اردوغان تهدید منطقه را معرفی کرد
رئیسجمهور ترکیه ضمن تأکید بر اهمیت ایجاد منطقه امن برای غیرنظامیان سوری گفت: پاکسازی شهرک «الباب» از داعش طی چند روز آینده انجام خواهد شد. اردوغان اظهار داشت که تروریسم تهدیدی برای همه کشورهای منطقه و در درجه نخست ترکیه…
رئیسجمهور ترکیه ضمن تأکید بر اهمیت ایجاد منطقه امن برای غیرنظامیان سوری گفت: پاکسازی شهرک «الباب» از داعش طی چند روز آینده انجام خواهد شد. اردوغان اظهار داشت که تروریسم تهدیدی برای همه کشورهای منطقه و در درجه نخست ترکیه است.
«رجب طیب اردوغان» در مصاحبه با شبکه العربیه به تشریح تحولات سوریه، نزدیکی ترکیه به روسیه و ایران و تأثیرات آن بر روابط دوجانبه، آینده روابط ترکیه و آمریکا و رویکرد آمریکا برای درج نام اخوانالمسلمین در فهرست سازمانهای تروریستی پرداخت.
اردوغان هدف از سفر دورهای خود به بحرین، عربستان و قطر را ارتقای روابط دوجانبه با این کشورها در زمینههای مختلف دانست و گفت که ما اطمینان داریم نتایج این سفر مثبت و ثمرهبخش خواهد بود.
تروریسم تهدیدی برای همه کشورهای منطقه است
رئیسجمهور ترکیه اظهار داشت که تروریسم تهدیدی برای همه کشورهای منطقه و در درجه نخست ترکیه است و همانطور که میٔدانیم ترکیه مرزی به طول ۹۱۱ کیلومتر با سوریه و نیز ۳۶۰ کیلومتر با عراق دارد.
وی نظام بشار اسد را به قتل بیگناهان متهم کرد و مدعی شد که تا کنون بیش از ۶۰۰ هزار سوری در نتیجه حملات هوایی و توپخانهای نظام سوریه کشته شدهاند.
اردوغان با نادیده گرفتن جنگ تروریستها علیه سوریه که اکنون وارد ششمین سال شده است، با اشاره به روابط بسیار خوب ترکیه و سوریه مدعی شد که ظلم و ستم بشار اسد علیه سوریها باعث قطع این روابط شد.
بزودی شهر «الباب» از داعش پاکسازی میشود
اردوغان تصریح کرد که ترکیه به دنبال هدف قرار دادن شهروندان این کشور در شهر غازی عنتاب توسط داعش و حمله یک عامل انتحاری به مراسم جشن آنها، حملات علیه داعش را آغاز کرد و پس از آن نیروهای ترکیه مستقیما وارد جرابلس شدند و آنجا تنها داعش نیست بلکه مبارزه با تروریسم در بیش از یک جبهه است و سازمان PYD و YPG در آنجا حضور دارد و نیروهای ما پس از طرد داعش از الراعی به دابق رفته و آنجا هم با وجود سرسختیها پاکسازی شد و بعد هم به الباب رسیدم و نبرد در آنجا شدید است به خصوص اینکه عملیات «درع الفرات» همچنان ادامه دارد و به عقیده من طی چند روز آینده الباب از داعش پاکسازی خواهد شد و پس از به منبج خواهیم رفت زیرا PYD و YPGدر آنجا حضور دارند و بایستی این منطقه را از عناصر این سازمانهای تروریستی پاکسازی کرد.
وی پاکسازی الرقه از تروریستها را هدف بعدی خواند و گفت که الرقه مقر اصلی داعش است و نیروهای ائتلاف باید آن را پاکسازی کنند و این موضوع را به دونالد ترامپ و دیگر مسئولان یادآوری کرده و گفته است که اگر ما بتوانیم الرقه را از داعش پاکسازی کنیم در آن صورت میتوانیم منطقه به ساکنان اصلی آن و برادران عرب تحویل دهیم و با این کار مرحله مهمی را در راه رسیده به ثبات پشت سر خواهند گذاشت و برای تحقق این هدف نیز به کمک کشورهای حاشیه (خلیج فارس) از جمله عربستان سعودی نیاز دارند.
