نسل امروز باید امانت‌دار فرهنگ، تاریخ و هویت یزد باشند

ر این مراسم محمدرضا انتظاری که نیم قرن در کتابخانه وزیری خدمت نمود‌ه‌ است، درباره تاریخ مسجد جامع یزد سخن‌ گفت. از علاالدوله کالنجار که به گواه کتاب‌های تاریخ محلی، بانی مسجد جامع یزد بوده است تا حجه‌الاسلام وزیری که احیاءگر این بنای مهم و تاریخی یزد بود. از دیگر سخنرانان، نویسنده پرکار یزدی، حسین مسرت بود که به معرفی منابع پژوهشی مسجد جامع یزد پرداخت. غلامرضا محمدی از فعالان فرهنگی و شاعر  یزدی سروده‌ای در وصف مسجد جامع یزد قرائت کرد و مرتضی وزیری با ارائه عکس‌های قدیمی یزد، راوی تاریخ برج ساعت مسجد جامع شد.

فعالان فرهنگی و هنری استان در آیین «یادمان آبادگران مسجد جامع یزد»:

هادی رحیم دل/ «یادمان آبادگران مسجد جامع یزد» به میزبانی گروه «یزد نامه» و با حضور بسیاری از علاقه مندان به فرهنگ و هنر یزد و هنرمندان و نویسندگان یزدی برگزار شد.

در این مراسم محمدرضا انتظاری که نیم قرن در کتابخانه وزیری خدمت نمود‌ه‌ است، درباره تاریخ مسجد جامع یزد سخن‌ گفت. از علاالدوله کالنجار که به گواه کتاب‌های تاریخ محلی، بانی مسجد جامع یزد بوده است تا حجه‌الاسلام وزیری که احیاءگر این بنای مهم و تاریخی یزد بود. از دیگر سخنرانان، نویسنده پرکار یزدی، حسین مسرت بود که به معرفی منابع پژوهشی مسجد جامع یزد پرداخت. غلامرضا محمدی از فعالان فرهنگی و شاعر  یزدی سروده‌ای در وصف مسجد جامع یزد قرائت کرد و مرتضی وزیری با ارائه عکس‌های قدیمی یزد، راوی تاریخ برج ساعت مسجد جامع شد.

به مناسبت یادمان آبادگران مسجد جامع یزد، شماره دویستم ماهنامه پرگار در ۱۳۰ صفحه به موضوع مسجد جامع یزد اختصاص یافت. از این شماره مجله رونمایی گردید و از عوامل آن تقدیر شد و هدایایی از دست هنرمندان صنایع دستی یزد به ایشان تقدیم گردید.

در بخشی از مراسم، نگاره برنامه رادیویی «نود کتاب، نود خاطره» به امضاء اهل فرهنگ و قلم یزد رسید. «نود کتاب، نود خاطره» عنوان یک بسته رادیویی است که در آن استاد حسین مسرت به معرفی کتاب‌هایش پرداخته‌ و خاطراتی از تألیف آن‌ها بیان داشته‌ است. همه این نود قسمت در برنامه «چادیشب» رادیو یزد طی سال‌های ۱۴۰۲ و ۱۴۰۳ پخش شده است.

در پایان مراسم از چهار سند تاریخی مسجد جامع یزد به یادگار مانده از خاندان آصف‌پور رونمایی شد. اسنادی که گوشه‌هایی از تاریخ مسجد جامع یزد را روشن‌تر می‌سازد. این خاندان در برهه‌ای از تاریخ، ناظر موقوفات مسجد جامع یزد بوده‌اند و طی سده‌ها وزارت یزد را بر عهده داشته‌اند. مرحوم سید علی‌رضا آصف‌پور در مرمت مسجد جامع یزد، تأمین کتاب‌های کتابخانه وزیری و ساخت برج ساعت مسجد جامع نقش تأثیرگذاری داشت. فرزند ایشان ربابه آصف‌پور یکی از اسناد مذکور را به سازمان مرکز اسناد و کتابخانه ملی اهدا نمود. این سند در بردارنده اطلاعاتی از موقوفات مسجد جامع یزد است. تاریخ ۱۳۲۱ هجری قمری دارد و از آن چنین بر می‌آید که موقوفه مزبور به اجاره یکی از اهالی زرتشتی محله اهرستان داده شده بوده است. سندی که گواهی است بر همزیستی پر افتخار مسلمانان و زرتشتیان در یزد.

