مدیرکل میراث فرهنگی در تشریح طرح های جدید برای رونق گردشگری استان اعلام کرد:

«ژئوپارک شیرکوه» در مسیر ثبت ملی و جهانی

مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان یزد به اقدامات جدیدی که حوزه گردشگری و صنایع دستی استان در حال انجام است، اشاره کرد و اظهار داشت: «یزد ایر» یکی از ابر پروژه های حوزه گردشگری استان است که ذیل طرح تحولی یزد نوین تدوین شده و حاصل تلاش ها و پیگیری های بی وقفه فعالان حوزه گردشگری است.

به گزارش بشارت یزد، احمد آخوندی در نشست با گروه رسانه ای بشارت نو، افزود: «شهرک آزاد فرودگاهی» از دیگر طرح هایی است که از جانب کشور عمان مطرح شده و نیاز است برای تحقق آن زیرساخت های لازم فراهم شود و هماهنگی هایی بین دو کشور انجام گیرد که در حال پیگیری است. این پروژه می تواند تاثیر بسیار مثبتی در حوزه گردشگری داشته باشد.

ایجاد «شهر طلا و جواهر» در یزد

وی از ایجاد «شهر طلا و جواهر» در یزد به عنوان دیگر طرح هایی که چندین سال در حال پیگیری بوده، نام برد و گفت: در این راستا سه قطعه زمین در کاریزبوم به این موضوع تخصیص یافته و امید است که بتوان در آینده ای نزدیک این پروژه در یزد محقق گردد.

مدیرکل میراث فرهنگی یزد همچنین به ضرورت سامان دادن به حوزه صنایع دستی استان اشاره کرد و بیان داشت: یزد با وجود غنی بودن در حوزه صنایع دستی، سامان بخشی خوبی را در این حوزه اعمال نکرده و لازم است با ایجاد تشکل هایی در این خصوص امکان رشد و توسعه رشته های متنوع صنایع دستی را ایجاد کرد که این مهم در ذیل معاونت صنایع دستی اداره کل در حال پیگیری جدی است.

صدور نظام مند و تخصصی پروانه مرمت در یزد

آخوندی همچنین با بیان اهمیت مرمت تخصصی در حوزه بافت تاریخی این مهم را یکی از اساسی ترین چالش های استان دانست و گفت: اکنون طرحی در نظر گرفته شده است تا در بافت تاریخی صرفا از افراد متخصص در حوزه مرمت استفاده شود و همچنین نظامی متقن و تخصصی در جهت صدور پروانه مرمت نیز در نظر گرفته شده که در کشور سابقه ندارد و یزد پایلوت این طرح خواهد بود، یزد همچنین دارای انجمن تخصصی مرمت است که می توان از افراد متخصص و آموزش دیده در این حوزه بهره مند شد. یکی از نکات مثبت و مهم ایجاد نظام فنی مرمت این است که افراد با تخصص های متفاوت در یک بانک اطلاعاتی تعریف می شوند و می توان به درستی از ظرفیت آنان استفاده کرد.

«ژئوپارک شیرکوه» در مسیر ثبت ملی و جهانی

این مسئول همچنین در خصوص ژئوپارک شیرکوه به عنوان طرحی که می تواند در توسعه اقتصادی منطقه و جذب گردشگر بسیار موثر باشد، توضیح داد: در مرحله اول لازم بود که اقناع در جهت امکان ثبت ملی این اثر صورت گیرد و با پذیرش این مسئله، این طرح اکنون در مرحله تامین اعتبار قرار دارد و امید است در آینده ای نزدیک تامین اعتبار صورت گیرد و این قول داده شده که ثبت ملی این اثر یک ساله و ثبت جهانی آن در مدت سه سال محقق شود.

آخوندی همچنین از ظرفیت مناسب شهرستان بهاباد برای ایجاد ژئوپارک نیز خبر داد و ادامه داد: تاریک ترین نقطه خاورمیانه در بهاباد قرار دارد که می تواند در بحث رصد و نجوم ظرفیت خوبی برای استان و شهرستان بهاباد ایجاد کند. این طرح در مرحله انجام مطالعات اولیه قرار دارد.

