«باز آفرینی شهری» موجب بازگشت ساکنان اصیل به محلات یزد می شود.

سرپرست معاونت شهرسازی و معماری استان یزد با اشاره به نقش موثر اقدامات مبتنی بر سیاست‌های بازآفرینی شهری در بازگشت ساکنان اصیل مناطق و بافت‌های فرسوده یزد، از اختصاص یک هزار میلیارد تومان برای ساماندهی و بازآفرینی در این بافت‌ها در سال جاری خبر داد.

یزد نخستین شهر خشتی است که به دلیل معماری خاص و بافت‌های تاریخی منحصر به فرد خود شهرت جهانی یافته است. این شهر، هر ساله مقصدی مناسب برای گردشگران زیادی از داخل و خارج کشور برای تجربه‌ حضور در بافت تاریخی و  میراث جهانی خود است.

سرپرست معاونت شهرسازی و معماری استان یزد با اشاره به نقش موثر اقدامات مبتنی بر سیاست‌های بازآفرینی شهری در بازگشت ساکنان اصیل مناطق و بافت‌های فرسوده یزد، از اختصاص یک هزار میلیارد تومان برای ساماندهی و بازآفرینی در این بافت‌ها در سال جاری خبر داد.

یزد نخستین شهر خشتی است که به دلیل معماری خاص و بافت‌های تاریخی منحصر به فرد خود شهرت جهانی یافته است. این شهر، هر ساله مقصدی مناسب برای گردشگران زیادی از داخل و خارج کشور برای تجربه‌ حضور در بافت تاریخی و  میراث جهانی خود است.

با این حال بخشی از بافت‌های فرسوده این شهر در درون و پیرامون بافت تاریخی زیبای یزد و در موقعیت جغرافیایی خاصی در مرکز شهر واقع شده است. این مناطق که برخی اصلاً در زمره مناطق گردشگری شهر شناخته نمی‌شوند و به دلیل فرسودگی از ساکنان اصیل خود نیز تهی شده‌اند، عمدتاً ساکنان غیربومی و بعضاً اتباع بیگانه را در خود جای داده‌اند که نه تنها به همراه خود آسیب‌های فرهنگی، اجتماعی و گاهاً امنیتی زیادی را به همراه دارند بلکه گردشگری شهر را نیز متاثر از خود کرده‌اند.

البته این تنها بخشی از بافت‌های فرسوده شهری در استان را شامل می‌شوند به نحوی که علاوه بر این بافت‌ها، سکونتگاه‌های غیررسمی و بافت‌های ناکارآمدی نیز در شهر و استان یزد وجود دارند که از کیفیت زندگی ساکنان این دیار کاسته‌ و نیازمند توجه جدی جهت نوسازی و بازسازی هستند.

موضوع بازآفرینی شهری در یزد از نزدیک به یک دهه قبل مورد توجه مسئولان استان قرار گرفته و تاکنون نیز اقدامات موثری در این باره انجام شده به طوری که یزد جزو استانهای موفق در این زمینه است ولی در عین حال به نظر این روند در استان پیشرو موفقی مانند یزد نیز بسیار کند دنبال می‌شود.

«رضا خسروآبادی» سرپرست معاونت شهرسازی و معماری اداره کل راه و شهرسازی استان یزد پیرامون این موضوع در گفت‌وگو با ایسنا، هدف اصلی از اجرای طرح‌های بازآفرینی در بافت‌های فرسوده شهری را علاوه بر ارتقای کیفیت زندگی ساکنان، بهبود سیمای شهری و البته جذب بیشتر گردشگران در مورد شهرهای تاریخی مانند یزد خواند.

وی افزود: بازآفرینی بافت‌های فرسوده شهری همچنین به بهبود بهداشت شهری و حتی کاهش هزینه‌ها و مصرف انرژی و افزایش عمر مفید ساختمانها نیز کمک خواهد کرد.

 این مسئول از اختصاص یک هزار میلیارد تومان برای ساماندهی بافت‌های فرسوده استان در سال جاری در قالب طرح‌های مشترک بین دستگاه‌های دولتی، شهرداری‌ها و بخش خصوصی خبر داد و خاطرنشان کرد: طرح‌های بازآفرینی شهری در بافت‌های هدف و ناکارآمد در صورت مشارکت دستگاه‌های ذیربط می‌تواند به عنوان یک محرک توسعه منجر به ایجاد طرح‌های شهری پایدار شود.

وی تاکید کرد: تحقق توسعه پایدار شهری و اهداف بازآفرینی، نیازمند همکاری و تعامل تمامی دستگاه‌های اجرایی و همراهی مردم است.

