جشن ۹۲ سالگی جلال مجیبیان ، بزرگداشت جلیل طیبات

تقدیر از دو چهره ماندگار و دانش آموخته دبیرستان ایرانشهر بمناسبت هفته معلم و همزمان با جشن نیمه شعبان   شام نیمه شعبان دبیرستان قدیمی ایرانشهر میزبان جمعی از دانش آموختگان و فرهنگیان سابق و فعلی برای مراسمی متفاوت بود؛…

تقدیر از دو چهره ماندگار و دانش آموخته دبیرستان ایرانشهر بمناسبت هفته معلم و همزمان با جشن نیمه شعبان

 

شام نیمه شعبان دبیرستان قدیمی ایرانشهر میزبان جمعی از دانش آموختگان و فرهنگیان سابق و فعلی برای مراسمی متفاوت بود؛ جشن تولد ۹۲ سالگی دکتر جلال مجیبیان و بزرگداشت استاد جلیل طیبات

در مراسمی با حضور اهالی فرهنگ و ادب یزد از این ۲ چهره ماندگار و دانش آموخته دبیرستان ایرانشهر تجلیل شد.

دبیرستان ایرانشهر به عنوان اولین دبیرستان ساخته شده در شهر یزد، پرورش دهنده نام آورانی است که هرکدام در ساحت علم یا ادب ایران زمین می درخشند. نام هایی چون کریم پیرنیا دکترحسین پاپلی دکتر حاجب مرتاض دکتر جلال مجیبیان دکتر مهدی بهزاد دکتر ابوالقاسم قلم سیا وسنگ بنای دانش و هنرشان در این دبیرستان نهاده شد و اگر سری به دفتر این قدیمی ترین دبیرستان یزد بزنید دیوار آن را مفروش به مفاخری خواهید دید که بعضا شهرتی جهانی دارند.

 حال این دبیرستانِ تاریخی یزد در شب نیمه شعبان و بمناسبت پاسداشت مقام معلم میزبان جمعی از فرهنگیان و اهالی ادب یزد بود تا از ۲ چهره ماندگار استان و دانش آموخته این دبیرستان تجلیل کند. به همت مدیر و همکاران دبیرستان ایرانشهر و مدیر عامل موسسه مردم نهاد فرهنگستان ایرانشهر از دکتر جلال مجیبیان و  استاد جلیل طیبات و همچنین دبیران این مدرسه در بزمی پر نور وسرورتجلیل شد.

زاد روز دکتر جلال مجیبیان بهانه این  جشن شد و از وی به عنوان دانش آموخته این دبیرستان در حضور مسئولان آموزش و پرورش و دبیران ایرانشهر تجلیل شد. در ادامه ایرن مراسم به پاس چند دهه تلاش علمی، اجتمایی و فرهنگی از استاد جلیل طیبات به عنوان پیشکسوت فرهنگیان یزد و دانش آموخته و معلم دبیرستان ایرانشهر تجلیل و تقدیر شد.

در ابتدای  این مراسم اکبر خداداد، مدیر دبیرستان ماندگار ایرانشهر ضمن عرض خیر مقدم به دبیران و خانواده های آنها ودیگر مهمانان از ماندگاری و مانایی معلم سخن گفت شغل معلمی را مایه مباهات و افتخار دانست .

همچنین در این مراسم از دو تن از اصحاب رسانه نیز تجلیل شد. از مدیر مسئول «گاهنامه روز جنوب» به دلیل پرداختن به پیشینه فرهنگی استان یزد و جواد آذرنگار، مدیر گروه رسانه ای مطبوعاتی بشارت نو به دلیل همسویی و هم آوایی واطلاع رسانی به فرهنگیان ذکر خیر و تجلیل شد.

گفتنی است جلال مجیبیان بنیانگذار بیمارستان مجیبیان و متخصص زنان و زایمان است که بسیاری از یزدی ها در بیش از نیم قرن فعالیت وی دیده به جهان گشودند و خدمات شایانی به مادران این دیار نموده است.

 

تاریخچه دبیرستان ایرانشهر

دبیرستان ایرانشهر، نخستین دبیرستان شهر یزد است که در تاریخ ۴ تیر ۱۳۷۷ با شمارهٔ ثبت ۲۰۴۸ بهعنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.