این مراسم با حضور بسیاری از علاقه‌مندان به فرهنگ و هنر یزد و هنرمندان و نویسندگان یزدی برگزار شد. حمیدرضا امیری یکی از فعالان فرهنگی استان یزد و مدیر برگزاری این رویداد گفت: آن‌چه باعث می‌شود به اتفاق تنی چند از علاقمندان به یزد چنین رویداداهایی را رقم بزنیم، ریشه در «دوست داشتن» دارد. دوست داشتن یزد. قدم که در ساحت شناخت یزد بگذاریم، آن را دوست خواهیم داشت، و وقتی یزدمان را دوست بداریم، می‌خواهیم برایش در حد وسعمان کاری بکنیم. اشخاصی در این شهر بوده و زیسته‌اند که با همین دیدگاه برای آبادانی یزد، خون دل‌ها خورده‌اند، زحمت‌ها کشیده‌اند،کارها کرده‌اند و این فرهنگ سرشار از افتخار را به یادگار گذاشته‌اند. ما اکنون امانت‌داران آن فرهنگ و تاریخ و هویتیم. باید قدردان آن باشیم و این گوهر بی‌نظیر و بی‌بدیل را به نسل بعد واگذار کنیم.

پاسداشت فرهنگ و تاریخ یزد

تاریخ و فرهنگ یزد باید بیشتر و بهتر شناخته شود. برگزاری همایش‌های یزدشناسی از جمله اقدامات زیبایی است که مدتی است توسط گروه «یزدنامه» انجام می‌شود. این گروه جمعی از علاقمندان میراث فرهنگی و دوستداران تاریخ و فرهنگ یزد هستند و هدفشان بررسی و شناسایی بیشتر تاریخ و فرهنگ یزد است. تاکنون سه رویداد فرهنگی را رقم زده‌اند و توانسته‌اند نقش مؤثری در راستای هدف خود ایفا کنند.

رویداد اول: رونمایی از کتاب «میراث‌بان» به قلم حسین مسرت بود. کتابی که به زندگی و آثار استاد محمود مشروطه پرداخته است. این رویداد در منزل زنده‌یاد محمود مشروطه برگزار شد. آماده‌سازی منزل تاریخی محمود مشروطه و بازگشایی آن بعد از نوزده سال از درگذشت این هنرمند یزدی اتفاقی خاطره‌انگیز را برای اهل فرهنگ رقم زد. در این مراسم عکس‌‌هایی از آثار تاریخی یزد به یادگار مانده از محمود مشروطه برای اولین بار رونمایی شد و مصاحبه‌ای با وی در روزنامه «آفتاب یزد» منتشر گردید. این مراسم در نوزدهم اسفند ۱۴۰۲ برگزار شد.

رویداد دوم: به پاس زحمات استاد محمدسعید جانب‌اللهی از مردم‌شناسان صاحب‌نظر و پیشکسوت کشور نشستی برگزار گردید و از آخرین تألیف ایشان با عنوان «مردم‌شناسی تطبیقی استان یزد» رونمایی شد. زمان این رویداد نوزدهم فروردین ۱۴۰۳ مصادف با شب بیست و هفتم ماه رمضان بود. به همین مناسبت فیلم «لباس مراد» کاری از محسن عباسی سرچشمه برای اولین بار پخش شد. این فیلم مستند به آیین بیست و هفتم ماه رمضان در مسجد جامع یزد می‌پردازد. همچنین ویژه‌نامه‌ای با موضوعات فرهنگ مردم و بررسی زندگی و فعالیت‌های پژوهشی استاد جانب‌اللهی منتشر گردید.

رویداد سوم نیز آیین «یادمان آبادگران مسجد جامع یزد» بود که با حضور فرهنگ دوستان برگزار شد.

دیدگاهتان را بنویسید