علی محمد عطابخش مدیرکل سازمان بهزیستی استان یزد:

افزایش پدیده همسر آزاری و دختران آسیب‌دیده در استان یزد

آسیب های اجتماعی همزمان با تغییر متد زندگی افزایش یافته و در سال گذشته شاهد افزایش آسیب های اجتماعی در قالب همسر آزاری، دختران آسیب‌دیده، کودکان خیابانی، کودکان کار و زنان آسیب‌دیده، در استان یزد بوده‌ایم.

نشست خبری دکتر علی‌محمد عطابخش مدیرکل سازمان بهزیستی استان یزد به مناسبت هفته بهزیستی و چهلمین سالگرد تاسیس این سازمان صبح شنبه ۲۱ تیرماه در قالب سامانه آنلاین خانه مطبوعات و رسانه‌های استان یزد برگزار شد و گزارشی از عملکرد، خدمات انجام شده و برنامه‌های آتی سازمان بهزیستی استان یزد در اختیار اصحاب رسانه قرار گرفت.

سازمان بهزیستی تنها متولی دولتی رسیدگی به امور معلولین در کشور

دکتر علی‌محمد عطابخش سازمان بهزیستی را تنها متولی دولتی رسیدگی به امور معلولین در کشور دانست و اظهار داشت: اصولاً در هر جامعه ۴ درصد، نیازمند خدمات ویژه هستند. بنابراین در حدود ۴۰ هزار نفر در استان یزد نیازمند خدمات شدید و خیلی شدید هستند و در برخی از رفرنس ها این میزان را تا ۱۰ درصد عنوان می‌کنند که در این صورت بیش از صد هزار نفر در استان نیازمند خدمات ویژه این سازمان هستند.

وی با اشاره به اجرای ۸۸ برنامه فرهنگی، آموزشی و اجتماعی در هفته بهزیستی در سطح استان خاطرنشان کرد: آسیب های اجتماعی همزمان با تغییر متد زندگی افزایش یافته و در این راستا اورژانس های اجتماعی در مرکز استان و برخی از شهرستان ها به صورت خدمات اقامتی و پذیرش روزانه به مواردی همچون فرزند آزاری، سالمند آزاری، طلاق و آسیب های اجتماعی دیگر در قالب سامانه تلفنی ۱۲۳ رسیدگی می‌کند.

افتتاح خانه های کوچک برای ارائه خدمات به سالمندان و معلولین

مدیرکل سازمان بهزیستی استان یزد در توضیح افتتاح خانه های کوچک برای معلولین و سالمندان استان گفت: در سال‌های گذشته مراکز شبانه روزی معلولین و سالمندان را داشتیم که به صورت تجمعی بود اما برای حفظ کرامت انسانی به ارائه خدمات به معلولین در خانه های کوچک اقدام کردیم. یزد یکی از استان‌هایی است که ارائه خدمات خود را در این هفته آغاز خواهد کرد و بر همین اساس ظرفیت خانه کوچک ۱۲ تا ۱۴ معلول در شهرستان یزد خواهد بود.

وی ادامه داد: ارائه خدمات مختلف به خانواده های فاقد سرپرست صلاحیت دار، افتتاح مرکز جامع ترک اعتیاد، رونمایی از سامانه دیده بان، اجرای برنامه های آموزشی به قشرهای مختلف همچون دانش آموزان و افتتاح دفتر اعتیاد از دیگر برنامه‌های هفته بهزیستی خواهد بود.

پرداخت یک میلیون تومان مستمری در ماه به معلولین و مددجویان استان

علی‌محمد عطابخش به تشریح عملکرد سازمان بهزیستی در حوزه توانبخشی، مستمری‌ها و کمک های مالی در گستره استان پرداخت و یادآور شد: سازمان بهزیستی ۸۴۵ شریک اجتماعی اعم از مهد کودک، موسسه، مرکز توانبخشی و اجتماعی دارد که مبلغی که به صورت ماهیانه و مستمری به این مراکز پرداخت می‌کنیم بالغ بر ۳ میلیارد تومان برای ارائه خدمت به ۱۱ هزار نفر معلول و مددجو است. همچنین بیش از ۳ میلیارد و ۸۰۰ میلیون تومان به صورت ماهیانه به ۱۹ هزار نفر از معلولین و جامعه هدف پرداخت می‌شود که از ۶۵ هزار تومان تا یک میلیون تومان در ماه است.

اجرای طرح غربالگری شنوایی و بینایی در همه بیمارستانهای استان

وی فعالیت در حوزه پیشگیری را یکی دیگر از اهداف سازمان بهزیستی عنوان کرد و گفت: در سال گذشته غربالگری شنوایی با همکاری دانشگاه علوم پزشکی و بخش‌های غیر دولتی انجام شده است و همه بیمارستانهای استان به دستگاه غربالگری شنوایی برای نوزادان مجهز شده‌اند.

عطابخش با ابراز خرسندی از اینکه در سال گذشته بر روی ۹۸ درصد نوزادان استان یزد معاینات شنوایی انجام شده است، توضیح داد: با این اقدام ۲۰ هزار و ۵۵۰ نفر مورد ارزیابی شنوایی قرار گرفته‌اند که متخصصین برای ۴۲ نفر به تشخیص قطعی کم‌شنوایی رسیده اند. برای تعدادی از این ۴۲ نفر کاشت حلزون انجام شده و عده ای هم در نوبت قرار دارند.

