کلنگ اجرای یک طرح فولادی با اشتغال بیش از 200 نفر در استان زده شد؛
توسعه زنجیره فولادی یزد با ساخت خط تولید «نورد وایر» در فولاد آلیاژی ایران
کلنگ خط تولید «نورد وایر» فولاد آلیاژی ایران که قرار است پس از دو سال با ظرفیت سالانه ۴۰۰ هزار تن و تولید وایر به قطر ۵ الی ۲۵ میلیمتر به بهره برداری برسد و زمینه اشتغال مستقیم ۲۰۰ نفر را فراهم آورد در مراسمی با حضور علیرضا چایچی مدیرعامل شرکت فولاد آلیاژی ایران؛ سید امیرعباس حسینی مدیرعامل شرکت سرمایه گذاری غدیر و جمعی از خبرنگاران رسانه های استان بر زمین زده شد.
پیشرفت قابل توجه اجرای طرح «یزد یک»
مدیرعامل شرکت فولاد آلیاژی ایران در نشست خبری کلنگ زنی خط تولید «نورد وایر» در پاسخ به خبرنگار بشارت یزد درباره اینکه «چرا پروژه “یزد یک” با توجه به اهمیت آن در بحث صادرات، اشتغال، صرفه اقتصادی و تامین نیازهای شرکت های مادر در ایران زودتر اجرایی نشده است»، گفت: بر اساس تصمیمات مدیریتی که در دوران گذشته گرفته شده بود، اجرای طرح «یزد یک» در ذیل وظایف مدیرعامل شرکت فولاد آلیاژی تعریف نشده بود اما به دلیل تناقضاتی که این تصمیم به وجود آورد از اوایل تیر ۱۴۰۰ اجرای طرح «یزد یک» به مدیریت فولاد آلیاژی سپرده شد و پس از آن شرایط این طرح رو به بهبود رفته است و پیشرفت فیزیکی در این طرح به خوبی قابل مشاهده است.
«علیرضا چایچی» دلایل زمینگیری طرح «یزد یک» را مدلول چندین علت دانست و افزود: از جمله عواملی که باعث متوقف شدن طرح «یزد یک» بود می توان به تحریم ها، اختلاف میان سهامداران و عدم ارتباط مناسب بین اشکذر و فولاد آلیاژی اشاره کرد. البته این مشکلات بین فولاد آلیاژی و منطقه اشکذر با کمک های مجموعه فولاد آلیاژی از جمله کمک ۳ میلیارد تومانی به سکوهای راه آهن اشکذر، کمک ۳ میلیارد تومانی به تکمیل بیمارستان حضرت زینب و همچنین کمک ۱/۳ میلیارد تومانی به خرید تجهیزات بیمارستانی ودرمانی، رو به بهبود رفت و بسیاری از مشکلات رفع شد. مورد مذکور یکی از مشکلات برای توقف طرح «یزد یک» است؛ تحریم ها و عدم وجود پول کافی برای اجرای طرح یزد یک نیز از دیگر عوامل تاثیر گذار بودند که در طول یک سال گذشته در حال طی کردن یک روند نسبتا متعادل برای پیشرفت است.
رویکرد شرکت سرمایه گذاری غدیر به موضوع دانش بنیان ها
مدیرعامل شرکت سرمایه گذاری غدیر نیز در این نشست با اشاره به اهمیت حوزه دانشبنیان ها به برنامه های شرکت سرمایه گذاری غدیر در این راستا اشاره کرد و گفت: در موضوع مهم توسعه حوزه دانش بنیان ها، شرکت غدیر استراتژی هایی را دنبال کرده است که یکی از آن ها تکمیل زنجیره های مفقوده مربوط به اکوسیستم دانش بنیان هاست تا بتوان در این بخش به فعالیت پرداخت. بنابراین تکمیل زنجیره های مفقوده از جمله نداشتن رصدخانه فناوری، صندوق جسورانه سرمایه گذاری ریسک پذیر، مرکز نوآوری، همکاری با دانشگاه ها، زنجیره نوآوری باز، استفاده از متخصصین دانش بنیان، ظرفیت های مربوط به شتاب دهنده ها، استارتاپ استودیوها و عناصری که در اکوسیستم دانش بنیان مطرح است در دستور کار قرار گرفت.