شهر جهانی بدون هتل های ۵ ستاره بین المللی

مدیرکل میراث فرهنگی استان یزد همچنین برنامه این سازمان را انجام اقدامات زیربنایی برای توسعه حوزه گردشگری عنوان کرد و گفت: یزد به زیرساخت های اساسی برای جذب گردشگر نیاز دارد و برنامه داریم این زیرساخت ها را در یزد ایجاد کنیم، شهر یزد به عنوان شهری جهانی شناخته می شود اما هتل های پنج ستاره ندارد درحالی که یکی از الزامات حوزه گردشگری به حساب می آید. همچنین در کویر یزد کمپ های مناسب در سطح بین المللی ساخته شده که لازم است به این حوزه نیز توجه کافی صورت گیرد، بنابراین سعی داریم زیرساخت های گردشگری یزد را بر پایه طرح منطقه آزاد تامین کنیم.

به گفته وی؛ احداث انجمن حامیان میراث فرهنگی و انجمن خیرین نیز از جمله موارد در دست پیگیری در اداره میراث فرهنگی است.

ضرورت بازاریابی و تجاری سازی برای رونق اقتصادی صنایع دستی استان

معاون صنایع دستی اداره کل میراث فرهنگی یزد نیز در این نشست، در تشریح اقداماتی که ذیل این معاونت در یک سال گذشته انجام گرفته، بیان داشت: در استان یزد ۳هزار و ۳۵۰ هنرمند صنایع دستی در ۱۱۵ رشته صنایع دستی فعالیت می کنند که نساجی و سفال و سرامیک رایج ترین رشته ها در یزد هستند. معاونت صنایع دستی وظیفه دارد هنرمندان را در راستای حفظ و حراست از رشته های صنایع دستی آموزش دهد و در این راستا سال گذشته ۳ هزار و ۳۵۳ نفر در دوره های آموزشی که برگزار شد، شرکت کرده و گواهی صادر دریافت کرده اند و به طور کلی سال گذشته ۱۷ کارگاه صنایع دستی برقرار بوده که در کنار تولید، آموزش را نیز در برنامه داشتند.

«عبدالمجید عربی» افزود: در بحث ثبت ناملموس نیز «هزاره دوزی» ابرکوه و «دولوهشتی» بهاباد را به ثبت ملی رسانده و باززنده سازی «چلنگری» نیز در دستور کار قرار داشت.

وی همچنین از صدور و تمدید ۶۰۷ مجوز در حوزه صنایع دستی خبر داد و گفت: از ۳هزار و ۳۵۰ هنرمند حوزه صنایع دستی ۶۰۷ مجوز صادر و تمدید شد، ۶۲۱ پروانه تولید انفرادی صدور و تمدید گشت و ۲۱۸ کارت شناسایی صنایع دستی نیز صادر شد.

به گفته این مسئول؛ در سال گذشته ۵۶ مورد کارگاه صنایع دستی نیز مجوز گرفتند که آمار قابل توجهی در این شاخه به حساب می آید و همچنین  سال گذشته ۵/۲۴ میلیارد تومان پرداخت تسهیلات در حوزه صنایع دستی استان صورت گرفته و ۱۲ میلیارد نیز مصوب شده که بانک وظیفه پرداخت آن را برعهده داشت.

صنایع دستی باید به عنوان مقاصد گردشگری تعریف شوند

عربی، بازاریابی و تجاری سازی را مهم ترین اقدام زیربنایی در حوزه صنایع دستی دانست و بیان کرد: این شاخص اگر در شرایط مناسبی قرار داشته باشد نمایانگر عملکرد خوب در سایر حوزه هاست که بر این اساس نوروز امسال از مجموع ۳۰ بازارچه دائم و موقت صنایع دستی، ۳۳ میلیارد فروش حاصل شد و همچنین سال گذشته در یزد نمایشگاه بین المللی صنایع دستی با ۲۵۰ غرفه برگزار شد که به خوبی نیز مورد استقبال قرار گرفت. همچنین در سال ۱۴۰۱ بازدیدی از نمایشگاه بین المللی بسته بندی تهران ترتیب داده شد که ۴۰ نفر از هنرمندان یزدی نیز به این نمایشگاه اعزام شدند تا با حوزه بسته بندی و تولیدکنندگان آن آشنا شوند.

