیکه بخواهیم در خصوص قطعی برق ایده دهیم باید بدانیم که آیا زیرساخت های لازم در کشور موجود هست؟
بازار رقابتی، همه را ناگزیر به استفاده از هوش مصنوعی کرده است
وی درباره بحث تهدیدها نیز تصریح کرد: توقع بی جا و انتظار معجزه از هوش مصنوعی نیز نباید داشته باشیم، زیرا هوش مصنوعی بر اساس دادههایی که دریافت میکند و در قالب الگوهای مشخص، خروجی مشخصی ارائه میدهد، همچنین عدم آمادگی و نیز مسئله امنیت باید مورد توجه باشد. بنابراین در حوزه هوش مصنوعی ناگزیر به استفاده از این امتیاز هستیم زیرا در بازار رقابتی اگر از امکانات و امتیازات استفاده نکنیم، دیگر رقیبان استفاده کرده و محصولاتی با کیفیت بهتر و قیمت مناسب تر به بازار ارائه خواهند نمود و البته دانش های جدید نیاز به نیروی متخصص برای بهره گیری صحیح از آنها دارد.
تجربه های موفق هوش مصنوعی در حوزه معدن
محسن سلیمان دهکردی، مدیر امور معدن مجمتع معدنی و صنعتی چادرملو نیز در این رویداد در خصوص تجربههای موفق در زمینه استفاده از هوش مصنوعی گفت: استفاده از اینترنت اشیا در مجتمع معدنی چادرملو یکی از تجربههای موفق و گامهای بلندی است که درجهت کاهش هزینه های سوخت، افزایش بهره وری و افزایش راندمان عملیاتی در این مجموعه اتفاق افتاده است و این افتخار بزرگی است که این توفیقات از سوی شرکت های دانش بنیان داخلی و از سوی متخصصان داخلی در این حوزه حاصل شده است. دومین تجربه موفق نیز استفاده از سیستم های پهبادی برای برداشت ماهیانه است که بخشی از هزینه های تولید را کاهش می دهد.
وی ادامه داد: همچنین استفاده از رادارهای زمینی نیز تجربه موفق دیگری است، در واقع استفاده از بسیاری از تجهیزات در حوزه معدنی ارزش افزوده بالایی را ایجاد خواهد نمود و مجموعه معدنی و صنعتی چادرملو به نحو احسن از تجهیزات رادارهای زمینی بهره گرفته است. لذا توانستیم میزان ذخیره استخراج این مجموعه از 4 میلیون تن در سال ۱۴۰۳ به ۷ میلیون تن در سال برسانیم. همچنین دراین مجموعه در حوزه تولید سخت باید از هوش مصنوعی بهره گرفته شود که در این زمینه نیاز به همراهی دانشگاه داریم. همچنین استفاده از هوش مصنوعی در حوزه بهره وری آب مورد نیاز، مورد توجه است، زیرا باید میزان استفاده از منابع مختلف آبی مدیریت و ساماندهی شود.
مهدی قیصری، مدیر دفتر فنی مجتمع صنعتی شرکت معدنی و صنعتی چادرملو در پایان در خصوص مدل سازی بر اساس دیتاها گفت: در ایران در حوزه صنعت فولاد به تجهیزات لازم دسترسی داریم اما تفاوت ما با جهان استفاده از دیتاها برای تولید دانش فنی است. همچنین زیرساخت ها در حوزه رباتیک را چادرملو وارد ایران نموده است. بنابراین صورت مسئله و مسیری که دنیا در این زمینه طی کرده است معلوم است و نیز چشم انداز آینده نیز مشخص است و باید دید که چگونه می توانیم این مسئله را حل نماییم. باید به گونه ای خود را منطبق کنیم که از زمان و از حداکثر دانش و پتانسیل خود بهره ببریم.