ثبت جهانی نتیجه کوشش تمام یزدی هاست
محمدمهدی شرافت، رئیس سابق سازمان میراث فرهنگی یزد: بشارت یزد: رئیس سابق میراث فرهنگی یزد ثبت جهانی بافت تاریخی شهر یزد را نتیجه کوشش بارز تمام یزدی ها دانست و گفت: بعد ازمسئله انتقال آب به یزد، در زمانی…
محمدمهدی شرافت، رئیس سابق سازمان میراث فرهنگی یزد:
بشارت یزد:
رئیس سابق میراث فرهنگی یزد ثبت جهانی بافت تاریخی شهر یزد را نتیجه کوشش بارز تمام یزدی ها دانست و گفت: بعد ازمسئله انتقال آب به یزد، در زمانی که مهندس سفید استاندار بود، اولویت دوم را توجه به بافت قدیم اعلام کرد و برای ملی و جهانی شدن بافت تاریخی یزد از همان زمان تلاش هایی صورت گرفت.
موضوع جهانی شدن بافت تاریخی یزد اول بار در دولت دهم مطرح شد اما انجام اقداماتی از قبیل تخریب بافت این پرونده راه به جایی نبرد تا اینکه با روی کارآمدن دولت یازدهم و حضور محمدمهدی شرافت در مدیریت سازمان میراث فرهنگی یزد، مجددا تلاش ها برای ارسال پرونده بافت تاریخی یزد به یونسکو آغاز گردید و در نهایت با همگاری سایر مسئولین و ارگان های استان این مهم محقق شد.
هرچند شرافت در شهریورماه سال گذشته از میراث فرهنگی استان رفت و فاطمه دانش یزدی بجای او نشست اما نمی توان از تلاش های وی برای ثبت جهانی شدن در دوران مدیریتش گذشت.
محمدمهدی شرافت در گفتگو با بشارت یزد گفت: تلاش برای ثبت جهانی یزد در دو نوبت صورت گرفت که متاسفانه هر بار با شکست روبه رو شد، اما بعد از روی کار آمدن دولت تدبیر و امید کار با روش علمی تری به صورت جدی پیگیری شد که در اولین اقدام پایگاه پژوهش میراث فرهنگی مجددا راه اندازی شد.
شرافت برخی اقدامات انجام شده در دولت قبل را مناسب با بافت تاریخی ندانست و اذعان داشت: در دولت قبل طرح جامع حفاظت از بافت تاریخی مطرح شد که در واقع این طرح نسخه تخریب بافت بود، اقدام دیگر خارج کردن ۲۰۰ هکتار زمین از بافت تاریخی بود که خوشبختانه با تلاش و پیگیری های مکرر موفق به بازیابی این زمین ها شدیم.
وی در ادامه افزود: با مدیریت و برنامه ریزی خوبی که مجموعه استانداری، شهرداری و شورای شهر و مسئولین خود میراث فرهنگی انجام دادند در نهایت پرونده برای ارسال به یونسکو آماده شد، ضمن اینکه هر کشور در سال تنها یک سهمیه ارسال پرونده به یونسکو دارد که این مسئله نیز بر سختی کار افزود چراکه هم نیروی فنی قوی می خواست و هم نیرویی برای مذاکره و گفتگو با مقامات سیاسی کشور که با ارسال پرونده یزد به یونسکو موافقت کنند.
شرافت در خصوص ایرادتی که به پرونده بافت تاریخی یزد گرفته شد، گفت: به طور کلی ۳ ایراد از پرونده بافت تاریخی یزد گرفته شد که با رایزنی ها و یکسری توافقات این ایرادات مانعی برای ثبت جهانی بافت تاریخی بوجود نیاورد. اولین ایرادی که گرفته شد موضوع ساخت و سازهای بتنی در اطراف آتشکده بودکه جلب توجه می کرد، ایراد بعدی کمی حریم باغ دولت آباد بود و در نهایت ایراد کلی تر، بحث ارائه ندادن مجوز ساخت و سازهای خشتی بود.
وی درادامه گفت: رایزنی با سازمان نظام مهندسی و میراث کشور برای پیگیری ارائه مجوز ساخت و سازهای خشتی شکل گرفته است تا با برنامه ریزی و تدوین آئین نامه ای این موضوع به خوبی به نتیجه برسد. شرافت در ادامه افزود: با وجود ایراداتی که گرفته شد باید بگوییم در هر صورت بافت تاریخی یزد وسیع ترین بافت تاریخی زنده جهان است و این موضوع از ثبت جهانی شدن بسیار با اهمیت تر است.
افزایش ۴ برابری جذب گردشگر
در ۴ سال اخیر
رئیس سابق میراث فرهنگی با اشاره به پیشرفت در زمینه جذب گردشگر و همچنین توجه شایان به بافت تاریخی اظهارداشت: در چند سال اخیر شاهد رشد صنعت گردشگری در استان بودیم به نحوی که رکوردار جذب توریست در کشور شدیم. با تلاش و رسیدگی به بافت تاریخی میزان جذب گردشگر ۴ برابر شد که این مهم تنها محدود به تلاش های مسئولین نبود بلکه ساکنین بافت تاریخی و جوانان با انگیزه بسیار موثر بودند.
شرافت در پایان ازکسانی که به نوعی در مدیریت شهر دخیل هستند خواست تا توجه به بافت تاریخی را در تمام زمینه ها مد نظر قرار دهند. وی در ادامه اظهار داشت: مسئولین آینده شهر از جمله شهردار و اعضای شورای شهر باید با تمام وجود به بافت تاریخی توجه و ازین دستاورد حفاظت کنند، چراکه در این پیروزی همگان سهم داشته اند از نیاکان ما تا تمامی افرادی که امروز برای این میراث تلاش کردند.