جوکار نماینده یزد و اشکذر وی با اشاره به افتتاح پروژههای نارس:
مسئولان استان بیماری کلنگزنی دارند/تاراج ارز کشور توسط برخی آقازادهها
بیش از ۷۰۰ پروژه نیمه تمام در استان وجود دارد که ۶۰ درصد آن تکمیل شده اما به دلیل کمبود منابع مالی رها شده و در حال فرسودگی است. همه اینها به دلیل این است که برنامه ای وجود ندارد و در حالی که هنوز پروژه قبلی به اتمام نرسیده پروژه جدید آغاز می شود. بسیاری از پروژه ها چندین مرتبه افتتاح می شود که من اسم این اتفاق را ″بیماری کلنگزنی″ میگذارم. افتتاح های نارسی که در استان شاهد هستیم از این نوع افتتاح ها هستند.
نشست خبری محمد صالح جوکار نماینده مردم یزد و اشکذر رئیس کمیسیون امور داخلی کشور و شوراهای مجلس شورای اسلامی صبح سه شنبه ۲۲ مهرماه برگزار و گزارشی در خصوص اقدامات انجام شده و برنامه های آینده در کشور و استان ارائه شد.
نماینده مردم یزد و اشکذر ترکیب مجلس یازدهم را بسیار خوب ارزیابی کرد و گفت: این دوره مجلس با نمایندگان جوان، متخصص و مجرب دانشگاهی و شعار ″مردم داری و کارآمدی″ آغاز به کار کرده است و در این مدت ۴ ماه نشان داد که به دنبال تعامل با دولت و دستگاه های اجرایی است هر چند که نمایندگان از وظایف نظارتی خود کوتاه نمی آیند.
افزایش ۲برابری مراجعه کنندگان به صندوق بیکاری و کمیته امداد به دلیل شیوع کرونا
وی با اظهار تاسف از اینکه در دوران بحران کرونا بسیاری از مشاغل نابود شده و تعداد زیادی از همشهریان بیکار شدهاند، اذعان کرد: تعداد مراجعه کنندگان به صندوق بیمه بیکاری و مددجویان کمیته امداد در طول این مدت به دو برابر افزایش پیدا کرده و شرایط معیشتی مردم بسیار سخت شده است. قطعاً سند آمایش استانی به یک برنامه ریزی راهبردی برای آینده استان نیاز دارد و می تواند ظرفیت را در همه بخشها توسعه دهد.
وی افزود: مشاغل خانگی، استارتاپ ها، حرکت استان به سمت صنایع هایتک و بهرهوری بیشتر از منابع انسانی میتواند زمینه اشتغالزایی را فراهم کند. حرکتهای نوآورانه در حوزه کشاورزی، توسعه صنعت نساجی و پوشاک هم میتواند اشتغالزایی زیادی برای استان به همراه داشته باشد و تولیدات ملی را افزایش دهد.
دو فراکسیون گردشگری و معدن در اختیار نمایندگان استان یزد قرار دارد
محمد صالح جوکار با اشاره به لزوم توجه به توسعه صنایع معدنی و بخش گردشگری در استان گفت: زمینه اشتغال و تولید ثروت در این دو بخش کاملا برای ما فراهم است و در همین راستا دو فراکسیون گردشگری و میراث فرهنگی و فراکسیون معدن و صنایع معدنی امروز در اختیار نمایندگان استان یزد قرار گرفته است. طی این مدت در ۲۹ طرح قانونی مشارکت داشته ایم و ۱۴ سوال از وزرای مختلف پرسیده شده است.
اصلاح قانون انتخابات ریاست جمهوری بعد از گذشت ۴۰ سال از انقلاب
رئیس کمیسیون امور داخلی کشور و شوراهای مجلس شورای اسلامی به تشریح اولویت های در دستور کار این کمیسیون پرداخت و افزود: اصلاح قانون انتخابات ریاست جمهوری بعد از گذشت ۴۰ سال از انقلاب، اصلاح قوانین انتخابات شوراها برای نظارت بر عملکرد چهار ساله این نهاد، اصلاح تقسیمات کشوری و تعداد نمایندگان حوزه های انتخابیه از اولویت های بعدی ماست. همچنین طرح درآمدهای پایدار برای شهرداریها و دهیاریها در نظر گرفته شده و طرح مدیریت جامع شهری نیز در اولویت قرار دارد.