وی افزود: نمایشگاه صنایع دستی تهران نیز از دیگر برنامه های اجرا شده بود که ۲۲۰ متر غرفه سازی بر اساس شهرستان های استان انجام گرفت و حضور یزد در این نمایشگاه قابل توجه بود به طوریکه وزیر میراث فرهنگی حین بازدید از نمایشگاه، این غرفه را قوی ترین غرفه نمایشگاه دانست.

عربی یکی از چالش های اساسی حوزه صنایع دستی را به رسمیت نشناختن این بخش به عنوان مقاصد گردشگری دانست و عنوان کرد: مسئله ای که وجود دارد این است که ما صنایع دستی را به عنوان مقصد گردشگر نمی بینیم، درحالی که باید بتوانیم صنایع دستی را به عنوان مقصد به گردشگران معرفی کنیم تا این بخش نیز خود به عنوان یکی از جاذبه های گردشگری مطرح شود.

این مسئول همچنین تصریح کرد: استان یزد همواره به لزوم گسترس صنایع پاک تاکید دارد چه بسا خوب است که این ظرفیت به حوزه صنایع دستی تعلق گیرد، اگر به حوزه صنایع دستی به درستی توجه شود می تواند اشتغال مناسب و درآمد زا در استان به ویژه برای بانوان ایجاد کند.

صنایع دستی باید با توجه به سلیقه بازار تولید شوند

وی همچنین یکی مباحث مهم در حوزه صنایع دستی را بحث آموزش خواند و گفت: هنرمند باید آموزش داده شود تا بتواند بر اساس خلاقیت و نوآوری، کاربری های جدید ایجاد کند زیرا یکی از دلایل اینکه صنایع دستی امروزه از سبد خرید مردم فاصله گرفته، این است که به سلیقه بازار توجهی نمی شود. بنابراین لازم است با حفظ اصالت، محصولات را مطابق با سلیقه بازار تولید کرد، بنابراین از ابتدای امسال ریل گذاری جدیدی در صنایع دستی انجام داده ایم تا بتوان هنرمندان را در بحث بازارهای جدید، خلاقیت، نوآوری و بسته بندی آموزش دهیم. صنایع دستی باید از حالت تزیینی به سمت کاربردی شدن حرکت کند و در زندگی روزمره مردم جاری باشد.

عربی در خصوص تشکل بخشی به حوزه صنایع دستی نیز مطرح کرد: ۱۰ میز تخصصی بر اساس صنایع دستی بومی استان تشکیل داده شد و این مهم در دانشگاه یزد با توجه به وجود رشته صنایع دستی و اساتید خبره در این حوزه، دنبال می شود تا تصمیمات بهتری درباره آینده صنایع دستی اتخاذ گردد و همچنین لازم است محتوای آموزشی در حوزه صنایع دستی تدوین شود زیرا برخی از صنایع دستی در حال فراموشی است و شاید زمان کافی برای احیای آنان وجود نداشته باشد و این محتواهای آموزشی می تواند به این مهم کمک کند.

معاون صنایع دستی میراث فرهنگی یزد خاطرنشان کرد: برگزاری رویدادها در حوزه صنایع دستی اهمیت فراوان دارد و در هفته صنایع دستی که گذشت طی یک رویداد خویش یافته، ۱۰ نفر از اعضای انجمن سفال و سرامیک ایران به یزد دعوت شده و آسیب شناسی این حوزه صورت گرفت.

عربی در نهایت خبر داد: نمایشگاه صنایع دستی با ۲۶۰ غرفه از پنجم تا نهم تیرماه در یزد برگزار می شود و یزد میزبان هنرمندان صنایع دستی از سراسر کشور خواهد بود.

دیدگاهتان را بنویسید