«سید امیرعباس حسینی» در ادامه از تکمیل زنجیره های مفقوده اکوسیستم دانش بنیان به وسیله شرکت غدیر خبر داد و افزود: این زنجیره را سال گذشته تکمیل کردیم به طوری که بزرگ ترین صندوق جسورانه با نام “ارغوان” در اختیار شرکت سرمایه گذاری غدیر است. در ادامه نیز برای حمایت از طرح های دانش بنیان ظرفیت های شرکت های ذیل شرکت غدیر بررسی شد که فولاد آلیاژی از ظرفیت های اصلی برای فعالیت در حوزه دانش بنیان است. شرکت غدیر در همکاری با دانشگاه امیر کبیر یک مرکز فیزیکی نوآوری نیز تشکیل داده است که شرکت فولاد آلیاژی این توان و نیروی انسانی را دارد تا بتواند در هم افزایی با شرکت غدیر از اکوسیستم دانش بنیان استفاده کرده تا این حوزه را با تولیدات جدید و بهبود بهره وری گسترش دهد. هرچند که فعالیت در حوزه های دانش بنیان را نمی توان به طرح های دانشگاهی محدود کرد.
وی فعالیت شرکت غدیر در استان یزد را در دو حوزه تعریف و خاطر نشان کرد: در استان یزد در دو حوزه متفاوت از جمله حوزه های فولاد و زنجیره ارزش فولاد و دیگری حوزه انرژی فعال هستیم. در حوزه انرژی اقداماتی را نیز انجام داده ایم؛ به تازگی یک نیروگاه ۲۰ مگاواتی در ادامه نیروگاه ۲۰ مگاواتی مهریز، کلنگ زده شد و در ادامه نیز به سبب شرایط جغرافیایی استان یزد در زمینه تابش و میزان باد کمک کننده به راندمان سلول های خورشیدی هدف گذاری برای تاسیس ۲۰ مگاوات دیگر برای رسیدن به ۶۰ مگاوات نیز انجام شده است. امید است که شرکت غدیر در سال جاری به ۱۰۰ مگاوات واحد خورشیدی و تا سال ۱۴۰۴ به ۸۰۰ مگاوات واحد خورشیدی برسد.
حسینی در پاسخ به خبرنگار بشارت یزد درباره عرضه سهام شرکت سرمایه گذاری غدیر عنوان کرد: یکی از موضوعاتی که در شرکت سرمایه گذاری غدیر بسیار حائز اهمیت است و در یک سال گذشته تاکنون به شدت پیگیری شده است موضوع شفافیت است که خود نیز دو جنبه دارد، از یک سو شفافیت در اطلاع رسانی و یا همان اتاق شیشه ای و از سوی دیگر روشی برای تامین مالی پروژه هاست. فولاد غدیر ایرانیان یکی از شرکت هایی بود که در یک سال گذشته سهام آن در بازار سرمایه هم برای ارتقای شفافیت و هم برای تامین مالی توسعه عرضه شد و امروز هم به شکل مطلوبی قیمت خورده و تقریبا در بازه ۶ درصد در حال حرکت است بنابراین فولاد غدیر ایرانیان زیر مجومعه هولدینگ معدنی غدیر در شراکت با چادرملو در بازار سرمایه عرضه شده است. در خرداد ماه و یا حداکثر تیر ماه نیز یکی از بزرگترین عرضه های بازار سرمایه را نیز خواهیم داشت. بدین ترتیب ۹۸٫۵ درصد از دارایی شرکت غدیر به بورس عرضه خواهد شد.