ایجاد منطقه امن بین جرابلس و الراعی ضروری است
رئیسجمهور ترکیه همچنین متذکر شد که ۲٫۵ میلیون پناهجوی سوری در شهرهای مختلف و اردوگاههای ترکیه حضور دارند، بر ضرورت ایجاد منطقه امن در حد فاصل بین جرابلس و الراعی تأکید کرد و گفت که این منطقه را منطقه پرواز ممنوع اعلام خواهیم کرد و به برنامههای آموزشی و تجهیز نیروهای محلی سوریه ادامه خواهیم داد و من در این باره با برادران سعودی، اروپایی و آمریکایی صحبت کردم و میتوان ساخت مسکن در این منطقه برای بازگشت پناهجویان به خاک خود را آغاز کرد و در صورت اجرای این کار ما گام مهمی را در راه رسیدن به ثبات برداشتهایم.
داعش روزهای پایانی خود را در سوریه سپری میکند
اردوغان تأکید کرد که داعش یک سازمان تروریستی است که هیچ ارتباطی با اسلام ندارد و من این نکته را از زمان جدایی داعش از القاعده تأکید کرده و تا کنون نیز کشتارهای زیادی را مرتکب شده و اموال زیادی را غارت کرده است.
داعش اکنون روزهای پایانی عمر خود را در سوریه سپری میکند و بیشتر دوام نخواهد داشت و ما نیز برای مبارزه با داعش مصمم هستیم و عقیده من این است که نیروهای ائتلاف و کشورهای منطقه از جمله عربستان سعودی برای این امر (مبارزه با تروریسم) جدیت دارند و اگر ما به مبارزه مشترک با تروریسم در منطقه اقدام نکنیم در آن صورت این سازمانهای تروریستی فاجعهای برای ما و سایر مناطق خواهد شد.
بهبود روابط با روسیه برای آینده منطقه بسیار مهم است
خبرنگار العربیه سپس این سوال را پرسید که در پی کودتای نظامی ناکام در ترکیه، آنکارا اقدام به برداشتن گامهای خارجی مهمی مانند نزدیکی به سوریه و ایران و تقویت روابط با اسرائیل کرد، آیا این پیامی برای کشورهای عربی همسایه بود؟ اردوغان در پاسخ گفت: ما الحمدلله موفق شدیم در مقابل این کودتا بایستیم، ما ناگهان با یک سازمان تروریستی از نسل و شکلی جدید روبرو شدیم، این سازمان طی ۴۰ سال رصد میشد و ناگهان ظاهر شد. رهبر این جریان به آمریکا رفت و از آنجا فعالیتهایش را در ۱۷۰ کشور از طریق وقف، آموزش، تجارت و غیره اداره میکرد. این سازمان در عربستان نیز فعالیتهای مالی قدرتمندی دارد و الحمدلله برادران سعودی ما به وظیفه خود در این خصوص عمل کردند. این بسیار مهم است که برداران عرب ما هوشیار و بیدار باشند.
خبرنگار العربیه هم اشاره کرد که این سازمان از طریق موسساتش اموال بسیاری را به دست آورد اما ما آن را بستیم و معتقدیم با همکاری با کشورهای خلیج (فارس) میتوانیم بهتر موفق شویم. همانطور که میدانید ترکیه اکنون ریاست دورهای سازمان همکاری اسلامی و بحرین رئیس دورهای شورای همکاری خلیج (فارس) را بر عهده دارد و معتقدم از طریق همکاری میتوانیم به مبارزه خوب علیه تروریسم برسیم.