جوکار با اشاره به برگزاری جلساتی با ۱۰ وزیر و روسای سازمان های کشور در راستای حل مشکلات مردم استان، گفت: مراجعات مردمی نسبت به مجلس نهم افزایش داشته که اغلب در زمینههای اشتغال، معیشت، تسهیلات بانکی، صدور مجوز کسب و کار، مشکلات اداری و قضایی بوده است. طی این مدت ۶۷۵ مورد مراجعات مردمی و ۱۶۲۵ مکاتبات با دستگاه های حقوقی و حقیقی برای حل مشکلات مردم داشتهایم و ۴ مورد دیدار با مدیران ارشد و مدیران کل استان برگزار شده است. همچنین از ۶ شهر، ۴ بخش، ۲۴ روستا و ۱۴کارخانه و معادن هم بازدید به عمل آمده است.
اختصاص تنها ۲ میلیارد تومان بودجه برای خط دوم انتقال آب به یزد
وی مهمترین مسئله راهبردی استان را بحث آب دانست و گفت: خط دوم انتقال آب مدت زیادی است که به دلیل کمبود منابع مالی در سال ۹۹ تعطیل شده چراکه فقط ۲ میلیارد تومان بودجه به آن اختصاص داده شده است در صورتی که این مبلغ برای نگهداری تجهیزات هم کفایت نمی کند. مسئولیت تأمین منابع به عهده آب نیرو قرار دارد و در بخش سهم استانی هم تقسیم کار انجام دادیم.
نماینده یزد و اشکذر هزینه انتقال آب از سد خرسان در استان چهارمحال و بختیاری را ۱۱.۵ هزار میلیارد تومان اعلام کرد و اظهار داشت: بخشی از این پروژه با استان کرمان و جنوب استان اصفهان مشترک است ولی عقلانی نبود که مسیر خط دوم به موازات خط اول اجرا شود چراکه به صورت دائم در معرض تهدید قرار داشت. برای تامین بخشی از منابع مالی این پروژه از دارایی های استان و موسسه کوثر استفاده می شود و بخشی هم بر عهده مسئولیت های اجتماعی دو معدن بزرگ استان است که مقرر شد ۵۰ درصد از هزینه ها را بر عهده بگیرند.
کسانی که تخصیصی پساب داشتهاند به تعهدات خود عمل نکردند
وی از بازچرخانی پساب به عنوان یکی از مشکلات جدی شهر یزد نام برد و گفت: متاسفانه کسانی که تخصیصی پساب داشتهاند به تعهدات خود عمل نکردند و این آب تجمع پیدا کرده است. اما یک بازچرخانی پساب در شهرکهای صنعتی تصویب شد و اعتباراتی هم برای آن در نظر گرفته شد تا دریاچه ای که ایجاد شده است خشک و مشکلات مردم کمتر شود.
محمد صالح جوکار با بیان اینکه آبی که در یزد توزیع میشود به لحاظ کمی و کیفی عادلانه نیست، ادامه داد: در برخی از مناطق آب با کیفیت بالا و در مناطقی هم کیفیت آن به شدت پایین است. برخی از بخشهای شهر هم فشار پایینی دارد که به همین جهت دستور ساخت منابعی را گرفتیم. با این طرح، ترکیبی از آبهای انتقالی و آب چاه را خواهیم داشت و به یک نسبت مساوی همه مردم شهر از آب کیفی و با فشار مطلوب برخوردار خواهند شد.
نقش نجابت یزدی ها در پذیرش مهاجرین خارجی به استان
وی در خصوص دلایل مهاجرت بی رویه اتباع داخلی و خارجی به استان یزد توضیح داد: بخشی از مشاغلی که ما در استان ایجاد کردهایم به نیروی کار ساده احتیاج دارد و این موضوع باعث مهاجرت نخبگان به خارج از استان می شود. ما هیچ برنامه جدی برای مهاجرین افغان نداشتهایم. نیروی اضافه کار افغانستان بیشتر به سمت استان های مرزی و مرکزی کشور روی آوردهاند که نجابت یزدی ها در پذیرش این مهاجرین نقش بسیار مهمی داشته است و این درحالی است که در بسیاری از استانها نیروی کار خارجی دیده نمی شود.