ضرورت توسعه زنجیره پایین دستی شرکت فولاد آلیاژی
مدیر عامل شرکت سرمایه گذاری غدیر، فولاد آلیاژی را منحصر به فرد ترین شرکت در تولید آلیاژ در منطقه دانست و عنوان کرد: آنچه شرکت غدیر به اهمیت آن پی برده است توسعه زنجیره پایین دستی فولاد است. اگر زنجیره پایین دستی شرکت فولاد آلیاژی توسعه پیدا نکند در آینده با کاهش رقابت پذیری مواجه خواهد شد. پروژه یزد یک در همین راستا ایجاد شده است اما همچنان میان زنجیره ای به حساب می آید و در پایین این زنجیره پروژه «وایر و کلاف» قرار دارد. ارزش افزوده ای که در این مرحله به تولیدات اضافه می شود به صورت خطی نیست و معمولا تصاعدی بوده و به این معناست که آینده فولاد آلیاژی را برای اینکه در بازار رقابت پذیر باشد و سهم بیشتری از بازار بگیرد، تامین خواهد کرد. در ادامه نیز در مشارکت با چادر ملو و فولاد غدیر ایرانیان حلقه پایین تر و یا حلقه نهایی در زنجیره را تاسیس خواهیم کرد. ارزش افزوده ای که این زنجیره ایجاد می کند قابل توجه است و شرکت غدیر برای حذف ریسک آینده؛ به سبب انحصاری بودن تولیدات فولاد آلیاژی برای حفظ و پیشرفت رقابت پذیری این شرکت و همچنین ایجاد دارایی مطلوب برای سهامداران این زنجیره را توسعه خواهد داد.
استفاده از تکنولوژی های روز برای کاهش مصرف آب در صنعت فولاد
حسینی در پاسخ به خبرنگار بشارت یزد درباره پر آبخواه بودن سه تا از حلقه های بالا دست صنعت فولاد و نگرانی از وضعیت آب استان یزد که با خشکسالی درگیر است، گفت: موضوع آب یک چالش برای صنعت فولاد است که در این راستا برنامه داریم تا در گندله سازی بهاباد که در دست بهره برداری است برای کاهش مصرف آب از تکنولوژی های به روز استفاده کنیم زیرا استفاده از آب گریز ناپذیر است. از این رو در کارخانه ای که در بهاباد تجهیز می شود تا در بهار ۱۴۰۲ به بهره برداری برسد سطح تکنولوژی مورد استفاده با سایر کارخانه های مشابه متفاوت است و یکی از شاخص های استفاده از تکنولوژی بروز کنترل میزان آب مصرفی است که امیدوارین در استان یزد نیز محقق شود.
وی خاطر نشان کرد: در زنجیره مصرف نیز قدم هایی برای کنترل مصرف آب صورت گرفته است به ویژه در مناطقی که اسفنج فولاد تولید می شود، تصمیم بر آن است از ظرفیت های فاضلاب شهری برای آب صنعتی به جای آب شرب استفاده شود که در استان فارس نیز به همین شیوه میزان آب مصرفی صنعت کاهش پیدا کرده است بنابراین سعی خواهد شد از ظرفیت آب اجازه داده شده به نحو مناسبی استفاده و به بازتولید آن و بازگرداندن به چرخه کمک کرد. این مجموعه اقداماتی است که برای کاهش ریسک آب در زنجیره بالادستی در استان یزد انجام خواهد شد.
مدیر عامل شرکت سرمایه گذاری غدیر اظهار داشت: دو صنعت همیشه باید در کنار آب باشند یکی صنعت پتروشیمی و دیگری صنعت فولاد، اما باید شرایط کشور را نیز در نظر گرفت، در شمال کشور به سبب وضعیت جنگل ها امکان توسعه این صنایع وجود ندارد بنابراین باید با چاره جویی مشکلات، این صنایع را در مرکز کشور توسعه دهیم. شرکت سرمایه گذاری غدیر ریسک آب را می داند و همچنین برق و انرژی نیز از جمله دیگر ریسک های صنایع است که باید برای آن نیز تمهیداتی در نظر گرفت. که یکی از این موارد در مورد انرژی به ویژه برق تولید برق در کارخانه ها و همچنین بهره گیری از انرژی خورشیدی است و در بحث آب نیز می توان از خط لوله های آب خلیج فارس برای انتقال آب مورد نیاز صنایع استفاده کرد که شرکت سرمایه گذاری غدیر در هر دو طرح سرمایه گذاری های لازم را صورت داده است.