اردوغان سپس گفت: باید بگویم روابط ما با روسیه به ویژه در زمینه تجاری بسیار خوب است؛ بهبود روابط میان ترکیه و روسیه برخی را نگران میکند اما این بهبود رابطه برای آینده منطقه و ثبات آن بسیار مهم است و در مقدمه آنها هماهنگی با طرف روسی برای بازنگری در موضعش در سوریه است زیرا موضع مشترک در این موضع برای ثبات منطقه بسیار مهم است.
در کنار این، منطقه با کمال تأسف، به جولانگاهی برای گروههای تروریستی تبدیل شده است، « PYD» (حزب اتحاد دموکراتیک سوریه) ادامه «PKK» (پکک) است،همیشه گفتهایم اجازه تشکیل دولت در شمال سوریه را نمی دهیم و کسانی که اینچنین قصدی دارند باید بهای سنگینی بپردازند.
هر کشوری که ببینیم سلاحهایش در دست این گروههای تروریستی است ، آن کشور را حامی این گروهها میدانیم؛ شما (کشورهای مورد نظر اردوغان) میگویید ارتباطی با این گروهها ندارید اما تصاویر نظامیان، سلاحهای شما، سیاستمدارانتان و فرماندهان نظامی شما منتشر میشود.
سازمان تروریستی «حزبالله» نیز در سوریه فعالیت میکند و ما در این زمینه اطلاعات داریم؛ ایران اگر میگوید ضد کشتار است و پشت این جریانات نیست پس باید همکاری کنیم و برای متوقف شدن خونریزیها در سوریه شانه با شانه هم حرکت کنیم. این روی سخن ما با تمامی طرفهاست و در مذاکرات آستانه به کشورهای مربوطه اعلام کردیم؛ مرحله اول مذاکرات آستانه مربوط به آتشبس بود و خواهان ادامه این مذاکرات در ژنو هستیم که کشورهای خلیج (فارس) هم به آن خواهند پیوست و خواهان آتشبس فراگیر و کلی هستمی تا خونریزی به صورت کامل در عراق و سوریه متوقف شود.
تصمیم ترامپ درباره ممنوعیت ورود اتباع ۷ کشور به آمریکا اشتباه بود
خبرنگار العربیه در ادامه این سوال را مطرح کرد که با روی کار آمدن «ترامپ»، صداها درباره اینکه وی اخوانالمسلمین را یک گروه تروریستی مینامد، بلندتر شده است، نظر شما چیست؟ چه کار میکنید؟
اردوغان تصریح کرد: معتقدم تصمیم دونالد ترامپ مبنی بر ممنوعیت ورود مسلمانان ۷ کشور به آمریکا تصمیم اشتباه بود، زیرا آزادی سفر حقی طبیعی برای هر شخصی است. پس از تماس تلفنی که با ترامپ داشتیم معتقدم به زودی با او دیدار خواهم داشت و ما به عنوان دو عضو ناتو درباره بسیاری از مسایل مهم، فرصتی برای گفتوگو خواهیم یافت. فراموش نکنیم که ما یک شراکت راهبردی داریم و گامهای گوناگونی در زمینههای مختلف نظامی، سیاسی و اقتصادی وجود خواهد داشت.
اخوانالمسلمین سازمان تروریستی نیست
اردوغان همچنین در پاسخ به سوال خبرنگار العربیه درباره ممنوعیت فعالیت گروه اخوانالمسلیمن و اینکه چرا واشنگتن این گروه را در لیست تروریسم قرار داده است؟ اظهار داشت: من شخصا اخوانالمسلمین را یک سازمان تروریستی نمیدانم، زیرا اخوانالمسلمین سازمان مسلح نیست، بلکه یک سازمان فکری است که اکنون در کشورهای مختلف فعالیت دارد.
گروه اخوان المسلمین یک گروه فکری است که هیچ اقدام مسلحانهای انجام نداده است. بنابراین اگر با این گروه مثل یک تروریسم برخورد شود، درست نیست.