وی از طرح غربالگری بینایی به عنوان یکی دیگر از طرح هایی که در حوزه پیشگیری از معلولیت ها توسط سازمان بهزیستی انجام شده، یاد کرد و گفت: طرح غربالگری بینایی برای کودکان ۳ تا ۶ ساله استان در نظر گرفته شده است که در سال گذشته ۶۲۰ کودک مبتلا به کم بینایی تشخیص داده شد. می‌توان گفت چنانچه این اقدام انجام نشده بود طی چند سال آینده ۳۲۰ نفر به جمعیت معلولین بینایی با شدت شدید یا بسیار شدید اضافه می شد.

بسیاری از مشاوره های ژنتیکی به صدور مجوز سقط جنین منجر شد

مدیرکل سازمان بهزیستی استان یزد با بیان اینکه ۱۱ مرکز فعال سازمان به بیش از ۷ هزار نفر مشاوره ژنتیک داده‌ که بعضاً منجر به صدور مجوز سقط جنین هم شده است، افزود: به همین منظور متخصصان آموزش‌دیده مشاوره ژنتیک را انجام می دهند تا اگر نیاز به آزمایشات تکمیلی ژنتیک باشد اقدام شود. ضمن اینکه عمده هزینه های این طرح به عهده سازمان بهزیستی است و به صورت رایگان انجام می شود.

وی هدف از افتتاح دفتر اعتیاد را پیشگیری از این آسیب اجتماعی برشمرد و گفت: مشاوره های تلفنی و غیر حضوری نیز در دوران کرونا انجام شد و در سال ۹۸ بیش از ۳۸ هزار نفر از شهروندان سراسر استان با سامانه ۱۴۸۰ تماس گرفتند. مراکز مشاوره حضوری زیادی هم در این مدت برقرار بوده است و بیش از ۵۱ هزار نفر از شهروندان در قالب مشاوره خانواده، ازدواج بالینی و تحصیلی خدمات دریافت کردند.

افزایش همسر آزاری، دختران آسیب‌دیده، کودکان خیابانی و کار در استان

علی‌محمد عطابخش با اظهار تاسف به اینکه سال گذشته شاهد افزایش آسیب های اجتماعی در قالب همسر آزاری، دختران آسیب‌دیده، کودکان خیابانی، کودکان کار و زنان آسیب دیده بودیم، تصریح کرد: در حوزه اجتماعی نیز مشاوره هایی در قالب سامانه ۱۲۳ سازمان بهزیستی ارائه می شود و در این راستا به ۳۹۶۶ آسیب‌دیده اجتماعی توسط تیم سیار سازمان بهزیستی خدمات ارائه شده است و تیم مداخله هم به ۲۹۶۶ نفر ارائه خدمت کرده‌اند.

وی با اشاره به فعالیت مراکز شبه خانواده که در آن از ۶۷۲ کودک فاقد سرپرست صلاحیت‌دار نگهداری می‌شود، گفت: از این تعداد ۲۸۰ نفر در قالب مراقبت در خانواده و ۱۴۸ نفر دیگر نیز در مراکز شبه خانواده نگهداری می‌شوند.

سهم استان یزد از ۲۱۰۰ واحد مسکونی ساخته شده برای معلولین ۲۲ واحد است

دکتر عطابخش به ساخت ۳۷۹ واحد مسکونی برای خانواده های تک معلولی و زنان سرپرست خانوار در استان اشاره کرد و افزود: در تفاهم نامه‌ای که سازمان بهزیستی با بسیج سازندگی و بنیاد مستضعفان منعقد کرد مقرر شد برای جامعه هدف واحدهای ساختمانی ساخته شود که پیش‌بینی می‌شود در سال ۹۹ تعداد ۵۰ واحد مسکونی به بهره‌برداری برسد. همچنین در هفته بهزیستی تعداد ۲ هزار و ۱۰۰ واحد مسکونی در کل کشور به بهره برداری می‌رسد که ۲۲ واحد آن سهم استان یزد است.

وی در پاسخ به سوالی در خصوص تعداد خانه های امن در استان یزد تشریح کرد: تنها یک خانه امن در استان وجود دارد. اعلام خانه امن و استفاده از سامانه تلفنی ۱۲۳ مانند شمشیر دولبه است چراکه می‌تواند آسیب‌های جدیدی را ایجاد کند. اما بر اساس وظیفه ای که داریم از طریق تبلیغات در رسانه‌ها و در جلساتی مثل شورای رفاه و شورای اداری استان و در مدارس متوسطه برخی از خدمات خانه امن را اعلام کرده ایم.
.
وی ادامه داد: افراد دارای اختلال هویت جنسی و دوجنسی هم خدمات مشاوره‌ای بدون محدودیت دریافت می‌کنند که البته هزینه درمان این افراد به صورت موردی و محدود ارائه خواهد شد.

تنها یک درصد از والدین کودکان سر راهی در استان یزد شناسایی می‌شوند.

وی در پاسخ به سوال خبرنگار بشارت یزد مبنی بر تعداد کودکان سرراهی در استان، اذعان کرد: تنها یک درصد از والدین کودکان سر راهی در استان یزد شناسایی می‌شوند. ضمن اینکه همین تعداد نیز صلاحیت نگهداری کودکان خود را ندارند.

مدیرکل سازمان بهزیستی با بیان اینکه در سال ۹۸ فقط ۱۶ کودک را به فرزندخواندگی داده‌ایم و بسیاری از خانواده ها ۶ تا ۷ سال در نوبت حضانت فرزند قرار می‌گیرند، اضافه کرد: دلیل این موضوع عدم وجود کودک واجدالشرایط است چرا که والدین آنها شناسایی می‌شوند و طبق قانون نمی‌توانیم سرپرستی این کودکان را به خانواده‌های دیگر تحویل دهیم.

دیدگاهتان را بنویسید