طرح «نورد وایر» ارزش آفرین برای صنعت فولاد
علیرضا چایچی، مدیر شرکت فولاد آلیاژی ایران همچنین در مراسم کلنگ زنی “طرح نورد وایر” بقای سازمان های پیشرو را در گرو توسعه های پیشرو دانست و خاطر نشان کرد: اگر نتوانیم در بحث توسعه نگاه متوازن و ارزش آفرین داشته باشیم محکوم به نابودی هستیم که یکی از این توسعه های ارزش آفرین که می تواند هم برای خود صنعت فولاد و هم برای صنایع پایین دستی که کاربری فولاد آلیاژی را دارند مفید باشد اجرای طرح “وایر و کلاف” است. توسعه ای که با ظرفیت ۴۰۰ هزار تن وایرها را با ابعاد ۵ تا ۲۵ میلیمتر تولید می کند که بتوان در صنایع پایین دست از آن استفاده کرد تا ارزش آفرینی را به داخل مجموعه و کشور بازگردانیم و هم جلوی خروج ارز را بگیریم، اشتغال ایجاد کنیم و خدمات و رفاه برای استان و شرکت به وجود بیاوریم.
فولاد آلیاژی امروز در جایگاه مطلوبی قرار دارد
سید امیرعباس حسینی، مدیر عامل شرکت سرمایه گذاری غدیر نیز در مراسم کلنگ زنی “طرح نورد وایر” بیان داشت: فولاد آلیاژی امروز در جایگاه مطلوبی قرار دارد هم از نظر تولید، میزان فروش، سهم از بازار و هم از نظر کاهش تولید فولاد تجاری و حرکت به سمت فولاد تخصصی و آلیاژی که فلسفه وجودی این شرکت و مزیت رقابتی آن است. این شرکت با تکمیل زنجیره ارزش و تکمیل زنجیره بالا دستی با تامین انرژی و کاهش ریسک قطع برق یکی از شرکت های پیشرو در مجموعه سرمایه گذاری غدیر فولاد خواهد بود.
گفتنی است پروژه توسعه نوردهای شرکت فولاد آلیاژی ایران(نورد وایر) با هزینه سرمایه گذاری ثابت ۱۸۰۰۰ ملیارد ریال و ظرفیت نهایی تولید سالانه ۴۰۰ هزار تن که تا دو سال آینده به بهره برداری خواهد رسید؛ پیش بینی می شود که حداقل ۲۰۰ فرصت شغلی برای استان به وجود بیاورد. خط نورد وایر در کوره های تولیدی ۷۵ تن بر ساعت و سرعت خط ۱۰۰ متر بر ثانیه و همچنین با طول بستر خنک کننده ۱۰۰ متر، محصول ۵-۲۵ میلیمتری برای استفاده سایر صنایع پایین دست تولید خواهد کرد.
هدفگذاری تولید ۴۰ مگاوات انرژی خورشیدی امسال در یزد
مدیرعامل شرکت سرمایهگذاری غدیر از هدف گذاری این هلدینگ برای تولید ۸۰۰ مگاوات برق خورشیدی تا سال ۱۴۰۴ خبر داد و گفت: یزد یکی از استانهای مورد توجه هلدینگ در این خصوص است.
«سید امیرعباس حسینی» در مراسم کلنگ زنی نیروگاه خورشیدی ۲۰ مگاواتی غدیر بهاباد یزد با اشاره به چالشهایی مانند تامین آب و مصرف انرژیهای فسیلی و آلودگی محیط زیست در جهت تولید برق، تولید برق از نرژیهای تجدیدپذیر را راهکاری مطلوب در این خصوص ذکر کرد.
وی با بیان این که هدف گذاری شرکت سرمایه گذاری غدیر برای امسال تولید ۱۰۰ مگاوات برق خورشیدی است، از کلنگ زنی ۲۰ مگاوات از این هدف گذاری در بهاباد خبر داد و گفت: البته هدف گذاری هلدینگ غدیر برای سال ۱۴۰۴ تولید ۸۰۰ مگاوات برق خورشیدی است و یزد یکی از استانهای مورد توجه در این خصوص است.