خبرنگار العربیه سپس این سوال را مطرح کرد که شما در سفر به کشورهای مختلف از بسیاری از دولتهای آنها میخواهید که فتح الله گولن و گروه وی را تحویل دهند. آیا شما می توانید رهبران اخوان المسلمین موجود در ترکیه را تحویل دهید؟ اردوغان در پاسخ گفت:
آیا شما گروهی که در اقدام تروریستی یا مسلحانه دست دارد با گروهی که دست ندارد، یکی می دانید؟ آیا اخوان المسلمین یک گروه تروریستی مسلح است؟ ما می گوییم چه کسانی را تحویل دهید؟ کسانی که را می خواهیم که در کودتای ترکیه دست داشته اند و هدف آن هم نابودی ترکیه بود و از تانک ها و هواپیماها و اسلحه های دولتی علیه ملت استفاده کردند که در پی آن ۲۴۸ نفر کشته و بیش از ۲۰۰۰ نفر زخمی شدند؛ کسانی که به نهادهای دولتی و عمده ترکیه حمله کردند، اما اگر رهبران اخوان المسلمین که در ترکیه حضور دارند اگر با اقدامات تروریستی ارتباط داشته باشند، با آنها تسامح نمی کنیم.
دولت ترکیه برای همه اعتقادات آزادی قائل است
از نظر بسیاری از عربها جمع شدن بین اسلام و لائیک بودن را که ترکیه در سیستم حکومتی خود تعریف کرده است، سخت و مشکل است. شما چگونه این دو اصول را با یکدیگر جمع کردید؟
از نظر من درک و فهم تفسیر جهان اسلام در ارتباط بین اسلام و لائیک سخت و دشوار است. ما حزب خود را تاسیس و لائیک را هم تعریف کردیم. برخی ها هستند که می خواهند لائیک بودن را تفسیری دیگری بکنند. طی سال های گذشته ما همیشه لائیک را دشمن دین و لائیکها را بی دین می شمردیم. ما می گوییم نه اینطور نیست، بلکه این بدین معناست که دولت برای همه اعتقادات آزادی قائل است و این مفهومی است که ما در ترکیه بویژه داخل حزبی که آن را تاسیس کرده ایم، برای لائیسم در نظر گرفتیم.
ترکیه نمیخواهد در کل به یک خلافت تبدیل شود
وی در پاسخ به این سوال که آیا رئیس جمهور ترکیه رویای بازگشت به خلافت در لباس عصر جدید را دارد؟ گفت: جهان به سرعت در حال تغییر و تحول است و ما در جریان این تغییر و تحول درباره نظام حکومتی سخن می گوییم که آرزوی آن را داریم.
ترکیه نمی خواهد در کل به یک خلافت تبدیل شود و آنچه که برای ما موضوعیت دارد این است که مردم در آزادی زندگی کنند و آزادانه نظر دهند و آحاد ملت از امکانات و توانمندیهای دولت و به شکل عادلانه استفاده کنند. ترکیه اکنون در حال تجریه همه این زمینههایی است که ذکر کردم و گوی سبقت را حتی از اروپایی هم گرفته است.
به عنوان مثال، زنان کشور ترکیه نقش سازنده در جامعه نداشتند، اما اکنون دارند، دختران محجبه ما قادر به ادامه تحصیل نبودند، اما اکنون هستند و اکنون زنان محجبه را می بینیم که در داخل دانشگاهها و پارلمان و نهادهای مختلف دولت فعالیت می کنند و این همان لائیسیته است. بنابراین همه امکانات و حقوق دموکراتیکی که دولت ترکیه میبخشد باید مورد استفاده همه افراد جامعه باشد و این همان پیشرفتی است که جامعه ترکیه به آن رسیده است و در این زمینهها حتی از غربیها جلوتر است.