نیره پورملایی مدیرکل اداره حفاظت محیط زیست استان یزد:
امکانات برای مهار آتشسوزی در استان بسیار کم است
جنگلهای باغ شادی یکی از دغدغه های سازمان حفاظت محیط زیست استان است شهروندان از روشن کردن آتش در این جنگل خودداری کنند تا این فصل گرما را بدون مشکل پشت سر بگذاریم .
کمبود امکانات ما در این زمینه بسیار زیاد است و چنانچه اتفاقی رخ دهد به کمک دستگاههای دولتی و مردم نیاز پیدا خواهیم کرد لذا از همه مردمی که وارد این منطقه می شوند میخواهیم نهایت همکاری را انجام دهند تا با این خطر مواجه نشویم.
نشست خبری نیره پورملایی مدیرکل اداره حفاظت محیط زیست استان یزد در اولین روز از هفته جهانی محیط زیست صبح شنبه هفدهم خرداد ماه در قالب سامانه آنلاین خانه مطبوعات و رسانههای استان یزد برگزار شد و گزارشی در خصوص مهمترین دغدغه ها و معضلات زیست محیطی منطقه از جمله مجوز بهره برداری از معدن مس دره زرشک، صنایع آلاینده مستقر در محور یزد اردکان، انقراض گونه های جانوری نادر و مسائل مربوط به قرق های اختصاصی استان به اطلاع اصحاب رسانه رسید.
«پاسداشت تنوع زیستی» شعار هفته محیط زیست امسال
نیره پورملایی مدیرکل اداره حفاظت از محیط زیست استان یزد شعار امسال روز جهانی محیط زیست را «پاسداشت تنوع زیستی» عنوان کرد و گفت: یکی از مهم ترین مسائلی که در شعار هفته محیط زیست امسال نهفته است حفظ منابع و محیط زیست برای توسعه پایدار ایران و سهم آیندگان از این منابع داست.
وی بحث محیط زیست را یکی از اولویت های اول کشورهای دنیا دانست و اظهار داشت: کسی نمی تواند منکر این موضوع شود که بدون حفاظت از محیط زیست نمی توان زندگی کرد. بحران های زیادی زندگی انسان شهر نشین را احاطه کرده است. از ریزگردها و آلودگی هوا تا بحران کمبود منابع آبی، فرونشست زمین، انقراض گونه های جانوری، رواج فرهنگ مصرف گرایی، تولید انبوه انواع زباله خانگی و صنعتی و افزایش انواع بیماریهای صعب العلاج همه و همه نتیجه کم توجهی به مسائل محیط زیست است.
سازمان محیط زیست به تنهایی نمی تواند معضلات زیست محیطی را حل کند
نیره پورملایی خشک شدن تالاب ها و کمبود منابع آبی علیرغم افزایش بارندگیها، آلاینده های هوای شهری و ریزگردها و معضل پسماندهای شهری را از معضلات اصلی حوزه محیط زیست کشور برشمرد و خاطرنشان کرد: عدم توجه به استفاده از آب های تجدید پذیر موضوع بسیار مهمی است و مصرف آب نباید بیش از ۳۰ درصد از منابع آبهای زیر زمینی باشد درحالی که این رقم در کشور ما بالغ بر ۷۰ درصد است و اگر همین طور ادامه پیدا کند شاید با بحران های بیشتری مواجه شویم. عدم رعایت استانداردها توسط صنایع و مسئولیتهای اجتماعی آنها نیز مشکلاتی است که حل آن به تنهایی از عهده سازمان حفاظت از محیط زیست خارج است.
وی با بیان اینکه مشکلات زیست محیطی استان در دو بخش طبیعی و انسانی تقسیم بندی می شود، گفت: در حوزه طبیعی بحث مدیریت زیستگاه ها و حیات وحش استان وجود دارد که با توجه به اقلیم متنوع منطقه، زیستگاههای متنوعی را در استان رقم زده است. مدیریت این زیستگاه ها در ۱۰ منطقه تحت مدیریت و ۵ منطقه شکار ممنوع برعهده سازمان حفاظت از محیط زیست قرار دارد که حدود ۱۰/۳ درصد از اراضی سطح استان را شامل میشود.
توسعه صنعتی محور یزد به اردکان توسعهای نامتوازن است
مدیرکل اداره حفاظت محیط زیست استان یزد توسعه صنعتی اتفاق افتاده در بسیاری از مناطق استان را توسعهای نامتوازن دانست و تصریح کرد: اگر استانداردهای مورد نظر سازمان محیط زیست و مجامع بین المللی رعایت شود این توسعه که بیشتر در محور یزد اردکان وجود دارد میتواند به نحوی باشد که هیچ آسیبی به حوزه سلامت انسان و محیط زیست وارد نشود و به معنای واقعی توسعه پایدار رقم بخورد اما مشکلات زیادی در این محور وجود دارد و عدم رعایت استانداردها توسط صنایع باعث میشود که مردم شکایات زیادی داشته باشند.