حسینی در ادامه از یزد به عنوان یکی از استانهایی که روانترین فرایندهای اداری را برای سرمایه گذارای دارد، یاد کرد و گفت: قطعاً سرمایه گذار همین تسهیل در سرمایه گذاری را خواستار هستند.
وی خاطرنشان کرد: شرکت سرمایه گذاری غدیر سهم بالایی از سرمایه گذاری را در استان یزد دارد که بخشی از آن در قالب مشارکت با بخشهایی مانند چادرملو و بخشی به صورت مستقل مانند شرکت فولاد غدیریان و نیز گندلهسازی بهاباد است که امیدواریم طرح مذکور نیز امسال به مرله بهره برداری برسد.
رتبه برتر شرکت سرمایه گذاری غدیر در تولید برق تجدیدپذیر
«سید فرید الدین معصومی» مدیر عامل شرکت سرمایه گذاری برق و انرژی غدیر نیز عنوان کرد: شرکت سرمایه گذاری برق و انرژی غدیر امسال ایجاد ۶۰ مگاوات تولید برق خورشیدی را در دستور کار دارد که در نظر داریم ۴۰ مگاوات آن را در یزد و ۲۰ مگاوات دیگر را در سایر استانها ایجاد کنیم.
وی در بخشی از سخنانش اظهار کرد: سال گذشته تلاش کردیم نیروگاه خورشیدی ۱۰ مگاواتی کوشک را زودتر از موعد افتتاح کنیم ولی نهایتاً همزمان با میلاد امام رضا (ع) بهره برداری شد و امسال نیز کلنگزنی طرح مصادف با دهه کرامت شد.
معصومی ابراز امیدواری کرد با بهرهبرداری از این ۶۰ مگاوات، همچنان شرکت سرمایه گذاری برق و انرژی غدیر در رده اول تولیدکنندگان برق تجدیدپذیر کشور باقی بماند.
انرژی خورشیدی، اولویت توسعه استان یزد
«سید مسعود عظیمی» معاون اقتصادی استاندار یزد نیز در این مراسم اظهار کرد: تولید انرژیهای خورشیدی یکی از محورهای دهگانه در اولویت یزد نوین است.
وی با بیان این که هم اکنون ظرفیت اسمی تولید برق در استان یزد ۲۷۵۰ مگاوات است، گفت: البته تولید واقعی برق استان ۲۱۰۰ مگاوات است که در زمان پیک مصرف، ۷۵ درصد آن در حوزه صنعت استفاده میشود که این میزان در کشور بینظیر است.
وی به خاموشی برق صنایع در سالهای گذشته در زمان اوج مصرف استان اشاره و این کسری را معادل ۹۰۰ مگاوات خاموشی ذکر کرد.
وی گفت: امسال شرکت فولاد آلیاژی ایران با مصرف حدود ۷۰ مگاوات را از لیست خاموشی صنایع خارج کردیم چرا که ۱۶ صنعت کشور وابسته به تولید آن است و از طرفی شرکت سرمایه گذاری غدیر نیز کمک خوبی به تامین برق استان کرده است.
عظیمی تولید حال حاضر برق خورشیدی در استان را ۸۳.۵ مگاوات ذکر و خاطرنشان کرد: استان یزد از این حیث با فاصله زیادی از استان دوم، در جایگاه نخست کشور قرار دارد.
وی از تصویب تولید ۲۰۰۰ مگاوات برق خورشیدی در استان از سوی هیات دولت برای هدفگذاری طی چهار سال دولت سیزدهم خبر داد و افزود: ۱۵۰ مگاوات از این میزان انرژی در قالب برق انشعابی با کمک دستگاههای حمایتی و ۱۸۵۰ مگاوات نیز براساس سیاستهای ساتیا مدنظر است که از این میزان ۶۰۰ مگاوات برای امسال تعریف شده است. معاون استاندار دو وظیفه اصلی استان در این رابطه را برقراری اتصال نیروگاه به شبکه و تخصیص زمین بیان کرد و گفت: خوشبختانه فرایند واگذاری زمین یک روزه شده و همزمان قرارداد مربوط به اتصال نیز منعقد میشود که شرایط خوبی را برای سرمایه گذاران فراهم کرده است.