حاصل ازدواج مردان افغان با دختران ایرانی فرزندان بی هویت خواهد شد
وی اضافه کرد: مشاغل مختلفی مانند دامداری ها و نساجی ها از این نیروهای کار خارجی استفاده می کنند که ما به صورت جدی آنها را کنترل و حتی پلمپ خواهیم کرد تا حداقل مشاغلی که دور از چشم مردم هستند، از مهاجرین افغانی استفاده کنند. ضمن اینکه برای مهاجرین خارجی احترام قائلیم نگران مسائل امنیتی و فرهنگی و اجتماعی هم هستیم. حاصل ازدواج مردان افغان با دختران ایرانی فرزندان بی هویتی خواهد شد که این یک پدیده بسیار خطرناک است.
دکتر جوکار با اظهار تاسف از اینکه بیش از ۴۰ درصد بیمه شدگان یکی از شهرستانهای استان یزد بومی نیستند، گفت: سند توسعه استان باید تغییر کند تا کمتر شاهد این مهاجرتها باشیم. حضور خرده فرهنگ ها قطعاً تاثیر منفی بر فرهنگ بومی استان خواهد داشت. این موضوعی است که در سه دهه گذشته وجود داشته بنابراین باید نقشه راه و سند آمایش استان اصلاح شود.
تاراج ارز کشور در طول سالهای اخیر توسط برخی آقازاده ها
وی به تاراج ارز کشور در طول سالهای اخیر توسط برخی آقازاده ها اشاره و عنوان کرد: بسیاری از کسانی که این ارزها را در اختیار گرفته بودند هرگز باز نگرداند و یا اینکه بعضی از آنها به کالاهایی غیرضروری تبدیل شد که اولویت یک نبود. طبق برنامه ششم توسعه و در بودجه سالیانه کشور می بایست این ارزها صرف خرید کالاهای اساسی مردم میشد اما متاسفانه این اتفاق نیفتاد و در سال ۹۹ با مشکلات ارزی مواجه شدیم که با توجه به کاهش شدید فروش نفت این مشکلات بیشتر شد.
مسئولان استان بیماری کلنگزنی دارند
نماینده یزد و اشکذر با اشاره به وجود بیش از ۷۰۰ پروژه نیمه تمام در استان، اظهار داشت: این پروژه ها در برنامه ششم توسعه و برنامه بودجه هم آمده اما دولت توانایی تکمیل آنها را ندارد. پروژه هایی در استان وجود دارد که ۶۰ درصد آن تکمیل شده اما به دلیل کمبود منابع مالی رها شده و در حال فرسودگی است. همه اینها به دلیل این است که برنامه ای وجود ندارد و در حالی که هنوز پروژه قبلی به اتمام نرسیده پروژه جدید آغاز می شود. مثلا پارک گلستان در یزد کلنگزنی و اعتباری هم برای آن در نظر گرفته شد اما دولت فعلی آن را رها کرد.
وی با انتقاد از اینکه مسئولان فقط علاقه به کلنگ زنی دارند و تعهدی برای اجرای کار ندارند، خاطر نشان کرد: بسیاری از پروژه ها چندین مرتبه افتتاح می شود که من اسم این اتفاق را ″بیماری کلنگزنی″ میگذارم. افتتاح های نارسی که در استان شاهد هستیم از این نوع افتتاح ها هستند. شیوه حل این معضل این است که بخش خصوصی ورود پیدا کند تا حداقل ما ضرر نکنیم.
معادن استان تمام شد و هیچ ارزش افزوده را برای استان به همراه نداشته است.
محمد صالح جوکار به تشریح اولویت های اصلی توسعه استان پرداخت و گفت: استان یزد به دلیل شرایط جغرافیای و ژئوپلیتیکی و قرار گرفتن در چهارراه مواصلاتی قابلیت پیاده کردن عرصه تجارت نو را دارد. در مسائل ترانزیتی، حمل و نقل ریلی، هوایی و جادهای و یا در بحث معادن ظرفیت بسیار زیادی برای توسعه استان وجود دارد. ما کارخانجات فولادی زیادی داریم اما خوراک ندارند و معادن استان به پایان رسیده در حالیکه هیچ ارزش افزوده را برای استان به همراه نداشته است.