این دبیرستان در سال تحصیلی ۱۳۰۶-۱۳۰۷ شروع به کار کرد. در ابتدا بخاطر نداشتن بنای مستقل کلاسهای آن در دبستان دولتی شماره یک یزد برگزار میشد. در سال تحصیلی ۱۳۱۱-۱۳۱۲ دبیرستان مستقل شد و اداره آن به سیدمهدی استوار مدیر دبستان دولتی شماره دو واگذار شد و به  نام مدرسه دولتی شماره یک نامیده شد.

درسال ۱۳۰۷ زمینی به مساحت نزدیک به ۱۸۰۰۰ متر مربع و زیربنای ۶۰۰۰ متر مربع برای این دبیرستان در نظر گرفته شد. این زمین بخشی از ملک کاروانسرای نوابی بود که مالک آن، نواب آقا حسین به اداره فرهنگ وقت برای ساخت دبیرستان اهدا کرد. زمینهای اطراف در آن زمان کاربرد کشاورزی داشتند و بخش شمالی آن گورستانی قدیمی بود. عملیات ساختمانی در ۱۵ فروردین ۱۳۰۵ آغاز گردید و در مهرماه ۱۳۰۵ مراحل گودبرداری و پیکنی و در اردیبهشت ماه ۱۳۰۶ پیها آماده شد. نخستین سنگ بنای این ساختمان با حضور علیاصغر حکمت وزیر فرهنگ و معارف وقت بنا نهاده شد و در آبان ماه ۱۳۱۰ تمام کارهای ساختمان به پایان رسید. عملیات ساختمانی آن در ۱۳۱۳ پایان یافت. در فروردین آن سال علیاصغر حکمت دبیرستان را افتتاح کرد و به نام ایرانشهر نامگذاری شد.

هزینه ساخت این بنا در سال اجرا برابر با هفتصد و شصت هزار ریال معادل هفتاد و شش هزار تومان بوده که از محل اعتبارات دولتی تامین شدهاست.

سرپرستی دبیرستان تا آذر ماه ۱۳۱۴ با رییس فرهنگ وقت بود و تا هشت سال رییس مستقلی نداشت. از آذر ماه ۱۳۱۴ مهندس احمد طاهری به سمت رییس دبیرستان منصوب و از تهران به یزد اعزام شد.

ساختمان این دبیرستان از طاقهای ضربی و با معماری جمع زیادی از استادکاران یزدی از جمله علیاکبر خرمی (معرف به اکبر آخوند)، حسینعلی محمودی مهریزی، علیاکبر گلاب، محمود خوشزبان، محمدابراهیم رمضانخانی و طراحی آندره گدار فرانسوی با خشت و گل و آجر ساخته شدهاست.

رواق جلوی کلاسها سایهبان و محافظ خوبی در برابر تابش گرم و سوزان خورشید کویر است و جهت جانمایی آن بر این اساس صورت گرفتهاست.ساختمان بر روی لایههایی از رسوبات ماسهای مستحکم که حاصل آبرفتها و رسوبات دیرینه طبیعی است واقع گردیدهاست. مصالح کار رفته در این بنا عبارت است از آجر، گچ، آهک، کاشی، کاهگل.

از پنجرههای باریک و بلند در نماسازی و قوسهای استوانی در سر در ورودی سالن اجتماعات استفاده شدهاست. قوسهای تخم مرغی مشخصه معماری عصر ساسانی و قوسهای خیزدار ویژگی عصر صفوی است که این دو نوع سبک قوس و طاق بندی در دبیرستان ایرانشهر مشهود است.

در زمان تاسیس این دبیرستان در شهر یزد آب لوله کشی نبود. اما این دبیرستان آب و سرویس بهداشتی داشته و شیرهای آب خوری و حتی شیرهای آب باغچهها از منبع آب ساخته شده درطبقه دوم تغذیه میشد. این منبع آب در یک اتاق امن بوده که به لحاظ بهداشتی وامنیتی دسترسی به آن مشکل بود. آب را از طریق چاه چهل گز وتوسط چرخ چاه به منبع میرساندند.

از زیر زمینهای بزرگ این دبیرستان در سالهای اخیر به عنوان موزه علوم طبیعی استفاده میشود.

 

دیدگاهتان را بنویسید