با قاطعیت می گویم اداره محیط زیست هیچگونه مجوزی به معدن مس دره زرشک نداده
وی در پاسخ به سوال خبرنگار بشارت یزد مبنی بر اینکه آیا معدن مس دره زرشک مجوز بهره برداری را از سازمان حفاظت از محیط زیست استان دریافت کرده یا خیر توضیح داد: این موضوع مورد دغدغه بسیاری از اصحاب رسانه و مردم استان است و با قاطعیت می گویم اداره محیط زیست استان تاکنون هیچگونه مجوزی برای بهره برداری از معدن مس دره زرشک صادر نکرده است. این معدن مشمول طرح ارزیابی اثرات زیست محیطی می شود و این موضوع حداقل از سال ۸۸ در دست بررسی است.
متولیان معدن مس دره زرشک تاکنون نتوانستهاند پاسخ شفافی در زمینه تاثیر معدن بر منابع آبی ارائه کنند
وی ادامه داد: از دیدگاه سازمان حفاظت از محیط زیست میبایست نتایج نهایی مطالعات بهره برداری معدن و تاثیر آن بر منابع آبی توسط وزارت نیرو به صورت قطعی اعلام شود و بعد از ابلاغ نتایج مطالعات، تصمیم گیری انجام شود که تا این لحظه متولیان معدن مس دره زرشک نتوانستند پاسخ شفافی در زمینه تاثیر معدن بر منابع آبی به مردم و سازمانهای دولتی ارائه کنند. مادامی که این موضوع مشخص نشود وارد مرحله بعدی نخواهند شد.
واحدهای کاغذ سازی محدوده رضوانشهر اغلب بوی بد تولید می کنند
پورملایی در واکنش به موضوع صنایعی که تولید بوی نامطبوع می کنند پاسخ داد: این صنایع اغلب در حوزه شهرستان یزد و اشکذر واقع شدهاند و بیشتر مردم رضوانشهر از این موضوع شکایت دارند. معمولاً حجم اعظم این صنایع مربوط به واحدهای کاغذسازی هستند که در جلسات متعددی که با معاونت حوزه عمرانی استانداری و فرمانداران شهرستان ها برگزار کردهایم، واحدهای مستقر در محدوده شهری مکلف شدند تا الزامات زیست محیطی بیشتری را رعایت کنند و به هر حال باید در یک برنامه زمانبندی مشخص از حریم شهر خارج شوند.
وی اضافه کرد: موضوع بعدی مسئله واحدهایی بود که در حوزه شهرستان اشکذر باعث آزار و اذیت مردم میشد که با حضور فرماندار و مسئولین شهرستان تصمیماتی اخذ شد مبنی بر اینکه باید علاوه بر رعایت الزامات، شیفت شب خود را نیز به حداقل رسانده و یا تعطیل کنند تا هم اشتغال پایدار و هم سلامت مردم را حفظ کنند. در آخرین بازدیدها مشخص شد بسیاری از این پروتکل ها رعایت و مشکل بوی آزار دهنده هم تا حد زیادی مرتفع شده است اما چنانچه باز هم مشکلی وجود داشته باشد سازمان محیط زیست در کنار دیگر سازمانهای مسئول اقدامات مورد نیاز را انجام خواهد داد.
مهمترین تهدید محیط زیست استان عدم رعایت اصول زیست محیطی توسط معادن است
مدیرکل اداره حفاظت محیط زیست استان یزد مهمترین تهدید و چالشی که محیط زیست استان با آن مواجه است را بحث بهرهبرداری گسترده از معادنی که اصول زیست محیطی را رعایت نمی کنند دانست و گفت: همه ما به موضوع توسعه اعتقاد داریم و میدانیم توسعه جزو لاینفک هر کشوری است اما میخواهیم با اصول پایداری محیط منطبق باشد تا کمتر با مشکل مواجه شویم
وی در مورد وضعیت گونههای جانوری در حال انقراض و نادر استان بیان داشت: با توجه به زیستگاههای مختلف در سطح استان، تنوع گونه های جانوری بسیار بالایی در منطقه وجود دارد. گونه یوز آسیایی به عنوان یکی از نادرترین گونههای جانوری ایران و استان، در معرض خطر انقراض قرار دارد که لازم است برای آن برنامهای اندیشیده شود در غیر این صورت با تهدید جدی روبرو می شود.
نیره پورملایی در خصوص خطرات احتمالی آتش سوزی در جنگل ها و مراتع استان، اذعان کرد: یکی از مخاطراتی که در فصل تابستان بیشتر با آن مواجه میشویم بحث آتش سوزی جنگلها و مراتع است که به دو صورت خود به خودی و عامل انسانی به وجود می آید. در حال حاضر بالغ بر ۹۰ درصد این آتش سوزی ها به دلیل مسائل انسانی و عدم توجه انسان ها به رعایت نکات ایمنی است و به نوعی عوامل طبیعی جای خود را به عوامل انسانی داده است.