استان های همجوار منابع معدنی ما را بردند و از صنایع پایین دستی بهره مند شدند
وی ارزش افزوده را در صنایع پایین دستی و قطعه سازی دانست و اظهار داشت: متاسفانه ما در استان یزد به این سمت حرکت نکردیم. فقط سنگآهن را به کنستانتره و گندله و فولاد اسفنجی تبدیل کرده ایم در حالی که اصل تولید ثروت و زنجیره ارزش افزوده در صنایع پایین دستی است. استان های همجوار منابع معدنی ما را گرفتند و بیشترین بهره را از صنایع پایین دستی بردند.با دست های خود و با سیاست های اشتباهمان محیط زیست استان را نابود کردیم
جوکار با تاکید بر اینکه اولویت اول استان بحث حفاظت از محیط زیست است یادآور شد: ما با دست های خود و با سیاستهای اشتباه، محیط زیستمان را تخریب کرده و از بین بردیم و حالا باید آن را بازسازی کنیم. به هر قیمتی که شده باید آب به استان یزد برگردد. برخی میگویند صرفه اقتصادی ندارد که آب با چندین هزار تومان وارد استان شود در حالی که این طور نیست و ما باید راه گذشتگان خود را ادامه دهیم.
وی از توسعه شبکه های تولید، توزیع و انتقال برق نیز به عنوان یکی دیگر از اولویت های استان نام برد و گفت: توسعه گردشگری و توسعه فنآوری در استان نیز از اولویتهای ماست. شرکت های دانش بنیان خوبی وجود دارد که باید این روند را تداوم ببخشیم. اما هنوز که هنوز است نتوانستهایم پارک علم و فناوری استان را دایر کنیم. به تقویت سرمایه های اجتماعی و کنترل مهاجرتهای داخلی و خارجی هم باید توجه شود. ضمن اینکه توسعه کیفی بخش کشاورزی و اصلاح الگوی کشت و بذر باید در دستور کار قرار بگیرد.
نماینده مردم یزد و اشکذر تعامل دولت و مجلس را باعث پیشرفت و توسعه استان دانست و اذعان کرد: اگر این دو نهاد با هم اختلاف نظر داشته باشند یقینا مشکلات بیشتر خواهد شد. برای مثال زمانی که نماینده یزد در مجلس نهم بودم ۴۰ کیلومتر از مسیر خط انتقال آب اجرا شد اما بعد از آن نگاهها تغییر کرد و پروژه متوقف شد. یک سال از دوران نمایندگی من در مجلس نهم در دولت احمدینژاد و ۳ سال در دولت روحانی بود که تمام این سه سال را با دولت ناسازگاری داشتیم. اگر بیمارستان تامین اجتماعی یزد که در دولت احمدینژاد مصوبه ۴۰۰ تختخوابی را گرفتیم، ادامه پیدا می کرد اکنون به اتمام رسیده بود.
اگر معدن مس دره زرشک بلای جان ما شود قطعاً با آن مخالف هستیم.
وی در پاسخ به سوال خبرنگار بشارت یزد مبنی بر اینکه ″آیا حاضرید برای حفظ منابع آبی استان از بهره برداری از معدن مس دره زرشک چشم پوشی کنید″ گفت: در مسئله بهره برداری از معدن مس دره زرشک نظرات کارشناسی مهم است و بحث از نظرات شخصی ما نیست. باید دید که ایجاد صنایع به سفره های آب زیرزمینی چه آسیبی وارد میکنند. یعنی چه آسیب ها و مزیت هایی برای محیط زیست استان دارند. باید وزنکشی و ارزیابی و نهایتاً تصمیم گیری شود. داشتن نگاه کارشناسانه بسیار مهم است و نباید آینده خود را از بین ببریم بلکه باید آینده خود را بسازیم. قصد داریم از این نعمت در راستای زندگی مطلوب تر و رفاه بیشتر برای مردم استفاده کنیم. اگر قرار باشد بلای جان ما شود قطعاً با آن مخالف هستیم.
مشکلات معیشتی دلیل عدم مشارکت مردم در انتخابات مجلس
محمد صالح جوکار مهمترین دلیل عدم مشارکت مردم در انتخابات مجلس یازدهم را عملکرد نامناسب دولت عنوان کرد و افزود: مردم به شدت در سختی و تنگنا بودند و و به همین دلیل در انتخابات حضور نداشتند. اما به هر حال نمایندگان مجلس انتخاب شدند اما آیا مسائلی که امروز در حال پیگیری است فقط مربوط به یک عده خاصی میشود یا برای همه استان است؟
وی اضافه کرد: بنابراین جزئی نگری و بخشی نگری و جامعه را به دو دسته تقسیم کردن معنایی ندارد. کسی که نماینده شد نماینده همه مردم است جناحهای سیاسی تفاوتی ندارند و ما به دنبال بازی های سیاسی و تنش زا نیستیم. به نظر من مهمترین مشکل این است که تفکر سیاسی خود را بر منافع استان ترجیح دهیم و این معضلی است که ما در گذشته در استان داشتهایم.