خسروآبادی به ارائه طرح‌های تشویقی برای ساکنان متقاضی نوسازی در بافت‌های فرسوده اشاره و در این باره تصریح کرد: در همین راستا پرداخت تسهیلات بانکی با نرخ پایین در نظر گرفته شده که طی سال گذشته، ۲۶۰ نفر در استان از این تسهیلات بهره‌مند شده‌اند.

به گفته وی، بخشودگی هزینه‌های صدور پروانه، کاهش زمان صدور پروانه و تأمین اسکان موقت از جمله حمایت‌های دولت از ساکنان این بافت‌ها در صورت اقدام به نوسازی است.

وی همچنین از انجام برخی اصلاحات در ضوابط طرح‌های بازآفرینی و نوسازی بافت‌های فرسوده شهری براساس نیازهای عمومی خبر داد و افزود: موضوع طرح‌های الگوسازی نیز در حوزه نوسازی بافت‌های فرسوده برای ایجاد انگیزه بیشتر در این خصوص مورد اهتمام است که عمدتاً با مشارکت بخش خصوصی دنبال می‌شود.

این مسئول از دیگر اقدامات در رابطه با بازآفرینی بافت‌های فرسوده را شناسایی پلاک‌های فرسوده ذکر کرد و گفت: مناطق شامل محدوده بازآفرینی شهری از یکسری سیاست‌ها و امتیازهای تشویقی مانند تسهیلات بدون سپرده و تراکم‌های تشویقی بهره‌مند می‌شوند.

به گفته وی، تلاش داریم در سنوات آتی، محدوده بافت‌های فرسوده از حیث شاخص‌های نوسازی و پایداری، بازنگری شود که این اقدام هر چند سال یک بار با همکاری اداره کل راه و شهرسازی و شهرداری‌ها انجام می‌شود.

خسروآبادی در این رابطه با اشاره به گذشت قریب به ۱۰ سال از زمان تصویب بافت‌های فرسوده شهری یزد، از اهتمام این اداره کل جهت بازنگری مطالعات محل هدف بازآفرینی و تعیین محدوده بافت‌های فرسوده در شهر با همکاری شهرداری خبر داد.

سرپرست معاونت شهرسازی استان به ارتباط تنگاتنگ اداره کل راه و شهرسازی استان با شهرداری‌ها در راستای اجرای طرح‌های بازآفرینی شهری اشاره و عنوان کرد: به منظور بهبود ارتباط بین مردم و دولت در این رابطه با همکاری شهرداری‌ها، شاهد ایجاد دفاتر تسهیل‌گری  توسط بخش خصوصی به عنوان تسهیل‌گر و حلقه‌ی واسط بین دولت، مردم و شهرداری‌ها هستیم.  

وی با اشاره به همکاری‌های مشترک بین دولت و شهرداری در قالب اقدامات مشترک، یکی از این طرح‌ها را ایجاد رینگ شهری در منطقه حسن‌آباد با همکاری اداره کل راه و شهرسازی استان و شهرداری یزد در راستای تامین زیرساخت‌های شهری جهت بهبود وضعیت شبکه معابر نام برد.

خسروآبادی از رایزنی اداره کل راه و شهرسازی استان با شهرداری‌ها جهت تدوین بسته تشویقی بومی در جهت ترغیب مردم و کمک به نوسازی بافتهای فرسوده شهری خبر داد.

سرپرست معاونت شهرسازی اداره کل راه و شهرسازی استان در رابطه با این که برخی بافت‌های فرسوده شهر یزد در درون بافت تاریخی واقع شده است، یادآور شد: بافت‌های تاریخی و مرمت و بازآفرینی آنها از قوانین و قواعد خاص خود برخوردار است به نحوی که ضمن ارتقا فرهنگ محلی، هویت تاریخی و ویژگی‌های ارزشمند بافت نیز حفظ می‌شود و همین امر می‌تواند علاوه بر بهبود کیفیت زندگی در این مناطق، موجب جذب گردشگران نیز شود.

خسروآبادی در پایان تاکید کرد: مجموعه اقداماتی که مبتنی بر سیاست‌های بازآفرینی شهری باشد، می‌تواند نقش مهمی در بازگشت ساکنین اصیل مناطق و بافت‌های فرسوده شهری را به همراه داشته باشد چرا که به دنبال فرسودگی بافت‌های مسکونی عمدتاً شاهد کوچ ساکنان اصیل و مهاجرت آنها به دیگر مناطق شهر هستیم و بازآفرینی می‌تواند دلیلی خوبی برای برگشت ساکنین باشد.

دیدگاهتان را بنویسید