امکانات برای اطفاء حریق احتمالی جنگل های استان بسیار اندک است
وی افزود: در جنگلهای باغ شادی که یکی از دغدغه های سازمان حفاظت از محیط زیست استان است اقدامات پیشگیرانه خوبی را انجام دادیم اما همکاری ۱۰۰ درصدی مردم را بالاخص در روزهای تعطیل که برای تفریح اقدام به روشن کردن آتش می کنند، میطلبد. شهروندان باید در نظر داشته باشند که اولاً تا حد امکان از روشن کردن آتش خودداری و در مرحله بعد از خاموش شدن کامل آتش اطمینان حاصل پیدا کنند و از رها کردن هرگونه پسماند در محیط جداً خودداری شود تا این فصل گرما را بدون مشکل پشت سر بگذاریم .
پورملایی با بیان اینکه در جنگل باغ شادی برای کنترل آتش در مواقع خطر آتش بر احداث کردهایم، تشریح کرد: البته کمبود امکانات ما در این زمینه بسیار زیاد است و چنانچه اتفاقی رخ دهد به کمک بسیاری از دستگاههای دولتی و مردم نیاز پیدا خواهیم کرد لذا از همه مردمی که وارد این منطقه می شوند میخواهیم نهایت همکاری را انجام دهند تا با این خطر مواجه نشویم.
۹۰ درصد صنایع فولادی اشکذر استانداردهای سازمان محیط زیست را رعایت میکنند
وی فعالیت ۹۰ درصد از صنایع فولادی شهرستان اشکذر را مطابق با استانداردهای سازمان حفاظت از محیط زیست عنوان کرد و گفت: این آمار مربوط به چند ماه پیش است و امکان اینکه این استانداردها بالاتر و یا پایین تر باشد وجود دارد. یعنی در هر مقطعی بسته به عملکرد واحدهای صنعتی متفاوت خواهد بود اما این اطمینان خاطر را میدهیم که در حوزه واحدهای فولادی شهرستان اشکذر که یکی از مهمترین صنایع مستعد برای تولید آلودگی هستند اتفاقات بسیار خوبی رقم خورده و همکاری بسیار خوبی انجام شده است.
افتتاح پروژههای کنترلی زیستمحیطی با دانش بومی بعد از ۱۰ سال
نیره پورملایی با اعلام اینکه در هفته محیط زیست بعد از ده سال برای اولین بار در استان افتتاح پروژههای کنترلی متعدد زیستمحیطی و با دانش بومی را با حضور مقامات استانی خواهیم داشت، گفت: علیرغم اینکه ۹۰ درصد واحدها مسائل زیست محیطی را رعایت می کنند اما خیلی از صنایع در همین شهرک صنعتی اشکذر به دلیل ماهیت آلایندگی خود، تولید بوی بد میکنند. همچنین صنایع کاشی و سرامیک و واحدهای فولادی واقع در این محور آلوده کننده هوا هستند که اداره محیط زیست نظارت خود را با پایش شبانه روزی انجام می دهد و امیدوار هستیم که منجر به تعطیلی واحدها و به خطر افتادن اشتغال نشود.
هدف اصلی قرق های اختصاصی حفاظت از گونههای حیات وحش است
وی درباره عملکرد قرق های اختصاصی در افزایش جمعیت حیات وحش توضیح داد: مهمترین مسئلهای که در حوزه قرق های اختصاصی دنبال میکنیم فقط و فقط حفاظت از گونههای حیات وحش است. یعنی اگر بخواهیم با توجه به کمبود محیط بان حفاظت از این عرصه که جزو منابع طبیعی و مناطق تحت مدیریت سازمان محیط زیست نیست را هم انجام دهیم عملکرد موفقی نخواهیم داشت لذا از پتانسیل بخش خصوصی در این زمینه استفاده میکنیم.
پورملایی با بیان اینکه از ۵ قرق اختصاصی مصوب کشور ۳ قرق در استان یزد و در استانهای کرمان و سمنان هرکدام یک قرق اختصاصی وجود دارد، یادآور شد: افتخار این را داریم که ۳ قرق اختصاصی در استان یزد قرار دارد که در واقع این افتخار مربوط به مشارکت بخش خصوصی و مردم در حفاظت از گونه های حیات وحش است.
وی با اشاره به اینکه هر سال سرشماری انجام می شود و قرقها بر اساس افزایش ظرفیتی که دارند می توانند مجوز های لازم برای شکار را بگیرند، خاطرنشان کرد: افزایش ظرفیت خوبی را طی سالهای اخیر داشته ایم برای مثال در یکی از قرق های اختصاصی استان یزد موقع واگذاری در ۷ سال پیش تنها ۲۵۰ راس قوچ وجود داشت که در حال حاضر به ۹۰۰ عدد رسیده است. این اتفاق بسیار خوبی بود که با حفاظت و حراست بخش خصوصی در این زمینه انجام شد.